Rabu, 12 Oktober 2022

Beppa Janda @ Kuih Janda

Lain macam saja nama kuih ini kan tapi itulah nama sebenar kuih khas bugis ini.Kuih dulu-dulu yang sentiasa dirindui.Sedap sangat hidang dengan kopi panas.Selain Beppa Janda ada juga yang memanggil nama kuih ini Kuih Lidah Sapi,mungkin sebab texture kuih lembut gebu.Ada satu kuih yang hampir sama texture kuih ini tapi saya tak berapa tahu apa nama kuih itu,tapi orang Cina saja yang banyak buat kuih tersebut.Oklah,sesiapa yang berani mencuba dipersilahkan.Resepi kita sudah sediakan.


 

BEPPA JANDA @ KUIH JANDA


Bahan-bahan:

400g tepung gandum

250g gula merah (gula aren)

150ml air

175ml minyak masak

2 sudu makan air

1 sudu teh baking powder

Sedikit bijan


Cara membuat:

1.Masak gula merah dengan 150ml air.Masak sehingga gula merah larut.Biarkan air gula sejuk.

2.Tapis air gula ke dalam basin.

3.Bancuh 2 sudu makan air dengan baking poder,kemudian masukkan ke dalam air gula merah.Kacau rata.

4.Masukkan tepung,kacau rata.

5.Masukkan minyak masak,kacau hingga sebati.

6.Sediakan dulang yang dilapik kertas pembakar.Sudukan adunan ke dalam dulang tadi,bagi jarak sebab kuih akan melebar bila dibakar.Boleh juga bulat-bulatkan adunan kemudian susun dalam dulang.Taburkan sedikit bijan di atas doh.

7.Bakar adunan dalam oven pada suhu 175C selama 30-35 minit.



1 ulasan:

Gajah Catur berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.