Salam semua.
KARI DAGING
Resepi by Chef Hanieliza
Bahan-bahan:
1 kg Daging
5 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
5 biji bawang merah}
3 ulas bawang putih}-------> dihiris
2 inci halia}
3 tangkai daun kari
4 cawan santan
5 biji kentang (dibelah 4)
2 keping asam gelugur
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Potong daging dalam saiz kecil.Basuh dan tuskan.
2.Perap daging dengan rempah kari,kerisik dan sedikit garam.Biarkan seketika.
3.Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dihiris dan daun akri sehingga
wangi dan garing
4.Masukkan daging dan air.Masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
5.Masukkan santan,kentang,asam gelugur dan garam.Biarkan seketika mendidih.
6.Kecilkan api dan biarkan masak sehingga pecah minyak dan pekat.
Selamat mencuba.Terima kasih sudi membaca.
Sebelum masuk rehat malam ni daku menyempatkan diri upload gambar dan resepi masakan kari daging yang sedap.Memang tak cukup masa sudah skarang untuk skodeng sana-sini sebab sebok da siapkan tempahan biskut raya.Oh ya,ini pun resepi dari Chef Hanieliza juga.Saya gandingkan dengan acar timun saja dan juga nasi putih.Memang kaw2 oh.
KARI DAGING
Resepi by Chef Hanieliza
Bahan-bahan:
1 kg Daging
5 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan kerisik
5 biji bawang merah}
3 ulas bawang putih}-------> dihiris
2 inci halia}
3 tangkai daun kari
4 cawan santan
5 biji kentang (dibelah 4)
2 keping asam gelugur
2 cawan air
1/2 cawan minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Potong daging dalam saiz kecil.Basuh dan tuskan.
2.Perap daging dengan rempah kari,kerisik dan sedikit garam.Biarkan seketika.
3.Panaskan minyak kemudian tumiskan bahan yang dihiris dan daun akri sehingga
wangi dan garing
4.Masukkan daging dan air.Masak sehingga daging lembut dan pecah minyak.
5.Masukkan santan,kentang,asam gelugur dan garam.Biarkan seketika mendidih.
6.Kecilkan api dan biarkan masak sehingga pecah minyak dan pekat.
7.Sedia dihidangkan bersama ketupat ataupun nasi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan