Jumaat, 20 Januari 2012

Krim Mentega

Selamat bersiaran dan selamat bertemu kembali...apa khabar semuanya? sihat k? Aduhaiii...seharian tak mondar-mandir kat blog..sebok sikit,tapi sempat jugak nak siapkan krim mentega buat kasi cantek ini  kek.Sebenarnya Rahel dah ketinggalan kereta la..korang semua dah buat kek yang berkaler-kaler ni kan?













Oklah,skarang Rahel letak pulak resepi Krim Mentega..

Krim Mentega
Sumber:Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
150g mentega
350g krimwell
180g sirap gula/susu krimer manis
3 sudu makan gula aising

Cara:
1.Pukul mentega dan krimwell hingga kembang dan gebu selama 10 minit.
2.Masukkan sirap gula/susu krimer manis dan gula aising.
3.Pukul lagi hingga sebati.Siap untuk digunakan.



Resepi Rainbow Cake...menyusul .SINI

53 ulasan:

Amie berkata...

lu Rahel....melotot biji mata gua ...adeeehhhh.. rajin betul 2 tangan kamu tu, tak boleh tengok lama-lama, nanti kuar biji mata....mmmmmmm!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Tinggi menawan le kek tu....

Chah berkata...

bestest!!

Melly Octaviana berkata...

cantik nya cake nya.. gue mau belajar lah rahel buat cake pelangi ini.. ajarin yah.. hehe

Mas berkata...

cantiknya rainbow cake dia... :)))

JUICY CAFE berkata...

cantik kek renbownya sis..

Rashidah berkata...

Wah!!! Cantiknya nk cubalah...

Shiela berkata...

Rahel.. cantek banget Rainbow cake ni.. nak sikitt.. ;)

sHa AhM@d berkata...

rajinnyer..

Ummi berkata...

Alahaaaii Rahel cayanggg weeyy...apasai cantik sangat kek tuh...apasai rajin sangat buat, apasai menawan hati akak, apasai x baagiiiii akaaaaakkk...uwaaaaa ^__^

Nieza berkata...

wahh menawan kalbu betul la tgk kek cantik ni rahel...tinggi juga yer.bila nk merajinkan diri buat kek gini tak taula..hehe

Tanpa Nama berkata...

asalamualaikum....salam kenalan sy suka tgk blog2 Rahel ni..bykresepi yg enak2 n menarik utk d cuba....bole x klu sy nak salin resepi2 kek rahel?

CT Delima berkata...

As'sala Rahel

pagi ni hujan dah berhenti, harap2 panas cuaca di KL, dapat juga pelangi keluar boleh k.ct bayangkan kejadian kek pelangi Rahel ni..hehehe cantik banget dong ada lagi enggak..mintak sepotong mahu bikin bf pagi ni..hehehe

Acik Erna berkata...

rahel..cantiknya kek rahel..berwarna warni..suka acik tengok..kalau la rahel dok dekat....mau acik tempah ngan rahel ni

rahel berkata...

W'salam,thanks sudi singgah slalu...klu rajin salin resepi..silahkan...

rahel berkata...

thanks sis..

rahel berkata...

thanks Shiela,mai sini ambik kek pelangi sepotong..

rahel berkata...

thanks Sha...

rahel berkata...

thanks Mas..

rahel berkata...

thanks Rashidah...silahkan dicuba..

rahel berkata...

thanks Melly,yuk belajar bikin kek pelangi..hehe..

rahel berkata...

hehe..Kak Ros...

rahel berkata...

Chah,pasni awak pulak yg test..

rahel berkata...

hahaha..Kak Amie...hati2 kalau tengok kek pelangi...

rahel berkata...

Banyak-banyak terima kasih Kak Ummi kerana awak jauh...hahaha..klu dekat takut singgah ambik kek pulak..kuan kuang kuang..

rahel berkata...

haa Nieza...kena merajinkan diri dulu la...

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct

Selamat pagi,ada lagi kek pelangi berdiri teguh kat peti sejuk...mari sini gue kasi sepotong..

rahel berkata...

thanks Acik Erna,waduh..siap nak tempah kek pelangi lagi tu...

Ucu Faridah berkata...

mak aii..tingginya kek...x nak sepotong tp nk selapis..boleh?..:)

rahel berkata...

Ucu,rugi kalau nak selapis je...ambik sepotong la kan..hehe..

Kama Azura bt Sakimin berkata...

errmmm...ketinggaan kereta ye?
Kak lagi ler bukan takat ketinggalan terus tercorot kat kedudukan penghabisan...belum sampai seru nak mengodek color2 tu Rahel oiii

selera saya berkata...

wahh ...rahel tingginye pelangi 2

JR® (22) berkata...

singgah and follow sini...wah,tingginya kek. menggoda pulak tu. nak sikit.huhu... sedapnya. blog rahel ni buat saya lapar..arghh.nak kek... ;)

nOOrsha berkata...

asalam rahel..cantikla kek ni...deco pun cunnn sangat.. kaler2nya meriah..budak2 memang sukaaa sangat klo daapat makanan yg kaler maler camni..hehe..bilala sy nak pandai deco ni..keras tangan btolla..huhuh

Wani berkata...

alamak terlepas train lagik .. datang sini nampak bertingkat2 mak ai nak mengalahkan klcc ke ni ... hihi...dah habis dah ka .. kot2 ada lagi sorok kat dalam peti .. hihi .. pandailah rahel ni deko2 kek buat kek pon pandai ..

dZana berkata...

aduhai .. cantiknya.. smpai ternganga tgok ni.. oops.. kene kecikkan mulut sikit.. takut banjir pulak kalau tenung lama2..

rahel berkata...

Dzana..tenung lama-lama baru puas hati...jangan susah klu banjir...kan ada tisu...

rahel berkata...

Wani,memang nasib awak la...slalu terlepas train..hehe...ada lagi kek kat peti sejuk...thanks Wani...doakan agar Rahel cepat pandai buat/deco kek...

rahel berkata...

Wsalam Noorsha,thanks...kalau bab deco2 ni kena rajin praktis jugak baru bole deco kek kan...

rahel berkata...

tima kasih JR kerana sudi singgah dan follow dapur Rahel...harap JR sudi singgah selalu ek..

rahel berkata...

Selera Saya...kurang lagi tingginya kek ni..hihii..

rahel berkata...

Wallaaaa..Kak Kama datang...ingatkan Rahel yg tercorot..rupa2nya ada lagi yg lebih tercorot..hihi..

AZLITA AZIZ berkata...

cantiknya Rahel..
rajin sungguh adik akak sorang ni tau.... hari2 menu sedap2 buat akak tergoda aje..

rahel berkata...

thanks Kak Azlita,
ngam la kita bejiran..bole tukar2 kek slalu kan..hehe..

Syazana Aziz berkata...

kak, butter tu pakai butter biasa ke pakai unsalted butter?

rahel berkata...

Sya,guna butter biasa saja.

dapurCikWan berkata...

krimwell tu mcm mana rupa dia kak?

Tanpa Nama berkata...

rahel..nak tanya, mmg guna 5 sudu air susu ke..tk terlalu pekat ke nanti? sy nk cuba buat kek ni tp kalau tgk mcm2 resepi ada yg tk guna egg yolks & susu sampai 1 cwn..tlg beri sedikit advise..tq =) - aina

rahel berkata...

Aina..
betul tu..hanya 5 sudu makan/75ml susu cair...adunan memang pekat,tp kek memang gebu dan lembut..

Tinie berkata...

Hai Rahel..sirap gula tu apa ye

rahel berkata...

Golden syrup....

Tanpa Nama berkata...

cantikkkk...... kek rahel ni. tp yg kaler2 wrna bru tu mn mau dpt ya. x perna jmpa lg.

Azie berkata...

Dear,
Kek Rainbow yg dalam gambar tu guna berapa adunan?