Rabu, 19 Julai 2017

NASI LEMAK

Hi semua...


Hari ni santai-santai saja di rumah,so dapat idea masak nasi lemak untuk hidangan tengah hari.Biasa nampak macam leceh buat nasi lemak kan,lagi2 part buat sambal...hanya penjual nasi lemak yang tau.Boleh saja lantai dapur korang dipenuhi percikan sambal.Untuk hari ni kita cuba pula resepi yang mudah tapi sedap.Memang tertarik betul sudah dengan resepi Chef Hanieliza,hari-hari jadi rujukan.Sedap oh sambal bilis ni,nasinya pun secukup rasa lemaknya.Cuba la ya...



NASI LEMAK
Resepi by Chef Hanieliza (Edisi ke 2 Senangnya Memasak Nasi)

Bahan A:(Nasi)
1 kg beras gred AAA (sy guna beras wangi AA sahaja..hehe)
5 cawan santan
3 helai daun pandan (disimpul)
3 keping hirisan halia
3 biji bawang merah (dihiris)
Garam secukupnya
Sedikit gula (sekiranya suka)

Cara membuat Nasi:
1.Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.Tuskan.
2.Masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga beras sebati dengan santan.
3.Apabila nasi sudah kering,kacau rata dan tutup semula periuk.Biarkan ia sentiasa panas 
   di dalam periuk nasi.

Bahan B:(Sambal)
2 cawan ikan bilis (direndam sebentar)
20 tangkai cili kering}
3 labu bawang besar}---Dikisar halus
Sedikit belacan}
1 cawan air asam jawa
2 labu bawang besar (dihiris kasar)
1 sudu teh gula (sy letak 3 sudu makan penuh gula merah)
3 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa

Cara Membuat Sambal:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga wangi.
2.Masukkan air asam jawa,ikan bilis,garam,gula dan bawang besar.
3.Masukkan air sedikit dan biarkan sambal mendidih dan pekat dengan api perlahan.
4.Apabila sudah pecah minyak,angkat.Hidangkan bersama nasi lemak tadi.

Pesan tuan tanah:Sedap nasi lemak ni tau,so korang jangan lupa hidangan sampingan,timun,telur rebus,ikan bilis goreng,kacang tanah goreng.


Selamat mencuba.Terima kasih awak sudi singgah selalu.

Tiada ulasan: