Jumaat, 4 Mei 2012

Bingka Keledek Ungu

Selamat petang semua..dan salam manis selalu.Apa khabar semuanya? dah siap minum petang k? Petang ni Rahel buat bingka keledek ungu pulak untuk minum petang..mula-mula ingatkan nak buat kek keledek,tapi bila ada kemalasan datang tersasarlah ke bingka keledek ungu..nanti2 kalau ada senang baru belajar buat kek keledek ye..ijinkan Bingka Keledek Ungu dulu lalu kat sini..memang tetap ungu jer kaler dia walaupun Rahel tak letak pewarna ungu..dan yang paling penting sedap lalu kat mulut..hehe..

Bingka Keledek Ungu
Resepi by:Rahel

Bahan:
300g keledek ungu yg sudah dibuang kulit-kukus*
1 cawan tepung gandum-ayak
1 cawan gula pasir*
2 biji telur gred A*
1 cawan santan pekat*
1/2 sudu teh esen vanila
3 sudu besar minyak masak*
sedikit bijan untuk tabur
1/2 sudu teh garam*

Cara membuat:
1.Kisar bahan bertanda hingga halus.
2.Satukan bahan kisar dengan esen vanila dan tepung gandum,gaul rata.
3.Tuang ke dalam loyang 7'' yang telah digris dengan marjerin.Taburkan bijan.
4.Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 35-40 minit.
   Setelah masak biarkan betul-betul sejuk baru dipotong.


Selamat menikmati Bingka Keledek Ungu.

16 ulasan:

Qasey Honey berkata...

mmg musim mbingka agaknye...mne blog duk tayang kuih bingka mcm jenis...jeles tgk..tp xbuat ponnnng...hehehe...Rahel cantik n enak sgt QH tgk kuih bingka tu...nk spiring tu bleh...

Rohah berkata...

akak trpikat dgn bingka ni dan warnanya.td pergi Tesco dok pandang...je keledek ungu, next time kena beli nampaknya...

Mas berkata...

rahel...
cantiknya bingka tu...
menggoda uuuuu..he3

Nazrah berkata...

tu original caler keledek ke atau letak caler purple... cantik cun melecun

Norzie hany berkata...

Salam kenal Rahel.
Tergoda dengan bingka ni....nampak mcm sedap dan warnanya sgt menarik.

Nuwairani Ismail berkata...

cantiknya warna bingka ni.memang menarik perhatian. teringin pulak mo membingka ni

Acik Erna berkata...

Rahel..cantiknya warna bingka tu..menarik warna ungu dia tu.

ogyep yummy mellow berkata...

very d purple gitu.. cantikkkk... keledek purple mahal sikit kan? tapi kalau hasilnya mcmni, ok aje..

a'in fajar berkata...

fov purple colour, lalu kat mate ain pun rase sedap je..mesti sedap bila lau kat tekak..:)

Ilhamkreatif berkata...

Salam Rahel....cantik warna bingka tu,dah cantik,nampak sedap pulak...emm..

Wani berkata...

tumpang lalu jap malam2 ni hihi .. nak tengok cantik nya kejadian bingka ni . ingat mesti letak warna neh .. tak letak ya memang natural color la... tapi x tahu la pulak bila angin nak membingka ne datang ...

zila 4ever berkata...

color tue mmg orignal kan..mmg cantik la..kita x pernah lagi guna keledek ungu..mesti sedap kan..nnt nk beli keledek dulu..:) thnks resepi

Yana Shaiful berkata...

Waaaa..cantiknyaaa..tergoda tgk kaler pepelnyaaa..nk kna p cari keledek ungu jgk nii ^_^

Liza berkata...

cantiknya kaler bingka tu rahel...terliur pulak akk tngok...

Tina Othman berkata...

wah cantiknya rahel, kaler purple,suka tgk

Mamasya berkata...

Slmt berhujung minggu Rahel,baru sempat jln2 ke dapur Rahel.cunnya warna ungu bingka keledek itu..buat hati tertawan.tp kat Cairo tak jumpa lagi keledek ungu,yg byk kuning saja. egg tart kat bawahpun nampak sedap.... dan set nasi bukhari tu...buat perut lapar nengoknya...sedapppp sungguh nampak!
Rahel,sy dah gantung kalender Mei,tq ya!