Salam sejahtera.
Baru sempat bersiaran sejak berpantang ni,faham2 ja la..kena pandai mengatur masa uda ni sejak ada baby kecik.Rahel memilih untuk buat kek KEJU OREO yang simple2 sahaja sebab memang terkejar2 time siapkan kek ni,takut si kecik terbangun n meragam...hihihi.Dalam berpantang ni memang tak boleh makan sejuk2...nanti kembung perut,tapi oleh kerana sempena ulang tahun perkahwinan yang ke lima tahun sudah mari maka gue telan juga dua slice kek ni...hihihi..ampun...pasni kena berpantang balik ler....
Bahan Kek Span Coklat:(loyang bulat 9")
100gm tepung kek
90gm gula kastor
55gm minyak masak
50gm susu cair
20gm serbuk koko
10gm ovalet
3 biji telur L
1/2 tsp baking powder
1/2 tsp chocolate emulco
Cara membuat kek span coklat:
1.Griskan dasar acuan,lapik dengan baking paper.Panaskan oven 170'C.
2.Pukul gula,ovalet,telur,tepung kek dan baking powder sehingga pekat dan gebu selama
5 minit pada kelajuan tinggi.
3.Perlahankan mixer,masukkan susu cair,chocolate emulco dan serbuk koko.Teruskan
lagi memukul selama 5 minit.
4.Tuangkan minyak masak,gaul dengan spatula sehingga sebati.Tuang ke dalam acuan
bakar selama 40 minit.
5.Bila kek dah masak,biarkan sejuk baru dibahagi 2,ketepikan.
Bahan Untuk Inti Keju Oreo:
5 biji kuning telur
140gm gula kastor
150ml susu sejat
250gm krim keju
2 tsp jus lemon
250ml UHT whip cream
1 tsp esen vanila
20gm gelatin dibancuh dengan 60ml air panas
1 paket kecil biskut oreo-diramas
Acuan spring foam 8''
Cara membuat kek keju oreo;
1.Alas acuan dengan aluminium foil,letakkan 1 bahagian kek span coklat dalam acuan.
2.Kuning telur dan gula dipukul sehingga lembut berkrim,ketepikan.
3.Panaskansusu dengan api yang sangat perlahan,kacau supaya tidak mendidih,masukkan
bancuhan kuning telur,kacau rata.
4.Kemudian masukkan bancuhan gelatin dan kacau sehingga gelatin larut,tutup api dan
kacau sehingga sejuk.Ketepikan.
5.Pukul krim keju sehingga licin,masukka whip krim,jus lemon,esen vanila dan bahan yang
dipanaskan tadi,gaul rata.Tambahkan oreo,gaul sebentar.
6.Tuang adunan ke dalam acuan yg berisi kek span coklat tadi.Tompok 1 bahagian kek span
coklat.Sejukkan sebentar dalam peti sejuk.
Keluarkan kek dari peti sejuk.Tuangkan chocolate glaze.Sejukkan semula dalam peti sejuk
selama lebih kurang 4 jam.Hias sesuai kreativiti anda.
Chocolate Glaze resepi by Wendy Kor;
250gm dark chocolate-cincang
250g UHT whip cream
25g butter
25g sirap kencana or golden syrup
Panaskan whip cream,butter,sirap kencana hingga naik wap.
Tuang ke dalam cebisan dark chocolate.
Kacau hingga coklat larut.
Tuang ke dalam loyang yg berisi kek keju oreo tadi.
Enjoiii.
6 ulasan:
wah sedapnya rahel..kalau cam ni hari2 anniversary pun tak pe
Terbaikkk
selamat berpantang ye
dan happy anniversary
mabelesss kek oreo Rahel ni
Sedapnya..teringinnya..mau d cuba nnt
Sedapnyerrr.. happy anniversary rahel.. smg terus bahagia bersama baby baru :)
happy anniversary Rahel & suami... cubit sikit pipi di tecit tu aaahhh...
Catat Ulasan