Rabu, 17 Oktober 2012

Popia Nespray

Salam manis kepada semua teman-teman yang masih setia berkunjung ke dapur Rahel.Semoga sihat dan ceria selalu bersama keluarga tersayang.
Tidak lama lagi Hari Raya Haji akan tiba,so mesti ada di antara teman-teman yang tercari-cari resepi kudapan untuk raya kan..
Kali ni Rahel buat Popia Nespray untuk kudapan...erm setengah balang sudah abis dikerjakan...hehehe..siapa yang rajin tu boleh la buat popia nespray di rumah yea..jom tengok bahan-bahan untuk membuat popia nespray..zazzzz...
Popia Nespray
Sumber Resepi:Rahel

Bahan-bahan:
Kulit popia secukupnya -dipotong 2" x 2"
Susu tepung Nespray secukupnya utk salut popia
Gula aising secukupnya utk salut popia
Minyak untuk menggoreng

1 sudu besar tepung gandum}
1 1/4 sudu besar air}-dibancuh

Cara:
1.Menggunakan chopstick,gulung kulit popia,lekatkan hujungnya dengan bancuhan
   tepung gandum.Buat sampai habis.
2.Goreng dalam minyak panas dengan api perlahan hingga keperangan.Angkat dan
   toskan.
3.Golekkan popia dalam campuran susu nespray & gula aising.Siap.

Krup krap krup krap...

16 ulasan:

Amie berkata...

Rajinnya Rahel.... tak lama lagi raya, buat lebih2 ye Rahel... mana tahu kami sesat ke sana ha ha ha ahh

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

kalau nak buat ni kena buat berbalang2 sebab tersangatlah sedap! nanti tetamu tak cukup pula.. hehe..

mala berkata...

hi rahel .. letih nak buat ni cepat sangat habis! hehehe

JaSSNaNi berkata...

hai rahel..
wahhh kudapan sebalang tak cukup tu.. nak2 balang besarrrr punyaaaa... pos sebalang.. ehehehe :P

faa.rosli berkata...

senangnye..nak try nak try..

mama sara nur berkata...

krap krup bunyinya tu Rahel
sedapnya rasa susu nespray lemak manis
memang nk kena balang besar mcm kata Jasnani he he baru cukup

Bicara Kak Noor berkata...

buatnya lmbat Rahel tapi bila time nk makan cepat ja habis, last2 beli tapi rasanya tkde kot yg jual popia cam gini..

Qasey Honey berkata...

haa dah kuar dh kuih raya dr Rahel..hihi

takat ni QH blum penah cuba lg..xsggp nk mgulung kulit popia tu...klau mkn xde masalah kot..hehe..

Shiela berkata...

wahhh.. sudah siap kuih rayanyer.. terbaekmu Rahel..

zila norazila berkata...

sedappp3x..byk versi kudapan nie kan..ada yg ltk holicks....tunggu nnt haruss dicobaa:))

norzila berkata...

hai rahel..ni mkn x boleh stop..

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Kalau diberi pada Kak Wattie sebalang kecik tu, alangkah bagusnya, hehehe

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Hello Rahel, apa khabar di sana?

Wahhh idea menarik ni salut popia ngan nespray! I selalu salut ngan icing sugar je. Baru buat lagi dua hari lepas.

Thanks for sharing dear! :)

inahar ali berkata...

wah sedap nih..kalu kunyah x sedar hampir sebalang dah licin sekejapan jek kan..hehe!

RINDU MAMA...semasa ada dihargai,setelah tiada jangan ditangisi berkata...

salam kenal dik rahel..saya buat jugak untuk kudapan...tapi susu diganti ngan tepung kacang hijau yg digaul ngan gula halus..jadi macam kue batang buruk popia lah....em..m..

rahel berkata...

Rindu mama
wsalam...iya memang sedap juga tu guna tepung kcg hijau...