Salam sejahtera dan selamat bertemu kembali,kawan2 semua apa khabar? sihat? Kali Rahel nak share lagi satu resepi ayam tandoori yang paling sedap dan senang nak dapat bahan2nya.Lepas ni,bolehlah merasa ayam tandoori buatan sendiri kan..
3 ketul (415g) peha ayam bahagian isi,buangkan kulitnya
1/2 st garam
1 st air perahan lemon
minyak untuk sapuan
Bahan Kisar:
2 st serbuk bawang putih
1/2 st serbuk halia
1/4 st serbuk cengkih
1/4 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/4 st jintan
1/4 st biji halba
1/4 st bunga pala
1 st serbuk lada hitam
1/4 st serbuk buah pelaga
2 st serbuk paprika
6 titik pewarna merah tua
50ml yoghurt
Bahan pelengkap:
1 labu bawang besar,hiris bulat
1 biji lemon,hiris bulat
Cara:
1.Lumurkan ayam dengan bahan kisar,garam,dan perahan lemon.
Cucuk2kan dengan garfu.Simpan dan perapkan selama 1 jam
di dalam peti sejuk.
2.Letakkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas alum
inium yang telah disapu minyak.
3.Bakar selama 35 minit dengan suhu ketuhar 180'C sambil dibalik
balikkan dan disapu dengan minyak sehingga masak.
4.Hidangkan bersama pelengkapnya.
1/2 st garam
1 st air perahan lemon
minyak untuk sapuan
Bahan Kisar:
2 st serbuk bawang putih
1/2 st serbuk halia
1/4 st serbuk cengkih
1/4 st serbuk pala
1 st serbuk ketumbar
1/4 st jintan
1/4 st biji halba
1/4 st bunga pala
1 st serbuk lada hitam
1/4 st serbuk buah pelaga
2 st serbuk paprika
6 titik pewarna merah tua
50ml yoghurt
Bahan pelengkap:
1 labu bawang besar,hiris bulat
1 biji lemon,hiris bulat
Cara:
1.Lumurkan ayam dengan bahan kisar,garam,dan perahan lemon.
Cucuk2kan dengan garfu.Simpan dan perapkan selama 1 jam
di dalam peti sejuk.
2.Letakkan ke dalam loyang yang telah dialas dengan kertas alum
inium yang telah disapu minyak.
3.Bakar selama 35 minit dengan suhu ketuhar 180'C sambil dibalik
balikkan dan disapu dengan minyak sehingga masak.
4.Hidangkan bersama pelengkapnya.
Selamat menikmati Ayam Tandoori
Tiada ulasan:
Catat Ulasan