Jumaat, 6 Julai 2012

Pavlova

Salam...

Setelah berhari-hari gambar pavlova terperap dalam browse baru malam ni teringat mo tayang..kenapa?iklan kejap!...hehe..ok la..kita cerita pasal pavlova pulak..hem..macam mana nak cakap yer...aik! Sebenarnya kan..udah lama plan mo buat c pemanis mulut ni,tapi masih mencari-cari resepi yang senang-senang dan sedap..kebetulan pulak pak google memperkenalkan resespi pavlova yang ada tersedia di dapur Che Mat Gebu..bila dibaca satu persatu bahan-bahannya memang senang nak ikut..kebetulan pulak ada stok buah-buahan segar dalam esbok,jadi memang sesuailah daku mencuba pavlova yang orang kata sedap dan sangat sedap itew...wah...ternyata memang sedap wooo...nggak percaya!?...cobain aja...baru tahu.Oh ya,terima kasih Che Mat Gebu untuk resepinya yer..ijinkan gue share pulak kat sini sebagai rujukan di masa akan datang dan juga sebagai rujukan kawan-kawan yang teringin mencuba pavlova yang mantop..

Pavlova
Sumber:Dapur Tanpa Sempadan

Bahan:
4 biji putih telur (Rahel guna telur gred A)
1 cawan gula halus
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanila
3/4 cawan non-dairy whipping cream-putar hingga kembang
Buah-buahan segar seperti strawberry,blueberry,peach (pilihan)

Cara:
1.Panaskan oven pada suhu 180'C,buat satu bulatan berukuran 9'' pada kertas minyak.
   Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alaskan pada loyang pembakar (gunakan bayang
   bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti).Ketepikan.
2.Putar telur hingga berbuih,guna kelajuan tinggi,masukkan gula halus sedikit demi sedikit
   hingga habis dan terus putar lagi hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat.
   Ayak tepung jagung,kacau rata dengan spatula.
3.Masukkan esen vanila dan cuka makan,gaul rata.Tuang atas kertas minyak tadi dan bentuk-
   kan bulat dan tinggi sedikit,tak perlu kemas-kemas sangat.
4.Turun suhu oven pada suhu 130'C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit,guna api atas
   dan bawah.Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang,matikan api oven,renggangkan
   sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
5.Bila sejuk,berhati-hati,alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai.
6.Tuangkan non-dairy whipping cream yang sudah diputar tadi ke atas pavlova dan ratakan.
   Hias dengan buah-buahan segar seperti dalam gambar.

*Rahel isikan meringue ke dalam piping bag dan paipkan ke atas kertas pembakar sebab
  Rahel buat pavlova yang kecik*

Selamat menikmati pavlova yang enak banget.

21 ulasan:

ibh_sue berkata...

Aslmkum Rahel.
Aduh! Sedap pavlova. Sue pun gn resepi cik mat jg. Senang sikit. . Pavlova ni Sedap. . Tp x boleh mkn byk2 sebab manis. :)

rahel berkata...

Wsalam Ibu_sue..
betul la..manis tapi sedap...sedap tapi manis..hehe..

Cik Honney berkata...

pavlova nie sedap betul...xblh buat slalu nanti ke diabetis..hehe

jom singgah blog cik honney kat cni klu sudi
http://wadahberbicara.blogspot.com/

Kjee berkata...

Like like like

gerhana luka berkata...

salam, tengok pavlova ni teringat ari tu saya buat pavlova tapi whipe krim guna yang dairy punya sampai sudah pukul tak kembang2 lastnya anak2 balun makan gitu aje sedap macam gula2 kapas katanya kik.kik.ki

FnF Simple Life berkata...

uish... cantek nye pavlova versi Rahel ni... adui... terasa nak gigit2 je... oh... terus terasa nak cuba keenakkan pavlova ni...hmmm...

Wani berkata...

wah dah buat pavlova..sedapnya .. versi kecik2 lagi bagus sebab senang nak dingap kan .. bile ler nak membuatnya ...

Tina Othman berkata...

olala sedapnya, lama dah simpan resepi tapi.....

tak terbuat lg hehe

Azie berkata...

Cantik dan kreatif. Tapi anak anak tak suka pavlova.

quinnie berkata...

saya pun duk simpan resepi je...tah bila la nak cuba..hehehe

ummiaisyah berkata...

sy tak penah mkn pavlova...hanya dpt mmbayangkan saja rasanya...mmmmmm

kakbesah berkata...

sedapnye pavlova, dh berkurun lamenye tringin nk buat, tp..x smpe2 seru. padahal slalu ada lebihan putih telor bila buat beskot.. rase nk colet masuk mlut je whipping cream tuh..hee..

Yana Shaiful berkata...

~ resepi yg dh lama tersimpan rapi.. xtau bila nk bt hihiiii~~~

Cendana Kasih berkata...

sedap kan...gue pun udah tergoda...kalo boleh hari2 mau makan pavlova...ni pun tgh bakar pavlova, nak jamu kawan yang datang ke rumah esok....

Mamasya berkata...

Salam Rahel. nengok pavlova tu sedapnya.cheese tart kat bawahpun nampak menarik dan pastinya sedap

Acik Erna berkata...

rahel..dah banyak kali cik tengok gambar pavlova..tapi belum pernah rasa lagi..sedap ye rahel

MekNa berkata...

Dh lama salin resepi..mood belum sampai nak cuba..tgk pavlova Rahel sunnguh cantik menggoda...

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Huwaaaa tergoda tengok pavlovas tu Rahel! Cantik dan menawan hati dan mata dan perut!!! Hihi :)

zila norazila berkata...

rahell sedapnya..:) wat kecik2 cantik kan..snang nak makan :)

Evelyn Gemina berkata...

Hi kak rahel, sorry baru singgah cni, busy bah, hehe...nnt mo diterai ni, macam sedap jak...tunggu rajin datang dulu : )

Tanpa Nama berkata...

Dah beberapa kali cuba...tapi resepi ni agak manis...kalau dikurangkan gula pula...doh nyer agak cair..lebihkan vinegar pula sedikit masam...ada tak bancuhan yg agak kurang manis?