Rabu, 27 Ogos 2014

Durian Cream Puff

Salam penuh ceria...semoga bahagia selalu...


PASTRY CHOUX
Resepi asal:Chef Alex Goh
Sumber:Mamawandiha @ Ratna

Bahan-bahan:
100g mentega
250ml air
1/2 camca teh garam
150g tepung gandum,diayak
3 biji telur gred A

Cara membuatnya:
1.Dalam periuk satukan air,mentega dan garam.Masak hingga air mendidih dan mentega cair.
   Masukkan tepung dengan pantas dan kacau adunan sehingga menjadi seketul doh yang tidak
   melekat di periuk,gunakan api perlahan dan kacau hanya satu arah.

2.Panaskan oven pada suhu 170'C.Lenser dulang pembakar dengan sedikit mentega atau alas
   dengan silicone paper.

3.Masukkan doh tadi dalam mixer dan pukul hingga doh menjadi suam.Pecahkan telur dan kacau
   dengan garfu.Masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan doh hingga habis.Pukul
   hingga  adunan menjadi pes yang lembut.

4.Masukkan pes tadi ke dalam piping bag yang di pasang muncung bintang atau muncung biasa.
   Paipkan bentuk siput/spiral atas dulang pembakar.Buat hingga habis dan bakar 20 minit hingga
   kuning keemasan.

5.Bila masak,alihkan puff atas jaringan dan biar sejuk belah sedikit puff (jangan sampai putus) dan
   bolehlah paipkan kastad di tengah2nya.Sedia dihidangkan.


Bahan-bahan Kastard:
Resepi asal:Mamawandiha @ Ratna

1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung kastard
4 sudu besar gula kastor
250ml susu segar
1 biji telur
1 sudu besar mentega

Isi Durian secukupnya (yang ni Rahel yang tambahkan sesuai dengan tajuk laporan hari ni)

Cara-cara:
1.Campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali mentega dan durian.Kacau rata menggunakan whisker.
2.Jerang atas dapur dengan api yang perlahan dan masak sambil dikacau2 sentiasa sehingga kastard
   nampak pekat.
3.Tutup api dan masukkan mentega dan kacau2 lagi.
4.Biar sejuk sebelum dimasukkan ke dalam piping bag.

PENYELESAIAN DURIAN CREAM PUFF:
1.Potong puff hingga putus.
2.Paipkan kastard,kemudian letak isi durian di atas kastard tadi.Jika suka,letaklah banyak2 isi
   durian...confirm terangkat.
3.Boleh terus hidang atau pun dinginkan sebentar dalam peti sejuk.


Selamat mencuba.

7 ulasan:

Bicara Kak Noor berkata...

rahelll maktok dah teringinn niiiiiiiiiiiiiiiiiii

Amie berkata...

Cantiknya.... cantiknya! Tiap kali beli durian terus masuk mulut! Tak dapat nak buat apa he heheh

rahel berkata...

Bicara Kak Noor
Hahaha...balik Malaysia le cepat2...UK susah dapat durian...

rahel berkata...

Kak Amie
Memang selalu itu macam kan...bagus cepat2 masuk mulut....hihihi...ni pun sy kumpulkan kerajinan jak membuat durian cream puff...

Mas Sani berkata...

Suka durian.. sedap!

Rina Audie berkata...

durian ??? huwaaaaa pingiiiinnn....

Nooraisah berkata...

Waah nmpk sedap..selalu kalau sy buat puff mcm ni mesti penyek..nak try yg ni la..izinkn sy minta resepi ni ya..tq sis