Khamis, 20 Disember 2018

PUKIS

Hi๐Ÿ˜Š
Bersiaran kami ini malam sebab inda' mau terlupa upload resepi lagi.Mendung saja dari pagi hingga ke petang di Kota Kinabalu,lepas tu hujan pula,jadi macam tidak sah kalau tidak pi selongkar gugel.Mencari resepi kudapan di petang hari.Teringat pulak dengan kueh pukis yang enak tu.Maka misi kali ni ialah mencari resepi pukis yang empuk dan enak.Saya tertarik dengan resepi yang ini sebab siap ada testimoni lagi.Setelah dicuba hasilnya memang tidak menghampakan.Secukup rasa dan menjadi sangat.Happy la๐Ÿ˜‰


PUKIS
Resepi oleh Magda

Bahan:
250g tepung kek
180g gula pasir
3 biji telur A/B
300ml susu cair + 1/2 st garam
50ml mentega,dicairkan

Bahan Biang:
1 sudu teh yis
50ml air suam
25g tepung kek

1 sudu teh pandan paste (yg ni sy sendiri yg tambah)
1 sudu teh esen vanila ( yg ni sy sendiri yg tambah)

Cara membuat:
1.Siapkan biang terlebih dahulu,satukan bahan biang,bancuh sehingga tercampur rata.Ketepikan selama 15 minit.

2.Pukul gula pasir dengan telur sehingga pekat selama lebih kurang 3-4 minit.Tambahkan pandan paste,esen vanila,kaup balik hingga bercampur rata.

3.Setelah itu masukkan tepung kek berselang seli dengan susu cair.Kaup balik hingga sebati.

4.Kemudian masukkan pula bancuhan biang tadi.Kaup balik hingga sebati.

5.Akhir sekali,masukkan mentega cair.Gaul hingga sebati.Perap adunan selama 1 jam.

6.Panaskan acuan pukis,kemudian sapu dengan minyak.Tuang adunan pukis hingga 1/2.Tutup dan biarkan hingga masak lebih kurang 4 minit.Angkat dan hidangkan.

Selamat mencuba.



Terima kasih.

Isnin, 17 Disember 2018

SNOW CHEESE CAKE

Salam ceria๐Ÿ˜„๐Ÿ˜„
Harap korang sabar menunggu saya upload resepi kek snow cheese ni.Sudah 3 hari bertenggek di facebook jadi mesti ramai sudah yang tertunggu-tunggu sebab saya pun sudah janji mo share dalam blog masakan ni.Kek Snow Cheese ni sudah bertahun-tahun bah viral kan? tapi kita tidak pandai jemu makan,boleh dikata sentiasa ada permintaan bah.

Kalau cakap bab kek snow cheese ni kita memang guna kek span sahaja dan dilepa dengan cream cheese yang lemak berkrim kemudian last di atas tu ditabur parutan cheddar cheese yang masin-masin lembut gitu.Tak pernah lagi saya buat kek snow cheese guna Kek CHEESE dalamnya,itu minta puji namanya,walau macam mana pun boleh juga dibuatkan begitu tapi harganya sendiri mo fahamlah,bukan biasa-biasa.Selera ko tinggi kan? maaf la kepada yang terasa tu,siapa suruh tanya saya begitu begini.Kalau mood saya bagus time tu saya jawab baik2 ja.

Ok lah,ni kali saya buat kek span perisa pandan pula,uda selalu sangat guna kek span vanila kan,so kena giliran korang pula buat.Buat ikut selera masing-masing.Oh ya,kek span tu sebenarnya boleh ja dibahagi kepada 3 layer,tapi saya buat 2 layer sahaja.Ikut suka hati kamu la.Sedap kek ni tau.

KEK SPAN PANDAN
Resepi by Puan Noraini Zakaria
Sumber;Panduan Membuat Kek

Bahan:
120g gula kastor
 15g ovalette
250g telur (5 biji telur gred B)

130g tepung superfine}
1 sudu teh serbuk penaik }~~~~diayak

40g air }
1 sudu teh pandan paste}~~~~~ disatukan

70g minyak masak @ minyak jagung

Cara membuat:

1.Gula dan ovalette di satukan.Gaul rata dengan sudu agar ovalette tidak terlalu berketul.

2.Masukkan telur.Masukkan tepung yang telah diayak.Putar perlahan hingga rata.Kemudian tukar kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan gebu lebih kurang 5-6 minit.

3.Tuang air pandan paste.Putar adunan sebati.

4.Masukkan minyak dan putar perlahan selama 3 minit.Gaul dengan senduk pula jika adunan belum sebati.

5.Tuang adunan dalam loyang.Bakar kek pada suhu 170
C selama lebih kurang 45-50 minit.

6.Setelah masak,terlangkupkan loyang pada redai selama 3 minit supaya kek tidak mendap.Keluarkan dan terbalikkan kek.Sejukkan dahulu sebelum digunakan untuk membuat kek bersama hiasannya.

7.Setelah kek span sejuk,potong kepada dua bahagian atau 3 bahagian.Kemudian lepa setiap lapisan kek dengan Cream Cheese.Akhir sekali,tabur Cheddar Cheese Parut di atas kek.

8.Simpan di dalam peti sejuk lebih kurang 3 - 5 jam.Enak dimakan ketika dingin.

NOTA:
Untuk kek span Vanila,gantikan pandan paste dengan 1 sudu teh esen vanila.

VIDEO


CREAM CHEESE
Sumber:Hasue 
Resepi by Anna Qawina

Bahan:
250g Whipping Cream~(vivo/value)
250g cream cheese
 60g gula icing
110g mentega
2 titik lemon paste,(i skip)

120g Cheddar Cheese parut

Cara membuat:

1.Pukul whipping cream hingga kental,ketepikan.

2.Dalam bekas lain,pukul cream cheese bersama semua bahan lain hingga berkrim.

3.Satukan whipping cream tadi bersama cream cheese,gaul sebati,boleh juga pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.Siap.Bolehlah lepa kek.

Selamat mencuba.


Terima kasih sudi singgah sini.

Sabtu, 8 Disember 2018

NASI KUNING TAWAU

Salam ceria selalu๐Ÿ˜
Hari ni gigih saya buat Nasi Kuning versi Tawau,kata orang Tawau bukan Nasi Kuning Tawau namanya kalau tiada serunding kelapanya.Oh ya,Nasi Kuning ni biasanya kami hidang dengan sambal ikan/ayam dan juga sambal tempe manis & telur rebus.

Masak nasi kuning ni pun sudah ada macam-macam cara,kira ikut keselesaan masing-masing la kan,yang penting kalau sudah masak jadi nasi kuning juga.Saya lebih selesa masak terus guna rice cooker,kalau mau nasinya peroi lebih elok di alihkan ke pengukus setelah dimasak guna rice cooker.Orang dulu-dulu pun memang ditanak nasi tu dulu baru di alihkan ke dalam pengukus,senang masak dan tidak cepat basi.


NASI KUNING TAWAU
Resepi by RAHEL

BAHAN UNTUK NASI KUNING:
500g beras wangi
1 cawan santan pekat
3 cawan santan cair
3 helai daun limau purut
1 batang serai,diketuk
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk pati ayam maggi
2 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Memasak:
1.Beras dicuci bersih,kemudian toskan airnya.
2.Masukkan semua bahan ke dalam rice cooker.Masaklah macam kalau korang masak nasi putih.Bila dah mendidih kacau nasi,kemudian teruskan masak hingga air kering.

SAMBAL IKAN

Bahan-bahan:
450g ikan tuna sirip kuning,perap dengan garam & jus asam limau.Goreng ikan hingga masak.

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia,dihiris
1 batang serai,dihiris
20 tangkai cili kering (sy guna cili kering keriting)
sedikit gula pasir
1 biji limau kasturi,diambil jusnya
1/2 cawan air panas
Garam secukupnya

Cara membuat:
1.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,tumis bahan kisar hingga naik minyak.Perasakan dengan garam,gula dan asam limau.Tambahkan air panas.(ni supaya sambal tdk kering kontang)
2.Masukkan ikan goreng.Kacau sehingga ikan sebati dengan sambal.

NOTA:
Jika korang suka banyak sambal,korang kena doublekan bahan2 sambal.(bahan kisar) sebab biasanya orang jual nasi kuning letak sambal banyak2 kan? ikannya kecik saja tapi sambalnya banyak meleleh..hahah giteww..

Bahan sampingan yang korang kena siapkan ialah;Telur rebus,Timun & Kerupuk


SERUNDING IKAN & KELAPA

Bahan-bahan:
4 ekor ikan termenung,direbus kemudian ambil isinya saja
250g kelapa parut putih
1 cawan santan
1 biji limau kasturi,ambil jusnya
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil gula pasir
3 helai daun limau purut
Garam secukupnya

Bahan untuk dikisar:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering,cuci bersih
1 batang serai,dihiris
1 inci lengkuas,dihiris

Cara membuat:
1.Isi ikan ditumbuk hingga halus.
2.Masukkan semua bahan ke dalam kuali,masak dengan api perlahan sehingga kering.(ambil masa memasak lebih kurang 40 minit)

NOTA;
Anda boleh guna ikan kembung atau ikan tuna
Sekiranya takda ikan,anda boleh abaikan part ikan tu dan buat serunding kelapa sahaja,tapi bahan2 lain jangan diskip ya.



SAMBAL TEMPE MANIS

Bahan-bahan:

1 bungkus Tempe (200g),dipotong,kemudian goreng hingga garing.
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
7 tangkai cili kering
1 sudu kecil kicap manis ABC
1 sudu makan gula pasir
Garam secukupnya

Cara membuat:
1.Kisar bawang,cili kering sehingga hancur.

2.Panaskan sedikit minyak.Tumis bahan kisar hingga naik minyak.Perasakan dengan kicap manis ABC,gula & garam.

3.Tambahkan tempe goreng tadi.Kaup balik hingga sebati dengan sambal.

SAYA HARAP KOMPLIT SUDAH RESEPI YANG SAYA TAIP NI,SEMOGA TIADA BAHAN2 DAN CARA MEMBUAT YANG TERLEPAS PANDANG.

SELAMAT MENCUBA.