Salam semua.Awal lagi menayang kuih kaswi sudah.Sebenarnya lama suda saya mau cuba ini resepi tapi selalu saja terlupa sebab terlampau banyak resepi yang sedap di ambil dari facebook.Banyak resepi yang menunggu giliran untuk dicuba.
Untuk resepi kali ini saya ambil dari buku resepi yang sudah bertahun-tahun saya beli.Banyak sudah resepi dalam buku tu saya cuba,semua sedap dan cantik kejadinnya.Mungkin ada yang mencari resepi kaswi pandan jadi resepi ini memang sesuai kamu cuba.Rasa kaswi pandan lemak dan paling sioknya ada letak cendol,jadi kamu bayangkanlah sendiri macam mana dia punya rasa.
Saya rasa resepi kaswi pandan ni sesuai juga untuk buat jualan,confirm ramai peminat.Cubalah resepinya ya manatahu kamu pun tersuka.Pagi-pagi ada kuih talam memang best.
KASWI CENDOL
Bahan A:
20g tepung jagung
100g tepung ubikayu
250g tepung beras
100g gula merah
250g gula pasir
600ml air
400g cendol
500ml santan pekat
1 sudu teh pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau
1 sudu teh garam
1 sudu teh air kapur
Bahan B:
1 biji kelapa parut putih
2 helai daun pandan,dipotong kecil
Secubit garam
Cara membuat:
1.Kukuskan bahan-bahan B selama 10 minit dan biarkan sejuk.
2.Gaulkan semua bahan A hingga sebati (kecuali cendol) dan ditapis.Panaskan dan gaul sehingga gula larut.
3.Matikan api,masukkan cendol dan gaul rata.
4.Loyang 10 inci disapukan dengan sedikit minyak lalu ditiangkan adunan dan kukus selama 40 minit.
5.Sejukkan beberapa jam baru dipotong dan hidangkan dengan kelapa parut.
Selamat mencuba.
1 ulasan:
Wow... Blog yang sangat menarik dan penuh informatif sekali,semoga blog ini menjadi blog yang selalu memberi informasi yang dibutuhkan oleh semua orang dan selalu menjadi blog edukasi khusus untuk saya.terimakasih.
Catat Ulasan