Khamis, 12 April 2012

Kuih Bom

Selamat pagi semua,semoga sihat dan ceria selalu bersama orang yang dicintai.Pagi ni daku merajinkan diri buat kuih bom yang sememangnya kuih kesukaan gue..dari kecik hingga kini tetap suka kuih bom yang tak meletop ni,biasa Rahel suka kasi inti kelapa manis tapi kali ni Rahel kasi inti kacang itam jer..hehe..ni kes nak kurangkan stok inti kacang itam lagi..



Waktu kecik dulu Rahel suka perabis jer inti kelapanya,kalau pegi pasar tamu dan terjumpa kuih bom ni mesti beli..tapi sebelum beli kena tanya dulu penjualnya..dalam inti apa? kalau penjual kata inti kacang dan yang sewaktu dengannya memang gue tak suka..beli jugak la..tapi makan kulitnya aja..huhuhu..dan untuk kali ni saja gue try kasi inti kacang itam..sedap la..tapi tak suka inti yang terlalu manis..fening gue nanti..kalau orang cina pulak memang suka kasi inti kacang tanah yang diblend bersama gula pasir..adoiii..terasa kasar banget dalam mulut..tak suka..tak suka...



Untuk resepi kali ni Rahel buat kulit dia ikut cara ibunda jer,sangat simple dan mudah menyediakannya,dijamin tak meletop dalam kuali time kena goreng..tapi harus hati-hati jugak..mana la tau kan.Ok lah tu,ini aje resepinya..silahkan dicuba yer..jeng jeng jenggg..

Kuih Bom
Sumber:Rahel

Bahan:
160g tepung pulut
25g tepung gandum
1 biji telur B
1/4 sudu teh garam
200ml santan dipanaskan hingga suam

Bijan secukupnya
Inti kacang hitam secukupnya
1 mangkuk kecil air paip
Minyak untuk menggoreng

Cara:
1.Campur tepung pulut dan tepung gandum,masukkan telur.Tuangkan santan suam ke dalam
   tepung sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh.
2.Ambil sedikit doh,bulatkan dan beri inti kacang hitam.Bulatkan kembali.Celup ke dalam
   air kemudian golekkan dalam bijan hingga menutupi seluruh permukaannya.
3.Panaskan minyak,goreng kuih bom dengan api perlahan hingga keperangan.Angkat.


Bunga yang dalam gambar ni memang bunga yang fresh Rahel petik tadi kat halaman rumah...cantik kan..
Selamat menikmati Kuih Bom.

21 ulasan:

Yatie berkata...

kemas je hasil air tangan Rahel..suka akak melihatnya..pau kat bawah ni ni pun lain dari yg lain...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam rahel..
mmg kuih bom yg menjadi kegemaran kami semua dirumah... suka2 :P

pau yg berwarna jingga blm pernah gunakan tepung pulut lagi..tq share resipi yer :)

Cendana Kasih berkata...

takut buat kuih bom guna tepung pulut, sbb dah ada kejadian meletop sampai melecur tangan...hehehe...takottt !!!

Qasey Honey berkata...

cantiknya Rahel kuih bomm tu...mmg kemas...cantik bulat2nya sekata...nmpk sedap jugak...resepi yg mudah...nti QH yer...

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Wahhh..sangat menarik ada lagi satu resipi kuih BOM yang tak meletup ya. Boleh dicuba ni Rahel, tapi kalau meletop k.ct kena standby tudung periuk lah ya buat tutup muka..hehehe

bunga apa tu Rahel, bukan seri pagi ya. Cantik sekali :)

ady berkata...

as-salam Rahel
cantik kuih bom Rahel ni..npk kemas aje..nak kuih bom bom 4 biji nak rasa...wakakaka..

Ilhamkreatif berkata...

Sama la kita ye...Iza pun x berapa suka inti kacang tapi kalau inti kelapa manis...laju ja makan.

Nazrah berkata...

saya suka sangat bom inti kacang merah... molek sangat tak meletop bom ni..

zila 4ever berkata...

hai rahel,dh ptg baru sampai sini?.wahh mcm janji dengan quinne yer buat kuih bom sama2..kita inti apa2 pun ok jew..ngappp..:)

tun_telani berkata...

salam kenal rahel.. cantik je bulat2 kuih bom tu. tun x pernah buat sendiri, tahu makan je. hihi

HaSue berkata...

waduh rahel..kalo kuih ini mmg kegemaran gue ni.. cantik ja ko bikin ni,rasa mau capai ja seketul ba..

cantik eh profile pic yg baru,nda kenal ku td.hehe

Nuwairani Ira berkata...

best pulak tengok komen kak hasue ni...hihih...

rasa macam baru ja nampak kak Q tayang kuih bom...sekali kak rahel pon menayang jugak! waktu nani kecik2 dulu selalu ja buang bijan tu. tapi mo jugak makan kuih ni...bila suda besar, baru pandai makan seketul. hihih

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rahel... cantik, bulat dan mengiurkan... suka!

Rohah berkata...

Salam Rahel..
Kuih bom yg x pernah meletup yaa..
Sbb tu ramai org suka..cik abg akak pun suka kuih nie,,Kuih org2 lama..tak lapuk dek zaman..

ijayuji berkata...

Salam balas kunjungan, terima kasih dtg singgah, sapa kakak ya? nak panggil apa yg selesa? ehehe... kita pun buat kuih bom jugak tadi, mmg fav jugak kuih ni dulu2 tak suke sejak2 dah duk jauh ni sume2 jadik suke :D Kita add link rahel sekali ya ;-)

rahel berkata...

Ija,thanks sudi lawat dapur Rahel...sering2 la ke sini yer...hehe...silahkan..

quinnie berkata...

bulat2 je kuih rahel...:) letak santan ye resepi rahel ni..kalau dak bleh try..saya malas betul nak perah kelapa...hehehhe

FnF Simple Life berkata...

cantik... bulat2 je... kuih bom ni feveret hubby...selalu guna resepi alongroz...nanti boleh cuba yang ni.

Chah berkata...

wahhh rahel, sgt gojeslah bom tu, 0% letupan! hehehe...tq for da resepi..x pernah pulak saya buat isi santan... Tqtq..

Balqis Nazid berkata...

lamanya tak makan kuih bom ni,
Nampak menggoda jer...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

akak belum berani nak cuba resepi kuih bom dari tpt pulut bila pernah dulu meletop masa menggoreng.. jd macam trauma gitu.. hehe.. bila nak buat kuih selalu guna resepi kulitnya bercampur keledek.. hehe.. baru2 ni cuba buat kuih bom pulut hitam.. alhamdulillah tak meletop & sedap.. itu yg hari tu fikirkan masih ada lebihan tepong pulut hitam nak buat kuih pau resepi di bawah.. tp rupa2nya akak terlupa yg tepong tu dah dihabiskan buat bubur.. adoiiiii... musnah harapan akak nak cuba resepi pau rahel tu... terpaksa diubah resepi dengan campuran tpong yg lain.. mujur lah menjadi.. sebabnya.. akak dah tuang semua bahan dlm BM.. yg takde cuma tpong pulut hitam.. jd terpaksalah buat juga tp hasilnya sudah jd lain.. hahah.. nantikan kemunculannya ya.. tp nggak tau bila boleh update pau tu.. insyaAllah.. ada kesempatan mau juga try resepi pau pulut hitam tu... tunggu mood mengepau dtg lagi.. heeee...