Selasa, 10 April 2012

Pau Pulut Hitam

Selamat pagi dan salam manis kepada semua..semoga sihat dan ceria selalu.Hmmm...semua dah siap sarapan k? Pagi ni ambo hidang pau pulut hitam lak untuk sarapan dan digandingkan dengan teh O panas jer..emm enak banget.Dari saman bujang hinggalah dah berkahwin resepi ni tetap disimpan elok-elok kat almari buku..hehe..sebenarnya kan..mula-mula tengok gambar dalam buku resepi terus berkenan sangat dengan bentuk & kaler pau ni,tapi masa tu tak berani lagi mencubanya,terbayang-bayang akan kejadiannya yang tak secantik dalam gambar kat buku resepi tu..

Tapi kan..pau pulut hitam ni macam popular sangat kat Indonesia,diorang kat sana panggil ''Bakpao Ketan Hitam'' dan sememangnya gue ternampak gak resepi ni kat "Sajian Sedap'' Indonesia..tapi kat Malaysia pulak kita nampak dalam Majalah Sedap dan Rahel memang suka koleksi majalah Sedap,harga yang berpatutan,resepinya banyak yang menarik serta gambarnya yang cantek..yang sentiasa membuatkan gue terpanggil untuk mencubanya..dan memang banyak resepi dari majalah Sedap yang Rahel dah try dan semuanya menjadik..walaupun tak semuanya sempat Rahel post kat blog masakan ni.. 





Di pagi selasa yang cerah gue bulatkan semangat melanjutkan cita-cita gue untuk  menakluki ''Pau Pulut Hitam'',time menguli adunan gue tak sabar sangat nak tengok hasilnya walaupun ada terselit sikit perasaan yang was-was..takut paunya kejung sebab teringat akan adanya putih telur...huhuhu..tapi sangkaan gue meleset ketika menguli adunan selama 15 minit..aduhai cantek banget dohnya..elastik gitu..lepas doh mengembang 30 minit..waw..bersemangat nengoknya..setelah dikukus 8 minit dan lihat kejadiannya yang amat mulus dan gebu..lagilah tak sabar nak rasa..


Ok la tu,pagi-pagi sudah membebel banyak..gue langsung aja kasi lu orang itu resepinya,biar korang merasa gak pau pulut hitam nanti..tapi kan..dalam resepi asal menggunakan inti kacang hijau dan yang ni gue kasi inti kacang hitam..itu aja yang ada kan..hehe..terserah lu orang mau letak inti apa..yang penting gue rasa enak juga guna inti kacang hitam..

Pau Pulut Hitam
Sumber:Majalah Sedap

Bahan:
225g tepung pau
50g tepung pulut hitam
1 1/2 sudu teh yis segera
15g tepung susu
50g gula kastor
1 putih telur
115ml air sejuk dari peti sejuk
20g shortening

Bahan Inti:
Inti Kacang Hitam secukupnya

Cara:
1.Campur tepung pau,tepung pulut hitam,yis,tepung susu dan gula kastor.Gaul rata.
   Tambahkan putih telur dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati.
   Tambahkan shortening.Uli sehingga elastik (gue uli selama 15 minit tau).
   Diamkan selama 30 minit (tutup doh).
2.Kempiskan adunan.Timbang masing-masing 30g.Bulatkan.Diamkan selama 10 minit.
   Canai nipis.Beri inti.Bentuk bulat.
3.Alas dengan kertas minyak atau cawan kertas.Diamkan lagi selama 30 minit.
4.Kukus selama 8 minit.


Selamat menikmati Pau Pulut Hitam

27 ulasan:

Gee® berkata...

urmmmmm....sedapnya pau pulut hitam... bak k.gee 2 ketoi...

zila 4ever berkata...

rahel
sedapnya..rasanya jrg jumpa kt malaysia pau pulut hitam nie..nampak sedap la ..teringin pulak nk mencuba..:)

Qasey Honey berkata...

wow Rahel sedapnye tgk pau tu...kemain mbolat n gebussss pau tu...

Ummi berkata...

Assalam Rahel, weeee sedapnya nampak pau pulut hitam lak eh....x penah rasa lgk...bila la akak nak rajin wat pau2 camni.... ^___^

Amie berkata...

Hai Rahel,
hitam bukan sebarang hitam... hitam pau itu menawan wooo

IZA AKMA berkata...

amboii gebunyer pau...cantik licin berseri..
rahel iza nak tanya, kaler tu ori dr pulut hitam tu eks..tak tambah pewarna sbb tengok kaler dier cantikk..
akceli pau ketan hitam ni dah lama iza nampak kat blog2 seberang cuma lom ade keberanian nak wat..cam cerite rahel tu lah..
apa2 pun masuk list duluu..tks

INA berkata...

Rahel..pestime tgk pau pulut hitam nie..izinkan saya ambil resepi nie ye

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

dah lama akak tak beli majalah sedap.. aduh aduh.. byk yg akak keciciran.. dulu majalah sedap antara majalah yg menjadi koleksi akak.. huhuhu.. masalah besar kerana skrg kedai majalah berhampiran ofis sudah tiada lagi.. hukhuk...

berkenan sungguh akak dgn pau pulut hitam tu... akak salin dulu resepinya ya.... jika ada kerajinan ingin juga mencubanya... terima kasih ye rahel... gebu sungguh.. gerammm!! hehehe..

Ucu Faridah berkata...

kalau k.amie kata pau hitam tu menawan...
skarang hati ucu sudah tertawan....

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..saya pun suka koleksi kuih-muih dalam maj sedap cuma koleksi lauk pauknya ajee yang saya masih belum berani nak cuba..apa-apa pun pau ni nampak sgt lembuttttt sesuailah bagi penggemar pulut itam

Chah berkata...

Oh daku terguda! Tq for sharing...byk tul dlm list, last2 yg buatnya cekodok aje...gojes tul warna dan kemulusan pau tu rahel!

Nazrah berkata...

cantiknya..bulat jer pau ni..tak pernah cuba buat pau..

Rohah berkata...

Salam Rahel,
Cantik kalerr pau dia, nampak menggoda..

Tina Othman berkata...

first time dgr pau pulut hitam, selalu makan pau kacang je hehe

mala berkata...

salam dari oman rahel, apa khabar? lama tak jenguk sini.

Liza berkata...

comel pau tu rahel...inti kcg merah pulak, sedapnyaaaa...

Ilhamkreatif berkata...

Salam rahel...Wow pau yg licin n comel gitu..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

wow first time akak tenguk pau pulut itam....hebat rahel

Melly Octaviana berkata...

Rahel..Melly punya pulut hitam nih di rumah, tolong buatkan pau ini ..hehe
btw.. memang di sini aja yg jual majalah sedap yah.. ?

dZana berkata...

aslmkum rahel.. hasil kreatif .. msti sedap pau pulut hitam ni.. warna cantik n gebu pulak tu

Nuwairani Ira berkata...

mcm cokelat pulak intinya tu..sedapnya!

rahel berkata...

Terima kasih kepada semua yang sudi singgah n tinggalkan komen yang manis.Iza akma,kaler pau ni memang ori dari pulut hitam,tak perlu tambah pewarna.Maaf,line tenet tak ok kat tawau sabah,ni pun cuba nasib je...adoiii..tooolong..

mokwo® berkata...

selamat ulang tahun blog yang ke-1 yek! ...blog yang selalu menjadi santapan mata mokwo nih...suka ke sini walaupun selalunya tak tinggalkan komen...hehehe
memang mulus nampak pau nih...bisa ku coba..di suatu waktu yg sesuai!!
keep up the good work gal!

ummiaisyah berkata...

salam rahel..sy pon suka bli majalah Sedap..murah dan resepinya lain dr yg lain..tp x penah cuba lagi..
tringin juga nk buat pau ni tp susah la nk cari tepung pulut hitam kt sini..huk..huk

Wani berkata...

salam rahe ll.. hihi terlewat jengah dapur rahel ni .. sangat cantik la pau ni ..x pernah makan lagi pau pulut hitam ...

quinnie berkata...

wahh pakai pulut hitam...mesti lain skit rasanya...:)

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Nampak menarik gebu dan lembut aje pau ni. Kena cari tepung pulut hitam lah nampaknya..hehehe. Nanti nak cuba juga sebab fav dengan pau2 ni :)