Sabtu, 10 Januari 2015

Southern Devil's Food Cake

Salam manis dan selamat tahun baru 2015..


Hari ni Rahel baru ada kesempatan upload resepi,jadi macam belum terlambat lagi kan untuk ucapkan selamat tahun baru kepada semua pembaca dapur Rahel Blogspot tak kira di mana berada.Semoga kita semua sentiasa diberi kesihatan oleh sang pencipta,serta lebih maju,kaya dan berjaya dunia dan akhirat...amin.


Resepi yang pertama dikongsikan dalam tahun 2015 ialah kek coklat yang disukai ramai.Resepi cedok dari buku resepi yg baru kita beli...memang mantap betul rasa dia.Kek yang moist dan lembut disalut dengan ganache yang sudah semestinya membuatkan kita menjilat jari...pada kawan2 yang rajin buat kek boleh la mencuba resepi ni ya...pada yang tak sempat buat atau tak cukup peralatan baking di rumah,boleh la tempah kek ni dengan kita ya...harga berpatutan....hehehe...

Southern Devil's Food Cake
Sumber;Buku resepi


Bahan untuk kek

3/4 cup unsalted butter
1 3/4 cup tepung gandum
2 cup brown sugar
2 tsp vanilla extract
3 biji telur A
3/4 cup serbuk koko
1 1/4 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp garam
1 1/2 cup buttermilk suhu ruang
1/4 cup mayonis

Cara membuat kek;
1.Panaskan oven 175'c.Griskan 2 loyang bulat 8''.
2.Pukul butter bersama vanilla dan brown sugar selama 5 minit.
3.Tambahkan telur satu persatu.Pukul rata.
4.Tambahkan tepung gandum,serbuk koko,garam,baking soda dan baking powder.Gaul rata.
5.Tambahkan buttermilk,gaul rata.Akhir sekali tambahkan mayonis.Gaul sebati.
6.Tuang ke dalam loyang.Bakar kek selama 35 minit atau sehingga kek masak.
7.Setelah kek masak biarkan kek sejuk baru lepa dengan ganache.

Ganache;
Resepi dari Wendy Kor

500g dark coklat
500g UHT Whip cream
50gm sirap kencana
50gm butter

Panaskan whip cream,sirap kencana dan butter
Tuang cream ke dalam coklat yg telah dicincang.Kacau hingga sebati.
Biarkan coklat betul-betul pekat baru lepa pada kek.


Enjoiii.....

6 ulasan:

paridah berkata...

assalam rahel sedap sgt nmpaknya kek ni...

Nooriah Abdullah berkata...

salam rahel, tengok pun dha tau sedap kek ni happy new year jugak dari kaknoor walaupun dah 10 jan hari ni

cheq da berkata...

Sedapnya..

Wani berkata...

salam singgah rahell.. selamat tahun baru ..kek rahel buat memang terbaik.. tak ada cacat celanya hii

http://rhearaiysdelight.simplesite.my/ berkata...

wah..nak cuba lah nanti..t dah buat nanie tag rahel yer..kalau rahel di johor senang beguru dgn rahel..kemasnyer..kagum sangat dgn hasil rahel..

Kak Nita berkata...

Nampak sedap & kemas.