Sabtu, 20 Julai 2024

Kek Pisang Gebu Dan Moist

Baru ada kesempatan ini hari untuk upload resepi di sini.Selalu upload gambar dan resepi di fb sahaja.Resepi kali ini memang sangat mudah dan senang dibuat.Keknya pula gebu dan moist ja,boleh ketagih makan.


KEK PISANG GEBU DAN MOIST


Bahan-bahan:(loyang 8"x8")

100g gula kastor

110g gula perang

3 biji telur A

125g mentega~cairkan

125g minyak jagung

4 biji pisang berangan~dilecek

1/2 st esen pisang

190g tepung gandum cap sauh}

1 st baking soda }~~~diayak bersama

1  1/2 st baking powder


Cara membuat:


1.Gula dan telur diblend hingga hancur.


2.Masukkan mentega cair,minyak jagung.Blend sebati.


3.Masukkaan pisang lecek,esen pisang.Blend sebati sehingga pekat.(supaya kek jadi gebu)


4.Masukkan ke dalam campuran tepung gandum.Gaul rata.Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu minyak dan dilapik baking paper.


5.Bakar dalam oven pada suhu 180°C selama 45-50 minit sehingga masak.


6.Setelah kek masak,keluarkan dari oven.Biarkan lek sejuk baru hidang.



Selamat mencuba.

2 ulasan:

mama sara nur @ Cik Nor berkata...

apa. khabar Rahel
muncul dgn kek pisang moist
tqq resepinya blh save utk dicuba nanti

rahel berkata...

Alhamdulillah,sihat.TQ mama sara nur.