Khamis, 7 Mac 2013

Chicken Floss Bun

Salam...


PANDUAN MEMBUAT ROTI 

Membuat roti tidaklah susah jika kita tahu teknik dan kaedah asanya.Bahan asasnya.Bahan asas yang digunakan adalah yis (yis segera lebih mudah),tepung roti,tepung serbaguna,serbuk penaik,bread improver,bread softener dan lain-lain bahan tambahan.Roti komersil lebih menggunakan tepung roti berbanding tepung serbaguna.Tepung roti mengandungi kandungan protin tinggi sehingga 14% dan ini akan menghasilkan roti yang lebih kenyal dan elastik.Sering kita tertanya-tanya mengapa roti yang dibeli di bakeri lebih lembut berbanding dengan roti yang dibuat di rumah.Pada pendapat saya perbezaan peralatan seperti mixer dan oven,kawalan mutu yang ketat dan teknik pembuatan mewujudkan perbezaan tersebut.Jika kita mahu mencapai standard seperti mereka,kenalah mengikuti kursus membuat roti di peringkat profesional.

Bagaimanapun,kita sebagai home-baker masih boleh menghasilkan roti-roti yang enak stail home-made dengan peralatan yang seadanya.Jika tiada mesin besar,bole uli dengan tangan atau guna food processor.Oven setakad oven Europa tu bolehlah.Yang penting kita tahu dan faham perkara-perkara asas tentang pembuatan roti ini.

PROSES MEMBUAT ROTI

1.Mencampurkan bahan-bahan

Sediakan bahan-bahan yang diperlukan di atas meja.Mencampurkan bahan boleh dilakukan secara manual (pakai tangan) ,food processor atau mixer.Satukan bahan-bahan kering seperti yis,tepung,gula,garam,serbuk penaik,bread improver dan bread softener.Gaul rata adunan tersebut.Kemudian baru masukkan majerin/mentega dan bahan-bahan cecair seperti telur,susu dan air.Gaul hingga menjadi doh yang kasar.Kemudian pindahkan ke dalam dulang untuk diuli.Jika guna mesin tidak perlu dipindahkan.

2.Menguli

Adunan beryis seperti pau,donat atau roti hendaklah diuli hingga menghasilkan glutin yang memberi kekenyalan pada roti.Menguli akan menjadikan doh lembut,licin,kenyal dan mengaktifkan yis yang menyebabkan roti kembang.Menguli boleh dilakukan dengan tangan,atau guna mesin.Jika diuli dengan tangan mengambil masa 15-20 minit.Jika guna mesin,masanya lebih singkat.Doh yang cukup diuli boleh ditarik nipis seperti roti canai.Jika doh tidak cukup diuli,roti akan jadi keras dan liat.

3.Mengembang Kali Pertama (proving)

Jika di bakeri,mereka mempunyai oven khas untuk mengembangkan doh,tetapi jika di rumah,letakkan saja di tempat yang agak hangat seperti di bilik yang bertutup atau mana saja yang bersesuaian.Bulatkan doh yang telah diuli tadi,masukkan dalam bekas besar (besen).Tutup dengan plastik supaya tidak kering.Biarkan doh naik 2-3 kali ganda dari saiz asal lebih kurang 45 minit.

4.Membuang gelembung angin

Yis yang hidup mengeluarkankarbon dioksida atau angin dan ini menyebabkan doh mengembang.Jadi angin ini perlu dikeluarkan dengan cara menumbuk doh ini satu kali sehingga kempis.Uli semula doh itu ke bentuk asalnya.Di peringkat ini doh menjadi lebih lembut dan bolehlah dibentuk mengikut citarasa anda.

5.Mengembang kali kedua (2nd proving)

Setelah doh dibentuk,susunkan atas dulang pembakar dan biarkan ia naik dua kali ganda dari saiz asal selama lebih kurang 20 minit.

6.Gris

Doh yang telah kembang itu boleh digriskan dengan campuran susu dan telur ataupun dengan mentega cair.Anda boleh hiaskan dengan keju parut,bijan atau apa saja yang sesuai.

7.Membakar

Roti yang telah digriskan tadi bolehlah dibakar dalam suhu yang agak panas iaitu 200 darjah celcius selama 20 minit atau bergantung kepada jenis roti.Roti yang cukup masak akan kecut sedikit dan ringan.

8.Menyimpan

Supaya roti anda kekal lembut untuk beberapa hari,setelah roti sejuk bungkus dengan plastik atau simpan bekas kedap udara.Jika terdedah,ia akan cepat kering.


Chicken Floss Bun
Sumber:Buku Resepi

Bahan A:
350g tepung berprotein tinggi
25g tepung susu
2.5g pelembut roti

Bahan B:
50g gula kaster
1/2 st garam
30g telur
200g air sejuk
6g ragi segera (sy guna 1 1/2 sudu teh)
 
Bahan C:
30g mentega (saya guna majerin)

Chicken floss secukupnya untuk topping
1/4 cawan susu pekat manis

*sedikit butter
*sedikit telur cair (1 biji telur + sedikit air)

Cara-cara:
1.Bancuhkan B kemudian campurkan A.
2.Ketika doh hampir dibentukkan,campurkan mentega,pukul hingga menjadi doh yang lembut (elastik).
3.Tutup dan biarkan 30 minit.Tumbuk doh.Bulatkan kembali.
4.Bahagi doh kepada 50g setiap satu.Bulatkan.
5.Biarkan kembang selama 20-30 minit.Sapu dengan telur cair.
6.Bakar bun dalam oven pada suhu 170'C selama 20-25 minit.
7.Setelah masak,keluarkan dari oven dan terus oles dengan butter.
8.Biarkan bun sejuk,kemudian oles dengan susu pekat manis.Tabur chicken floss di atasnya.


Selamat mencuba.

17 ulasan:

faa.rosli berkata...

bagus tips ni...banyak pengajaran..

Shiela berkata...

Enak ni Rahel..

mama sara nur berkata...

sedapnya ni kan makan roti
cantik jadinya

Mori Said berkata...

roti tu nmpk sedapnya... cam nak mencuba jugak rasanya...

Yana Shaiful berkata...

Yana dh lama x meroti..cian en.BM keseorangan dlm kotak hihii.. Tq rahel bg tips yg berguna nih.. Chicken floss bun mmg feveret yana..suka yg spicy2 skit ^^

Marsita yahya berkata...

tq share penerangan pjg lebar...nanti saya dtg balik baca betul2...:)

Tina Othman berkata...

wow complete penerangan, bila baca ni rasa mcm nak meroti je, tapi malas hihi

sedapnya chicken floss, selalu beli je, floss tu rahel beli ready made ke

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak..Antara roti kegemaran ni...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Wow, I love chicken floss buns!!! Thanks for sharing the info ;)

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

Byknya tips yg rahel share pasal roti... Bagus! Tq ye rahel... Nnt blh cuba resepi ni pula...

Melly Octaviana berkata...

thanks Rahel for the tips.. Melly pun banyak buat roti sendiri..hmmm..gue comot 5 yah roti nya..hihihi

Rohah berkata...

pos satu dulang ye...sesuai cuaca panas skrg ni klu meroti..

Qasey Honey berkata...

wah siap ade tips lagi...tq sudi bkongsi tips tersebut...amat2 bguna skali..

nmpk lmbut n gebu roti tu Rahel..leh la nk try juga nti..lama dh xmeroti juga ni..

hana berkata...

salam rahel... dah lama duk usha ciken flos tuh.. mana ntah nak carik.. geram nengok roti rahel tuh

Juliana amalina berkata...

nak cari mnA chckn floss

NOOR AIN OSMAN berkata...

Sedapnya
www.momstoreretail.blogspot.com

NOOR AIN OSMAN berkata...

Sedapnya
www.momstoreretail.blogspot.com