Jumaat, 5 April 2013

Tat Keju Nenas

Selamat malam kepada yang sudi jengah dapur Rahel BlogSpot di malam ini...semoga ceria selalu.Malam ni tetiba pulak tayang Tat Nenas...macam dalam mood raya la pulak.Kebetulan pula time kemas-kemas esbok masi ada lebihan-lebihan jam nenas dalam esbok jadi apa tunggu lagi...segera cari resepi tat nenas yang lebih menarik dan pastinya enak banget...mungkin kerana adanya keju cheddar kesukaan ramai...so jangan ketinggalan untuk mencuba Tat Keju Nenas...
 
 
TAT KEJU NENAS
Sumber:Sedap
 
Bahan Kulit:
150g mentega tanpa garam
50g marjerin
50g gula aising
1/4 sudu teh garam
2 biji kuning telur
225g tepung paling halus
35g tepung jagung
25g tepung susu
50g keju cheddar-diparut halus
 
Bahan untuk egg wash:(gaul rata)
2 kuning telur
1 sudu teh susu cair
 
Bahan untuk tabur:
50g keju cheddar-disagat
 
Bahan inti Nenas:
450g nenas,parut
125g gula pasir
1/8 sudu teh garam
3 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis
25g keju cheddar-diparut
1 sudu teh jus lemon
 
Cara membuat:
1.Inti:masak nenas sampai air meresap.Masukkan gula pasir,garam,cengkih dan kayu manis.
   Masak lagi sambil dikacau hingga kering.Tambahkan keju parut dan jus lemon.Gaul rata.
   Dinginkan.Bentuk bulat-bulat kecil.
2.Kulit:pukul mentega,marjerin,gula aising selama 30 saat.Masukkan kuning telur.Pukul rata.
3.Tambahkan tepung paling halus,tepung jagung dan tepung susu sambil digaul rata.Tambah-
   kan keju parut.Gaul rata.
4.Ambil adunan kulit sebesar ujung ibu jari.Bulatkan.Leperkan.Beri inti nenas.Bulatkan kembali.
5.Letakkan di Loyang yang sudah digris dengan marjerin atau alas Loyang dengan baking
   paper.
6.Bakar tat pada suhu 150'C guna api bawah selama 25 minit sampai setengah masak.
7.Keluarkan tat dari oven.Biarkan suam.Oles dengan kuning telur,tabur keju parut.
8.Bakar kembali tat pada suhu 150'C selama 20 minit sampai masak.
 
Catatan by Rahel:
*Inti nenas:Rahel guna inti nenas tanpa keju,beli dekat kedai bahan-bahan bakery.
*Egg Wash:Rahel letak sikit pewarna lemon yellow untuk kaler kuning yang cantek.
*Kulit/doh:Rahel guna butter salted jadi tak payah letak garam lagi.Doh sangat
  lembik,sebaiknya disimpan dalam peti sejuk 10-15 minit sebelum diberi inti untuk
  memudahkan kerja2.Kalau ada bilik berhawa dingin lagi baek...hehehe
*Masa membakar:Rahel bakar tat pada suhu 150'C guna api atas n bawah selama
  15 minit.Kemudian keluarkan tat dari oven dan biarkan suam baru oles dengan
  kuning telur & tabur keju cheddar parut.Bakar lg 15-20 minit api atas n bawah pd
  suhu 150'C.
*Untuk 1 adunan Rahel dapat 100++ tat keju nenas.Sedap banget.
 
 
Enjoi....


16 ulasan:

mama sara nur berkata...

selamat malam Rahel
wahh sedap banget dpt makan tart nenas ni, yummy cair dimulut
feberet masa raya he he tp tak raya pun feberet jgk cuma tak rajin nak buat je.
comel bulat2 gini Rahel

Sury Abil berkata...

Ngencess deh...pos ke sini le sebalang..:-)

ibh_sue berkata...

Semalam jeling2 ja kat fb.Tp x tahan, nak juga tengok resepinya. Dgr ja keju, kompem double sedapnya. . Mn tau boleh try raya ni.

INA berkata...

sedap nampaknya tu...keep dulu resepi nie..raya nnt boleh buat..tq Rahel

Bbwana adienia berkata...

sedapnya tart nenas berkeju ni..

ibundo berkata...

i likeeeeee tat nanas. Siap berkeju lagi tu. Sedapnye.....

azlia berkata...

okey..best..dpt resepi baru utk try raya nanti..hu..hu..

ummiaisyah berkata...

comelnya!!!!like 1000kali...
tak sabo nk cr nenas...nk mkn sepuas-puasnya! terima kasih rahel..tips yg sgt membantu!

Melly Octaviana berkata...

Rahel....macam mana nih dah ngeces ,mau juga..huhuhu

SITI MERIAM IBRAHIM berkata...

rahel..tepung paling halus tu tepung apa ya?

SITI MERIAM IBRAHIM berkata...

rahel..tepung paling halus tu tepung apa ya?

SITI MERIAM IBRAHIM berkata...

rahel..tepung paling halus tu tepung apa ya?

SITI MERIAM IBRAHIM berkata...

rahel..tepung paling halus tu tepung apa ya?

Ain Fajar berkata...

hai rahel..sedanya biskut..mesti mau d cuba..teringit plak.

Maria Firdz berkata...

tak pernah rasa, tapi nak cuba buat nanti.. insha Allah.. terima kasih kongsi resepi...

Unknown berkata...

kenapa kena bakar 2 x ye