Jumaat, 24 Julai 2015

Ayam Pedas

Ayam masak pedas ni selalu saya buat sebab sukakan rasa pedas gitu.Boleh bertambah-tambah nasi dibuatnya.Kadang tak masak sayur dah jika ada lauk macam ni.Ayam pedas ni sesuai juga dihidangkan dengan nasi pulut.


Ayam Pedas
Resepi Rahel Blogspot

Bahan-bahan:
2 bahagian paha ayam-potong sesuai selera
2 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan gula pasir
sedikit lada sulah
1 sudu makan saus manis ABC
2 helai daun limau purut
300ml air

5 ulas bawang putih}
2 inci halia}--------------ditumbuk
3 biji buah keras}

1 sudu teh serbuk pati ayam maggi
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Cara memasak:

1.Panaskan minyak.Tumis bahan tumbuk hingga wangi.

2.Masukkan ayam,tumis hingga berubah warna.

3.Tambahkan serbuk cili,gula,lada sulah,saus manis ABC,daun limau,pati ayam,air dan garam.Masak hingga ayam empuk.



Selamat mencuba.

2 ulasan:

Asti Satriawati berkata...

Wah sepertinya enak, fotonya jernih sekali....
Salam kenal 😊
Saya blogger Indonesia....

paridah berkata...

SEDAPNYA...SELAMAT HARI RAYA RAHEL...