Rabu, 19 Jun 2013

Tat Nenas Gebu

Salam...


Tat Nenas Gebu
Sumber:Kak Anymz

Bahan-bahan pastri:
4 oz butter-115gram
4 oz minyak sapi-115gram
1 biji telur gred B
1 lb tepung gandum-450gram
sedikit garam
air sejuk

Cara:
Pecahkan telur di dalam bekas adunan.
Masukkan butter dan minyak sapi
Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
Masukkan tepung sedikit demi sedikit
Saya tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di
dalam peti ais.
Guna acuan tat.Tekan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian anda.
Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit.

Untuk inti anda boleh gunakan seperti biasa,samada yang buat sendiri atau yang segera
yang sedia ada di kedai-kedai jualan bakery.

Resepi inti dari Kak Anymz

10 biji nenas-disagat dan toskan airnya
3 kampit gula
sedikit pewarna kuning

Cara
Kacau nenas dan gula
Bila hamper kering masukkan pewarna kuning
Kacau hingga kering dengan api perlahan.


Terima kasih Kak Anymz kerana bermurah hati share resepi tat nenas gebu yang enak sekali.
Selamat mencuba.

11 ulasan:

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel.akk pernah buat tat nenas gebu resipi kak Nim ni,mmg best gebu dan harum je, cair di molot

Umie Jazz berkata...

Assalamualaikum..Rahel baling seketoi tat tu kak akk..sedapnyer....

Mamasya berkata...

Salam Rahel

tat nenas yg gebu sedappp...

Nooriah Abdullah berkata...

teringin nya nak makan tart nenas gebu Rahel ni kalau dpt mmg tak cukup yg dalam gambar tu kena kebas hee

AhliaSaleh berkata...

Salam rahel..mmg nmpk kegebuan tart tu..kuih tart nenas ni kgmran sy sekeluarga.

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

tat nanas memang sedap..kalau makan memang nda mau berenti..

Amie berkata...

Rahel,
orang Lahad Datu ada order kuih raya dari kamukah?
Banyak sudah koleksi kuih rayamu ya...

mama sara nur berkata...

assalam Rahel
isshh sudah terasa sedapnya tart nenas ni kat mulut
akak jg suka resepi kak anim ni menepati rasa
memang gebus kan

Sury Abil berkata...

wahhhhhhh.semangatx2 ni..mmg gebus tat mu itu..resepi kak nim ni mmg sedap berbaloi2 sgt x rugi buat.
meh pos ke sini sebalang 2 ke..:-D

tun_telani berkata...

wahhh!! makin terasa2 aura raya nih.. haha... tun penah buat sekali tat nenas.. mmg struggle nk menggulung satu2.. hihi

zila norazila berkata...

Dh terasa nk raya la rahel..rindu nk mkn kuih tart..sedapnye..