Jumaat, 11 Mei 2012

Black Forest Cake

Salam manis kekawan semua...apa khabar?

Kalau dah selalu tayang kek maknanya suka sangat la tu pada kek..hehe..kali daku cuba buat Kek Hutan Tebal yang memang disukai ramai.Sudah lama juga Rahel idam2kan untuk menakluki resepi ni yang pada mulanya Rahel fikir sangat remeh..dan cerewet..tapi rupa-rupanya sangkaan gue meleset..menyediakan Kek Black Forest ternyata sangat menyenangkan...

Teringat pulak pada beberapa rakan fb yang sangat teringin melihat Black Forest Cake dari hasil air tangan Rahel sendiri..lama jugak gue simpan permintaan kekawan tu..ambo minta maaf..dan kali ni boleh la korang tengok2 kek ni dan sila beri markah ye..huhuhu..aising tak berapa mulus lagi...


Hem,mula-mula Rahel nak buat ikut resepi Wendy Kor,tapi bila sampai bahagian resepi kek span..alamak!! Rahel tak punya stok Chocolate Sponge Mix..akhirnya gue berlari-lari lagi mencari buku resepi kek yang sememangnya banyak membantu dan sangat sedap-sedap semua keknya..resepi Chef Noraini Zakaria..dalam buku tu ada gak Kek Black Forest..tapi kan kedua-duanya memang berbeza dan punyai rasa yang tersendiri.Wendy Kor menggunakan Blueberry Pie Filling dalam lapisan kek,manakala Chef Noraini tidak menggunakan Blueberry Pie Filling tapi ada menggunakan jus oren pada lapisan kek.Time tu boleh la bayangkan kan..memang dua-duanya mengancam..

Jadi kesimpulannya..Rahel akan gabungkan kedua-dua resepi tu...macam mana tu? hem..macam ni la..Rahel akan guna Resepi Kek Span Coklat Chef Noraini dan untuk hiasan dan filling pulak Rahel akan guna resepi Wendy Kor..apa macam..ok tak? Memang ok la bah..sila tenung gambar kek betul-betul..inilah hasilnya...sedap hingga menjilat jari...dan skarang Rahel nak bagi resepi kek tu..tapi korang kena pilih aje yang mana yang korang rasa selesa sebab kedua-dua resepi Kek Black Forest tu memang mengancam..jadi pertama gue nak share resepi dari Chef Noraini dan untuk resepi dari Wendy Kor akan menyusul kemudian.


Kek Span Coklat
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
200g tepung kek
200g gula kastor
110g mentega cair/minyak masak
100g air
40g serbuk koko
20g ovalette
6 biji telur gred A
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh emulco coklat

Cara membuat:
1.Griskan acuan bulat berukuran 9 inci.
   Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor,ovalette,tepung kek,serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
   Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
3.Perlahankan kelajuan dan masukkan air,emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi
   selama 5 minit.
4.Tuangkan mentega cair dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit (sehingga masak).


Bahan Hiasan:
1 liter krim putar Baker Mix (non-dairy whipping cream)
100g coklat masakan -dihiris nipis
10 biji ceri marachino
10 keping hiasan coklat
1 tin ceri hitam
Sedikit jus oren

Cara membuat:
1.Kek span coklat dihiris dua bahagian (i hiris 3 bahagian).Ketepikan.
2.Pukul krim putar dengan kelajuan sederhana selama 5 minit sehingga kembang dan gebu.
   Simpan sebentar dalam peti sejuk.
3.Letakkan kek span di atas papan kek berukuran 10''.Renjis jus oren di atas lapisan per-
   tama.Ambil sedikit krim putar & sapukan atas kek tadi.Susun buah ceri hitam di atasnya.
4.Kemudian letak lapisan kek span kedua.Renjis jus oren & sapu krim putar pd permukaan
   dan tepi kek.Hias tepinya dengan hiasan coklat atau coklat urai.
5.Guna bag piping dan bentukkan rosette di keliling kek.Hias dengan ceri marachino dan
   coklat hiris.

Tip:
*Untuk memudahkan menghiris coklat,gunakan pisau penghiris buah (peeler).
*Ceri marachino hendaklah dibasuh dan keringkan dengan tuala.
*Kek ini hendaklah sentiasa disimpan di dalam peti sejuk kerana ia tidak tahan panas.

Sila lihat DI SINI Resepi Black Forest Cake by Wendy Kor


Selamat menikmati Black Forest Cake.

24 ulasan:

Gee® berkata...

Aduhhh...cantek banget kek hutan nyaaa....

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rahel cayangg udah meleleh dan terleleh dah ni.. cantik gambar!! dan sedap sungguh kek yang mabeles loba-loba! hehhehe.. tak rajin lagi nak membuat kemas segitu guper... Insyallah boleh belajar dengan lho.. cantik tUUuuuuuuuuuuuuu

CitarasaKu berkata...

salam Rahel...rajin nya awak membaking. Sedap la kek black forest nie lama lah tak makan.

CitarasaKu berkata...

salam Rahel...rajin nya awak membaking. Sedap la kek black forest nie lama lah tak makan.

Cheq Sue berkata...

aduh aduh aduh...kita dok plan nak buat jugak kek ni tapi tak jadi jadi lagi... jeles tgk kek cantik2 ni taw..

Cendana Kasih berkata...

cantik kek...rajin buat kek yer...

mala berkata...

salam rahel, rajin betul buat kek.

Ummi berkata...

Waaaaaaaahhh, semakin hari semakin menggoda entry Rahel nih....ngencess je masuk sini....x tahan akak...tp nak buat mmg malassss je byk skrg ni...hehe

MANISMANIS berkata...

wahhh cantiknya hutan tebal nih...

zila 4ever berkata...

cantik dan kemas sangat..lg suka klu dapat rasa nie..:)

MeknaBlog berkata...

Mengancam btul kek tu Rahel

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Love the song..love the cake...bestnya kalau dapat buat macam Rahel buat...kemas dan cantik....ok..masuk list ya.

Qasey Honey berkata...

wah Rahel..semakin mjadi yer dia buat mengekek aje...semua sedap2 pula tu...deco pon cantik tu kemas...dh puji2 ni...nk la 1 slice...hehehe

FnF Simple Life berkata...

fuyooo...kagum clap3x...cantik seh...kek pre mother's day ke nih Rahel...

Yana Shaiful berkata...

Jeles tul tgk kek yg cantik2 nii.. tgn yana keras lg..klu bt cnfem xjd cmtu..rsnya kna rendan softlan setahun dulu br lembut kot huhuu.. pe2 pun tergoda tgk kek feveret nii ^_^

Cekgu Maz berkata...

cantik dan semestinya nampak sedap.... (^-*)

Nieza berkata...

waduh memang mengancam betul tgk kek ni rahel...bila nak rajin buat kek mcm rahel ni yer...hehe

hazila berkata...

Salam,
Wah cantiknya kek "Hutan Tebal" dia... Ini kalau dapat sepotong confirm senyum lebar.

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua yang sudi singgah jengah dapur Rahel dan ringan2 tangan bagi komen yang manis..

quinnie berkata...

rahel kalau u nak tau...dulu kan saya kalau pegi kedai kek mesti pilih kek ni tau...sebab suka sgt..kalau beli coklat pun suka perisa bf ni..hehhehe.....lamanya tak makan...buat sendiri memang tak pernah..padahal bukannya susah sgt ye...hehehhe

EmbunRosaliza berkata...

tersangatlah cantik kek black forest ni rahel, sama mcm kat kedai je

eyda berkata...

salam Rahel resepi tertinggal telor....berapa biji yer?

nurul ismail berkata...

Tu yg saya pelik tu....sebln yg lepas xde telur. Bila buka hr ni dah ada telur. So saya pun letak telur 4biji je. No wonder kek span saya jadi dry. Walau mcm mana pun thks for the resipi Rahel.

Dede Thea berkata...

Saye suka makan Black forest,tapi tak bisa membuatnya,,hehe karana saye khusus menangani Masakan saje,,,tapi hendak takcuba nanti,,