Selamat pagi semua....apa khabarnya pagi ini? harap sihat semua ek..
Tiap pagi mesti kena sarapan juga barulah rasa ok kan...dan pagi ni
Rahel buat lempeng pisang sahaja,sedap gak cicah ngan sos blueberry.
Oklah kawan-kawan..pada yang belum sarapan tu,mgkn boleh cuba
lempeng pisang ni..ianya sedap tau..oh ya..sebelum Rahel teruskan
bersarapan..baiknya Rahel letak dulu resepi lempeng pisang yang sa-
ngat mudah disediakan ni...
Lempeng Pisang
Resepi:Rahel
Bahan:
2 buah pisang berangan yg sudah masak,dilenyek halus
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur B,pukul dengan garpu selama 1 minit
secubit garam
1 st esen pisang
Bahan sos blueberry:
2 sudu besar jem blueberry
150ml susu segar
2 1/2 st tepung jagung
Cara:
1.Ayak tepung,bkg powder,soda ke dalam mangkuk.Masukkan pisang
yang sudah dilenyek,gaul rata.
2.Tambahkan,esen pisang,garam,minyak masak,gula dan telur.Gaul sebati.
2.Panaskan nonstik pan kecil,oles dg sedikit marjerin.Tuangkan 3 sudu besar
adunan,biarkan hingga masak.Buat seperti ini hingga habis.
3.Untuk sos strawberi:kisar jem blueberry bersama susu segar.Masukkan
tepug jagung,kacau rata.Masak dengan api perlahan hingga menjadi sos.
4.Hidang lempeng pisang bersama sos blueberry.
Selamat mencuba...
Tiap pagi mesti kena sarapan juga barulah rasa ok kan...dan pagi ni
Rahel buat lempeng pisang sahaja,sedap gak cicah ngan sos blueberry.
Oklah kawan-kawan..pada yang belum sarapan tu,mgkn boleh cuba
lempeng pisang ni..ianya sedap tau..oh ya..sebelum Rahel teruskan
bersarapan..baiknya Rahel letak dulu resepi lempeng pisang yang sa-
ngat mudah disediakan ni...
Lempeng Pisang
Resepi:Rahel
Bahan:
2 buah pisang berangan yg sudah masak,dilenyek halus
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula pasir
2 sudu besar minyak masak
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda bikarbonat
2 biji telur B,pukul dengan garpu selama 1 minit
secubit garam
1 st esen pisang
Bahan sos blueberry:
2 sudu besar jem blueberry
150ml susu segar
2 1/2 st tepung jagung
Cara:
1.Ayak tepung,bkg powder,soda ke dalam mangkuk.Masukkan pisang
yang sudah dilenyek,gaul rata.
2.Tambahkan,esen pisang,garam,minyak masak,gula dan telur.Gaul sebati.
2.Panaskan nonstik pan kecil,oles dg sedikit marjerin.Tuangkan 3 sudu besar
adunan,biarkan hingga masak.Buat seperti ini hingga habis.
3.Untuk sos strawberi:kisar jem blueberry bersama susu segar.Masukkan
tepug jagung,kacau rata.Masak dengan api perlahan hingga menjadi sos.
4.Hidang lempeng pisang bersama sos blueberry.
Selamat mencuba...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan