Selamat petang...
Macam dalam musim raya pula bila nampak tat nenas kan? Ini semua disebabkan kerana satu orang makcik tu tayang-tayang acuan tat gulung di facebook..makcik tu siap jual acuan tat gulung lagi.Betul-betul buatkan saya nda senang duduk kalau tidak beli satu acuan tatnya tu...kebetulan juga saya memang belum punya koleksi yang begitu...nah..apa lagi...gue tak mau ketinggalan...gue order juga...memang nda sabar mo menggulung tat.Oh ya...mana la tau kalau2 ada yang teringin membeli acuan tat gulung..silahkan singgah di rumah makcik tu...rumahnya tak jauh...dekat sahaja.
Untuk resepi Tat Nenas Gulung pulak saya ambil dari dapur Noor Masri.Di dapur beliau memang banyak resepi biskut yang sedap-sedap n dah banyak kali saya guna resepi ni untuk buat tat gulung,hasilnya memang sangat gebu and sedap...memang tak menghampakan...teman-teman pun boleh juga cuba resepi ni yea...pastinya akan suka banget.Terima kasih banyak-banyak to Noor Masri kerana sudi kongsi resepi tat nenas gulung yang sedap,ijinkan gue share di sini untuk rujukan pengunjung dapur Rahel Blogspot dan juga untuk diri saya sendiri.Jom kita tengok bahan-bahan dia.
TAT NENAS GULUNG
Sumber:Noor Masri
Bahan:
1 kg tepung gandum
625g mentega (2 1/2 buku mentega)
4 kuning telur
1 putih telur
1/2 sudu teh garam halus
15g gula halus-resepi asal tak letak
1 sudu teh esen vanilla
1 kg jem nenas
Sapuan:
1 kuning telur + pewarna kuning + 1/2 sk air-kacau sebati
Cara membuat:
1.Campurkan kuning telur,putih telur,garam,esen vanilla dan pewarna kuning dalam mangkuk kecil.Pukul sedikit.
2.Dalam mangkuk besar,gaulkan mentega,gula dan tepung hingga menjadi serbuk roti.
3.Kemudian masukkan campuran telur tadi.Gaul sebati.Masukkan dalam acuan tat gulung,picit dan letakkan jem.Kemudian gulung.
4.Sapu atasnya dengan bahan sapuan kemudian bakar pada suhu 160'C selama 20 minit atau sehingga masak.(suhu dan masak bergantung pada jenis oven)
*Jika adunan keras yakni gulungan putus-putus bolehlah tambah sedikit lagi marjerin/mentega sehingga mendapat adunan yang betul-betul lembut.
Selamat mencuba...
21 ulasan:
Nampak betul betul sedapnya~ Good!
hai makcik datang ni nak tart heheh
amboi2 makcik kat sana menayang tart kemain.. jeles makcik kat sini..amboi.
cantik la.. makcik kat ni udah tergoda weiii
sedapnya Rahel
memang tart tak kira musim raya ke tak tetap sedap dinikmati bila2 masa
antara rajin dgn tak je kan
tp akak blm rajin mcm Rahel he heee
pos la sini boleh ye Rahel
Tat...sedap antara kuih favorit masa raya mmg tak miss.
kuih pau kat bawah itu nampak gebus...sedap inti kacang merah.
suka makan tart yang mencair je bila masuk mulut hihi
Feberet kuih raya..xde tat xde raya...now...tkde tat tkde pilihanraya....;)
Waaahh ada tart, my fav, tp kuih ni la yg akak x pernah masukkan kat entry lg Rahel...selalu dpt makan yg free jek, buat x pernah...hahaha
Sedapnya, feeling raya pulak hehe, byk juga adunannya ya, nanti bolehlah try
Ish, ini yang membuatkan selera nak makan kuih tart terbuka luas ni...
wow! gebunya tart nya.. sedapnyaaa
baru dapat tart nenas dari kawan yg balik spore .. tak sampai 1/2 jam jiran hantar biskut arab! mmg rasa mcm nak raya. tengok pulak kat sini :-)
Alahai mak cik..buat mak cik kat sini ngidam ni..
dia dh mula2 dah tayang kuih raya..kuih yg xsmpt lagi QH nk try pd raya yg lepas..thn ni insyaallah
sedang megopi pes...hihi...tq for the resepi...buat belum tentu lg ni...hihi...halal ye
Acuan tartnya cmne rupa ya?
Acuan tartnya cmne rupa ya?
Sedapnye..blh try ni.
mmm...Bahan byk ni jd berapa biji ye? :)
Ct Hajar..
Rupa acuan tattu saya ada share gambar dia di fb...sila k fb ya,tq.
Hidayah...
Klu 1 kg tepung bole dpt lebih kurang 180-200 biji,tp terpulang pada ketebalan tat.
Kak..klau d kdai ada ka jual pgulung tat ni?
saya mohon share resepi ni ya..terima kasih:)
Zella Allif
boleh cari penggulung tart ni di kdi bhn bakery.
Cik Matahariku
ok...silahkan
Catat Ulasan