Selasa, 17 Januari 2012

Gulungan Pisang Keju

Salam pagi semua...apa khabarnya pagi ini?  korang sihat k?  ahh indahnya pagi ini.Rahel bangun dalam keadaan yang sihat & terasa segar..sebab tu la dapat buat sikit gulungan pisang keju utk pelengkap sarapan pagi.Korang semua dah siap sarapan k?




Gulungan pisang keju ni memang senang je nak buat,bahan-bahannya pun simple je..alah.. macam kalu kita buat risole sausage tu..senang kan? kalau makan time panas2 lagi la best tau..tambahan pulak dengan secangkir nescafe o..perghh..mantap banget.Oklah,jom kita semak pulak resepinya....

Gulungan Pisang Keju
Resepi:Rahel

Bahan:
6 keping roti
3 buah pisang raja,dibelah dua
2 sudu makan marjerin
50g keju cheddar,disagat halus
100g serbuk roti
1 biji putih telur

minyak untuk menggoreng

Cara:
1.Panaskan marjerin dalam non-stick pan.Kemudian goreng pisang hingga ke-
   kuningan.Angkat dan toskan.
2.Canai roti hingga nips.Ambil sekeping pisang,letak di atas roti,tabur sedikit
   keju parut,kemudian gulung kemas dan lekatkan tepinya dengan putih telur.
3.Sapu seluruh permukaan gulungan roti dengan putih telur,kemudian golek-
   kan dalam serbuk roti.Buat seperti ini hingga habis.
4.Goreng gulungan pisang dalam minyak panas sehingga keperangan.Angkat &
   toskan.Sedia dihidang.




Selamat menikmati gulungan pisang keju...

24 ulasan:

Ucu Faridah berkata...

tengahari2 ni tengok dlam roti ada pisang, ada cheese...alahai terlapar la pulak...jemput makankan utk ucu rahel...:)

amie berkata...

Rahelllll.... nak cuba resepi ni... cantik!

Melly Octaviana berkata...

Rahel... minta dong buat cemilan sore ini.enak bgt nih.gampang pula buat nya. mau buat juga ahh..

izahdaut berkata...

idea yg kreatif!! tapi pisang dah lembik.elok dibuat cekodok je kat dapur tu. hehe

Sheila Shafeareen berkata...

As'salam wahhh menarik resepi ni mmg bekenan leh le buat utk sarapan esok....ank2 akk mmg suka resepi yg lain dari yg lain....

cik cek berkata...

Keriatif2...good2 idea...masuk list dulu...mesti sedap sesekali masak cam gini kan Rahel...tak nak ke bagi akak rasa..he he..:D

Kama Azura bt Sakimin berkata...

Rahel ni mmg nak kena cubit2 tau...
kalau bab nak menggemukkan badan org memang cukup suka dia ...menyampah.
Nak kena buat ni..kat dapur ada pisang jiran bagi..cuma nak kena cari cheedar je yang mals. Klu guna mozarella boleh tak?

Chah berkata...

Wallla...mewah tu bekfes dia...rasa cm kt otel jek...:)

canteq berkata...

wow! menariknya... best best

CT Delima berkata...

As'salam Rahel


Mantop deh! tapi kena beli pisang raja dulu. yang ada pisang berangan tinggal 4 biji..hehehe. selalunya anak2 k.ct ni digulung dengan sosej jerlajulah akan. Tapi kalau nak buat macam ni kena mintak pendapat dulu kalau semua kata nak, baru k.ct nak cuba buat :)

Tapi bagilah k.ct rasa sikit, nak sangat rasa rahel punya :)

Acik Erna berkata...

Rahel..sedapnya..acik memang suka sangat makan pisang raja...sedap dan manis..tapi jarang dapat beli..tak selalu orang jual.

Rahel berkata...

Acik Erna,guna je mana2 pisang..pun bole jugak...ni kebetulan je yg ada stok pisang raja..

Rahel berkata...

thanks Canteq...

Rahel berkata...

Chah,
hem takde la sampai mcm kat otel...biasa je ni..

Rahel berkata...

W'salam Kak Ct,
boleh aje guna pisang berangan-angan tu...hehe.

Rahel berkata...

Wallaaa..Kak Kama,jangan main cubit2an..main masak2 bole la...hehe..agaknya lain pulak kejadiannya klu guna mozzarella kak..

Rahel berkata...

tima kasih Kak Cek...pasni buat nyk2 ek..Rahel nak tumpang rasa pulak air tangan Kak Cek..hehe..

Rahel berkata...

Sheila,silahkan mencuba ek..jangan lupa sebut nama Rahel 3x kali sebelum makan..hihihi..

Rahel berkata...

thanks Kak Izah,buat ler cekodok pisang byk2,boleh la Rahel tumpang mkn sikit..

Rahel berkata...

Melly,mau kasi tapi gimana yah? jauh banget..

Rahel berkata...

Iye Kak Amie...cuba la..

Rahel berkata...

Jangan risau Kak Ucu,memang Rahel dah mkn pun..

JaSSNaNi berkata...

Assalamualaikum rahel..
cantek2 betul la.. senang je cara nak wat ni ye.. tapi tak pernah terfikir pun nak wat.. huhu.. skrg baru tau ini pun kita leh wat utk minum petang atau sarapan.. simple je.. senang di sediakan.. kemas je nampak rahel wat ni.. cantek..

rahel berkata...

w'salam Jassnani,
memang simple tapi sedap...konfirm menepati selera...hehe..silahkan dicuba ya..