Isnin, 11 Julai 2011

Puding Karamel





Bahan gula hangus:
3 sdb gula pasir
3 sdb air

Cara:
1.Masak gula pasir guna api perlahan sehingga perang.Kemudian campurkan dg
   air.
2.Masak semula atas api perlahan hingga gula hancur ,krmudian tuang dlm loyang
   dan ketepikan.

Bahan puding:
5 biji telur B
1/2 cawan susu pekat manis
3/4 cawan susu sejat
1 st esen vanila
3 sdb tepung jagung/tpg kastard
secubit garam

Cara:
1.Campurkan semua bahan puding karamel & gaul sebati dg sangat perlahan
   agar puding tak bersarang.
2.Kemudian tuang bahan2 ini ke dlm loyang yg berisi karamel tadi.
3.Bakar dg cara steam-bake dlm ketuhar pd suhu 170'c selama 1 jam.
4.Bila sudah masak,biarkan sejuk baru simpan dalam peti sejuk 2 jam
5.Bila nak hidang lorekkan teping puding dg spatula kemudian telangkup-
   kan ke atas pinggan.Siap.





Tiada ulasan: