Isnin, 12 Mac 2012

Donut Mayo

Selamat petang kepada semua,tengah buat ape tu? dah siap buat kuih k? hehehe..petang ni kita nak tayang donut mayo je,hasil selongkar kat dapur Izah Daut pagi tadi.Ramai yang dah pun mencuba donut ni kan..tapi memang best la rasa dia..sodap gitu..lembut banget + gebus..dan cara penyediaannya pun tersangatlah mudah,kepada yang belum mencuba donut mayo ni..harus mencuba ek..


Ok lah,terima kasih banyak kepada Kak Izah Daut yang sudah bikin gue ngeces dengan donut mayo ni (banyak koleksi donut kak Izah tu),sebenarnya resepi ni diambik dari dapur Kak Ros Jintan manis,tapi tak tau la kenapa..satu hari Rahel cuba masuk dapur Kak Ros tapi tak dapat la pulak.Terima kasih Kak Ros untuk resepi donutnya yang memang terbaek,izinkan gue share skali lagi kat sini...

Donut Mayo

Resepi asal:Kak Ros Jintan manis
Sumber:Izah Daut 

Bahan:
330g tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur (dipukul sedikit menggunakan garpu)
140ml air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 g yis (1 1/2 sudu kecil) (Rahel tambah 1/2 sudu kecil baking powder)

Sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti
*(Rahel tak letak pun)

Cara:
1.Buat doh kaedah 1,penggunaan Bread Marker (BM),masukkan semua bahan dan
   ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan start,tunggu sampai siap
   diuli dan boleh terus ke langkah no.4 di bawah.

2.Kaedah dua,jika uli guna tangan,masukkan semua bahan doh & uli hingga tidak
   melekat pada tangan,tips untuk dapat doh yang lembut,ambil plastik bersih dan
   letakkan doh di dalam plastik itu,ramas2 berapa minit,lebih kurang 5-10 minit,
   keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan,anda akan dapat doh yg lembut &
   elastik.
 *(Rahel uli doh guna tangan je selama 15 minit)

3.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan lastik wrap & biarkan doh
   naik 2x ganda.Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
 *(Rahel perap doh selama 35 minit)

4.Bahagi doh pd bebola kecil & rehatkan selama 6-8 minit,kemudian bentukkan se-
   perti donut,lubangkan tengahnya,biar naik 2x ganda & goreng sehingga keemasan,
   gunakan api sederhana,angkat & salutkan dengan serbuk gula,sedia untuk dihidang.

  *(selepas doh mengembang,Rahel tekan bagi keluar angin,pastu bahagi pd bebola
    kecil,kemudian biarkan kembang selama 15 minit,kemudian lubangkan tengahnya,
    kemudian terus goreng).


Selamat menikmati Donut Mayo

20 ulasan:

Amie berkata...

Eiii....nampak montel betul donut mayo! Memang patut dicoba ini dong!

mimie berkata...

Rahelll....kat sini hujannnn...sejukkkk bak sini donut tu 10 ketui nk mkn puas2....gebusss jerr...
sedap kn...donut ni....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Oh yes, montel2 donuts tu! So cute lak! :)

zila4ever berkata...

rahel ..sangat gebu donut tu..mcm nk amik sebiji jew..tgh lapar nie.:)

Gee® berkata...

Rahel, comelnya donut...anak k.gee terus oder nk donut esok...

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Mmg marbeles resipi donut mayo nie.. the best!!! gebu n montok donut rahel nie..

rahel berkata...

Silahkan dicoba Kak Amie..pasti suka banget.

rahel berkata...

Hahaha..Mimie..dah abis donut mayonya..tunggu buat yg baru dulu ek..hehe..memang sedap skejap je dah licin..

rahel berkata...

Thanks Love2cook...donut yg montok dan lembut..

rahel berkata...

Sila4ever...hehe..tangan sampai k nak ambik donut ni..

rahel berkata...

Kak Gee...hehehe..budak2 memang suka mkn donut kan..lagi2 klu ada coklatnya..emm bertambah suke la..

rahel berkata...

Yes Mama Hawa...sesiapa saja pasti kata best kalau dah cuba donut mayo ni..

FIFIEY LYCHEE MARATION berkata...

donut. fevret ni!!!

rahel berkata...

Fifiey..sama la kita suka dengan donut..

Rohah berkata...

Mungil2 donutnyer itu, nyam2..enaknye

Tanpa Nama berkata...

nak buat ni...geram tgk donat montel tu...moga bjaya (qaseh eena)

Kama Kimin berkata...

Ku digoda lagi...oh tidaaakkkkk. Pasti akan ku bikin ini kuih

rahel berkata...

Kak Rohah,kalau kita mkn donut mungil ni,kita pun jd mungil..hik hik hik..

rahel berkata...

Qaseh Eena...dah buat donutnya kan..enjoiii..

rahel berkata...

Kama Kimin...buatlah donut mayo byk2 ye..