Salam.Ni hari kita cerita pasal kuih bom bijan yang banyak peminatnya.Ada yang mengadu terpaksa sedia perisai time menggoreng sebab takut kena percikan minyak.Jadi apakata korang ikut sedikit petua yang selalu saya amalkan jika membuat kuih bom,mula-mula korang kena campurkan tepung gandum or tepung ubikayu ke dalam tepung pulut.Kalau ada ubi manis or kentang lagi bagus.Tapi kali ini saya guna resepi yang simple sahaja,takda bubuh ubi manis or kentang.Pastikan juga korang bancuh tepung dengan air secukupnya sebab kalau doh agak keras nanti bila dibentuk bebola akan ada rekahan so boleh jadi kuih akan merekah/meletup time digoreng.
Selepas bubuh inti kelapa gula merah pastikan gesek betul-betul bebola tu dan jangan ada nampak rekahan.Celupkan bebola ke dalam air kemudian sadur dengan bijan.Gesek lagi dekat tapak tangan sehingga bijan betul-betul melekat.Sebelum digoreng sebaiknya rehatkan bebola dalm peti sejuk selama 30-60 minit.Ini part paling penting ni,time korang nak goreng kuih,letak kuali atas dapur,tuangkan minyak secukupnya (goreng kuih mesti tenggelam jadi kena guna banyak minyak) buka api kecik dan masukkan juga bebola tadi,tak perlu tunggu minyak panas baru nak bubuh bebola memang meletop la jadinya.Korang goreng bebola dengan api kecil sahaja lebih kurang 10 minit.Kacau perlahan-lahan sehingga masak time korang goreng kuih bom.Setelah masak angkat dan toskan minyak.Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan