Rabu, 2 November 2011

Macarons

Selamat petang semua..semoga sihat dan ceria selalu..dah tentu tengah sebok-sebok siapkan hidangan minum petang kan? Kali ni Rahel nak cerita pulak pasal macarons yang masi terlalu asing bagi diri Rahel ni..Time mula-mula dengar nama macarons ni..Rahel tertanya-tanya dlm hati..apakah itu macarons..napa banyak betul orang bertanya pasal macarons..best sangatkah macarons tu..macam mana pulak dengan rupa dia?



Mula-mula dengar dari Chef Wan.. cakap pasal macaron,tapi time tu beliau ajar buat macaron kelapa..siaran ni berlangsung kat kaca tv la..tapi tak ingat dah sebab dah lama sangat..dan masa tu..memang tak nak ambik tau la bab macaron kelapa tu..sebab macam tak kena dengan selera..hehe..rupa-rupanya ada banyak lagi jenis macaron yang Rahel tak tau langsung..kesian kan?ketinggalan zaman..



Hmm..oklah..hari ni..mod ok je..so google sana google sini la tengok gambar2 macarons..banyak yang cantik dan menarik tapi tak kurang juga yang gagal dalam pembuatan macaron..hmm..tak sedar dah sampai kat dapur Azlita cantik & menarik sangat resepi macarons kat situ,lengkap dengan step by step lagi..so Rahel rasa itulah resepi macaron yang akan Rahel cuba  untuk pertama kalinya dalam hidup Rahel.

Terima kasih banyak-banyak kepada Azlita Aziz kerana sudi berkongsi resepi macarons yang sedap ni..semoga makin bertambah aja rezeki and resepi dari beliau.Rahel sangat berpuas hati dengan hasilnya..walaupun macarons yang Rahel buat ni terkena pemanasan global..hehehe..tergaring sikit je..tapi tetap menyenangkan.


Dalam gambar ni nampak hijau keperangan.Rahel ada stok kaler hijau je yg berbentuk serbuk..semuanya kaler yg cecair..memandangkan baru pertama kali mencuba..yah..guna apa yang ada dulu and ikut betul2 step by step yang Azlita ajarkan kat blog dia tu..jadi kepada kawan2 yang belum mencuba buat macarons..cubalah ye..tak susah pun..cuma kena banyak bersabar sahaja...


Oklah kawan-kawan..Rahel nak rehat sekejap untuk minum petang.Kali ni Rahel tak letak resepi macarons ni,panjang sangat cerita kat blog Azlita tu.Jadi kalau nak tengok resepinya..silahkan aja singgah ke dapur Azlita Aziz,yg tu lagi lengkap.

24 ulasan:

AZLITA AZIZ berkata...

aduh! tak berkelip akak memandangnya...
Gambar Rahel sangat cantik dan kemas..
Macaroon pun nampak sangat mengoda dengan warna yang segar dan sejuk mata memandang..
Tahniah dari akak

Wani berkata...

WAhhh .kak rahel .. dah macam kat kedai ni cute miut bulat2.. kaki macarons pun cantik elok .. haha habis selidik ...warna pun sejukkan mata .. .. meh la nak hulur bekas ni.. bagi la seberapa nak bagi boleh ? ;p ai kena bersabor la nak buat macaron ni huhu

nuwairani ismail berkata...

tak pandai buat macarons...mintak kak rahel la sikit...

Ida,Japan berkata...

salut la kt rahel...cun la macaroon rahel ni, pic pun cantik sgt, k'ida lum dtg seru nk buat he..he

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

Selamat malam, baru sempat menjengah ni. Amboiii... terpesona dan terpanah CINTA terus menusuk kehati dah melihat macaroon Rahel ni. K.ct masih tak pandai nak buat, ker malas nak buat... hahahaha. Rahel..apa rasa macaroon ni, manis ya. k.ct ni bab2 manis ni kena fikir 2 kali nak buat lah..hehehe

jamu mata dululah ya, nak mintak jauh sangat rumah Rahel ni :)

cik cek berkata...

Macaron....Wow....cantik...menawan...sekali buat terus menjadi...tahiniah....kak cek buat berkali2 baru mjadi...hu hu...bukan salah resepi...mungkin tgn ni yg tak menjadi...he he...nak seketul...nak rasa ...:D

Chah berkata...

waaa.. first time buat dh jadi..sungguh menakjubkan...bravolah rahel...ijau tu cm nyaman je kan...

rahel berkata...

Kak Azlita Aziz
mekasih2..hehe..ni hasil berguru dari blog akak..memang terbaek punya..

rahel berkata...

Wani
Iye k? mcm kat kdi? belum lg kot..tuan tanah masih perlu belajar bersungguh-sungguh..

Ada lagi macarons ni dlm balang..tp sayangnya u jauh la..hihi..

rahel berkata...

Nuwairani
boleh ba..no hal..kita tukar la ngan apam polkadot tu..dapat jugak merasa dua jenis kuih dlm satu petang..

rahel berkata...

Kak Ida,Japan
mekaseh2...jomlah kita belajar lagi buat macarons..hehe..

rahel berkata...

Kak CT
emmm..rasanya manis dan wangi dr serbuk almond tu..
saja nak try gak buat macarons..bole k tak..seb baek menjadik.
Alah..Kak CT pun bukan calang2 orang kat dapur..mesti lg pandai wat macarons..

rahel berkata...

Kak Cik
mekasih2..malunye i kena puji...
alah..bukan tangan yg tak menjadi...mgkn kurang
sabar nak tengok hasilnya..tu la kelam kabut..hihi..

Bersyukurlah jugak..pertama kali cuba trus menjadik..bukan ape..pd Rahel serbuk almond tu kira mahal la..so klu tak jadik..memang satu pembaziran..

rahel berkata...

Chah
ehehe..tak sangka pulak menjadik..memang ada jodoh la..

liza berkata...

rahel...mmg cun bangat nacaron tu..tapau blh bah..hihihi

Cendana Kasih berkata...

lawa dan manisnyer macaron

chikadakbiru berkata...

waahh besh...buat macaron ni..sbb suka akan cabarannye...bukan nak makan sgt pun :)) tahniah...sbb menjadi..naik cantik skirt dia

nOOrsha berkata...

saalam rahel... pekabar? syoknye tgk die menjadi wat macarons... kite wat dah 3 kali skirt die takmo kuar...huwaa..sedey btol... agaknye macaron kite versi alim la kot kan x mo pakai skirt... wahahaha... cantekkkk!~ suke tengok kejadian macs yg berskirt cam ni.... hihih... err...tp kan yg cef wan buat tu gune kelapa ye? rasayna tu bukan macarons tapi macaroon... bunyi sama tapi berbeza sebenarnye... macaroon biasaenya dr kelapa camtu.... klo x silap lah... mintak satu yer macs ni, tergodaaaaa!~

JaSSNaNi berkata...

teringin gak nak wat macarons.. lagi2 bila nak balik kg for raya haji esok lusa ni.. lagi lah menebal cita2 nak wat macarons.. nak kasi mak rasa.. eheheh.. :) sedangkan sendiri pun tak pernah rasa.. hehehe.. dengar kata sedap sangat.. tu yg nak cuba dulu.. mekasih kongsi resepi tu.. harap2 menjadi wat hari sabtu ni.. :) thankkkkksssss dear..

rahel berkata...

Liza
boleh bah..datang sini la bawa balang kecik..hihi..

rahel berkata...

Cendana Kasih
Mekasih2..

rahel berkata...

Chikadakbiru
memang best rasanya klu dapat buat macarons..senang hati.

Cabarannya terletak pada kesabaran la..

rahel berkata...

Noorsha
Mekasih sudi jengah dapur Rahel..
Kira bertuahlah Rahel kali ni ek..hehe..bab macaroon n macarons tu memang Rahel tak tau nak bezakan..maklumlah..masih otak dari kampung..huhu..

rahel berkata...

JassNani
Pa khabar,kaki dah baik k?
Bolehlah buat macarons nanti ek..bagus utk buah tangan..