Ahad, 21 Ogos 2011

Ayam Tandoori

Salam sejahtera dan selamat bertemu kembali,kawan2 semua apa khabar? sihat? Kali Rahel nak share lagi satu resepi ayam tandoori yang paling sedap dan senang nak dapat bahan2nya.Lepas ni,bolehlah merasa ayam tandoori buatan sendiri kan..


Ayam Tandoori
Resepi:Sajian Sedap


Bahan:
3 ketul (415g) peha ayam bahagian isi,buangkan kulitnya
1/2 st garam
1 st air perahan lemon
minyak untuk sapuan


Bahan Kisar:
2 st serbuk bawang putih
1/2 st serbuk halia
1/4 st serbuk cengkih
1/4 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/4 st jintan
1/4 st biji halba
1/4 st bunga pala
1 st serbuk lada hitam
1/4 st serbuk buah pelaga
2 st serbuk paprika
6 titik pewarna merah tua
50ml yoghurt

Bahan pelengkap:
1 labu bawang besar,hiris bulat
1 biji lemon,hiris bulat

Cara:
1.Lumurkan ayam dengan bahan kisar,garam,dan perahan lemon.
Cucuk2kan dengan garfu.Simpan dan perapkan selama 1 jam
di dalam peti sejuk.

2.Letakkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas alum
inium yang telah disapu minyak.

3.Bakar selama 35 minit dengan suhu ketuhar 180'C sambil dibalik
balikkan dan disapu dengan minyak sehingga masak.

4.Hidangkan bersama pelengkapnya.


Selamat menikmati Ayam Tandoori

Tiada ulasan: