Ahad, 12 Januari 2014

Congo Bars

Salam semua.Semoga sentiasa sihat dan ceria selalu.Hari ni kita cuba pula resepi congo bars yang lagi viral ni.Nampak dekat facebook ada yang buat untuk jualan so kita trylah google dan terminat dengan resepi yang simple ni.Sedap rupanya congo bars ni.Berbaloi untuk dicuba.



SUKATAN DALAM GRAMS
125g mentega
290 brown sugar
165g telur/3 biji telur gred A
300g tepung gandum
2 1/4 sudu kecil baking powder
270g chocolate chips



CONGO BARS


Ingredients:
2 cup brown sugar
2/3 cup salted butter (softened)
3 eggs (whisked)
2 1/2 cup flour
1/2 tsp salt
1 tsp vanilla
1 1/2-2 cup semi sweet chocolate chips

Instructions:
Pre-heat oven to 170C.Cream butter and sugar in a large bowl.Add in eggs and stir until combined.
Mix the baking powder and salt with 1 cup flour.Pour into the butter mixture and stir in the rest 
of the flour.Fold in chocolate chips.
Grease a 8"x11" pan and lightly dust with flour.Press dough into pan with flour on your hands.Bake
for 40 minutes or until lightly browned.Oven temps will vary.Test with a tooth pick.The dough should
be soft in the center.
Allow bar to cool and then enjoi with a cold glass of milk!


Selamat menikmati Congo Bars.

Rabu, 1 Januari 2014

Selamat Tahun Baru 1 January 2014

Salam sejahtera dan salam ceria selalu kepada semua pembaca Rahel Blogspot.



CHOCOLATE GANACHE
150g UHT Whipping Cream
150g coklat masakan
15g butter

Cara-cara:
1.Campurkan coklat masakan dan whipping cream dalam satu bekas.Panaskan sehingga coklat masakan menjadi cair dengan menggunakan kaedah double boiling.

2.Kacau sehingga sebati,kemudian tambahkan butter.

3.Biarkan campuran sejuk seketika.Bila telah suam,curah coklat ganache ke atas kek.




CREAM CHEESE FROSTING
Sumber:Anna Qawina
500g whipping cream vivo~lain2 brand pun ok
250g cream cheese
60g gula icing~ayak
110g butter~i guna unsalted butter
2 titik lemon paste~boleh guna 1 sudu besar lemon juice

Cara-cara:
Pukul whipping cream hingga kental.Ketepikan.
Dalam bekas lain,pukul krim keju bersama semua bahan lain hingga berkrim.
Satukan whipping cream tadi bersama krim keju,gaul sebati,boleh juga pukul dg mixer
dengan kelajuan perlahan.
Boleh digunakan untuk menghias kek.





RED VELVET CAKE
SUMBER:Azie Jaya
Bahan-bahan:(Loyang 8")
2 cawan all purpose flour
1 sk baking powder
1 sk baking soda
1 sk garam
2 sudu besar serbuk koko
2 cawan gula kaster
1 cawan vegetable oil
2 biji telur gred AA
1 sk esen vanilla
2 sudu besar pewarna merah~I kurangkan
1 cawan buttermilk
1 sudu kecil cuka putih
1/2 cawan plain hot coffee (jangan skip)

Cara-cara:
Panaskan oven pada suhu 170'C.
Di dalam mangkuk satukan tepung,baking soda,baking powder,cocoa powder dan garam.
Ketepikan.
Di dalam mixing bowl,gaul sebati gula dan minyak.Kemudian masukkan telur,buttermilk,
vanilla dan pewarna.Putar hingga sebati.Tuangkan coffee dan cuka.
Akhir sekali,masukkan tepung ke dalam adunan sedikit demi sedikit dengan diputar sebati
setiap kali memasukkannya.
Lenser minyak dan ayak tepung ke dalam Loyang.Tuangkan adunan.Bakar selama 30-40
minit atau sehingga masak.Jangan terlebih masak kerana ianya akan terus masak semasa
menyejuk.
Sejukkan atas wire rack sebelum diletak frosting.

Nota:Untuk cupcake bakar selama 18-20 minit.




Cara penyelesaian:
Kek red velvet dibahagi dua.
Letak 1 keping kek di atas papan kek.
Letak cream cheese.
Tumpuk 1 keping kek lagi di atasnya.
Letak lagi cream cheese.Ratakan.
Tuangkan ganache di atas cream cheese.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 4-5 jam.
Kemudian potong kemas tepi kek.
Sedia dihidang.



Menu terakhir 2013

Salam sejahtera dan selamat bersiaran di ujung tahun 2013.Resepi kali ini tentunya karipap yang disukai ramai.Kira buat2 rajin saja membuat karipap ni sebabnya saya bukan jenisvyang rajinpun buat kuih macam ini.Makan memang suka la,selalu kita beli saja dekat gerai kuih muih,boleh dapat seringgit 3 biji.


DOUGH KARIPAP
Sumber:Shiela

Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
1/2 cawan marjerin
1 cawan minyak masak
Lebih kuarng 450ml air
2 sudu kecil garam

Cara-cara:
Masakkan minyak masak bersama marherin hingga betul-betul panas dan tuang ke dalam
tepung gandum,gaul rata dengan tepung tu,bila agak suam,masukkan air sedikit demi
sedikit.Uli hingga rata dan sebati.
Rehatkan sekejap doh selama lebih kurang 20 minit sebelum digelek utk proses seterusnya.
Kalau tak nanti tepung agak liat dan payah sikit untuk dibentuk.
Gelek doh,letak inti,kelim dengan kemas.
Bila sudah siap,bolehlah digoreng.Goreng dengan api sederhana sahaja.Mula-mula meng-
goreng jangan bagi minyak tu panas sangat nanti kulit dia tak cantek,cam berkutil-kutil tu.
Kena kerap balik2kan karipap masa menggoreng tu supaya ia masak sekata dan sempurna
rupanya.

Kalau nak frozenkan pun boleh juga.Masukkan karipap yang sudah siap ke dalam peti
sejuk bahagian beku sekejap hingga agak keras sedikit,senang untuk dipegang @ handle.
Simpan terus kat freezer tu dalam bekas yang bertutup supaya kulit dia tidak kering dan
merekah.Bila nak makan,boleh terus goreng,tak payah nak thaw @ nyakbekukan dulu.




Inti
Sumber:Shiela

Bahan Inti:
1 kg kentang
250g daging
30g rempah kari daging
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sd besar lada hitam,ditumbuk kasar,jika suka
daun sup,daun bawang jika suka
Garam,gula secukup rasa

Cara:
Tumis bawang besar dan bawang putih yang diracik halus sehingga keemasan,masukkan
daging yag dicincang atau dipotong halus,bila daging dah separuh masak masukkan rempah
kari yang dibancuh dengan air,goreng rempah hingga naik bau dan garing.Kemudian masuk-
kan kentang yang telah dipotong dadu,masukkan air agak-agak hampir tenggelam kentang
dalam kuali,masukkan lada hitam,garam dan gula secukup rasa.Masak hingga kentang tu
empuk dan kering.Last sekali masukkan daun sup dan daun bawang untuk aroma yg harum.


Terima kasih kepada Shiela kerana sudi share resepi karipap yang sedap.Selamat mencuba.