Selamat pagi dan salam ceria selalu...semoga anda ceria...
Setelah beberapa hari menghadap biskut raya memang rasa jenuh betul,tiba-tiba perasaan mau makan kuih muih yang basah pula,sebab time bulan puasa hari tu memang jarang pegi bazar jadi semalam kita pun jalan-jalan ke pasar sambil tengok2 kalau ada yang boleh dijadikan cemilan untuk minum petang,bila nampak kelapa parut terus terset di kepala mau makan onde-onde..hehehe.Time mau buat onde2 terus teringat masih ada stok tepung pulut hitam yang dibeli di Mersing pada zaman dahulu kala...hermmm...apa lagi..terus ku mau jugak onde-onde tepung pulut hitam...hitam-hitam tapi manis.Sila tengok resepi yang simple di bawah sana tu...
Onde Onde Pulut Hitam
Sumber:Rahel
Bahan-bahan untuk kulit:
200g tepung pulut putih
60g tepung pulut hitam
15 ml minyak masak
220ml santan cair
Inti:
200g gula Melaka,dikikis
200g kelapa parut putih)
1 sudu teh garam halus)-gaul rata-kukus 5 minit
Cara membuat:
1.Campurkan tepung pulut hitam dan tepung pulut putih.Tambahkan minyak.
2.Perlahan-lahan tuangkan santan cair hingga doh elok dibentuk.
3.Ambil sedikit doh,bulatkan,leperkan,intikan dengan gula Melaka.
4.Jerang air hingga mendidih.Masukkan bebola pulut tadi.Masak hingga bebola terapung.
Angkat dan toskan.Golekkan dalam parutan kelapa.Sajikan.
Enjoiii...
6 ulasan:
sedapnya onde2 pulut hitam....
sebenarnya tempohari.. akak nak buat bubur candil pulut hitam.. mmg ada stok tepong pulut hitam sikit.. tp.. aduhhh.. sayang sungguh tepongnya udah rosak dimkn bubuk.. sebb tu terjadinya bubur candil dwi warna.. hehe... akak suka apa2 kuih yg guna pulut hitam..
Waaa...dh lama tak buat kuih muih mcm ni... sedapnyaaa!
salam Rahel
tak penah makan versi pulut hitam lagi sure nk trylah he hee
Rahel.. dimana mau cari tepung pulut hitam tu? Sedapnya ya ampunnn.. haha
Catat Ulasan