Khamis, 29 November 2018

ONDE-ONDE KELEDEK OREN

Salam semua.Semoga ceria selalu.
Malam ni kita upload menu minum petang tadi,Onde-onde Keledek oren.Dekat seminggu juga terbiar keledek tu di dapur baru terbuat jadi onde-onde.Konon mau buat bubur cha cha,tapi terlupa beli keladi ungu.Mula-mula takda idea juga tapi bila diingat semalam ada beli kelapa parut di pasar malam,maka diusahakanlah buat kuih yang paling senang.Onde-onde la yang paling senang dibuat kan? Cantik kaler kuih ni walaupun tak letak pewarna.


ONDE-ONDE KELEDEK OREN
Resepi by Rahel

Bahan-bahan:
150g Keledek Oren
150g Tepung Pulut
  50g Tepung Gandum
1/2 st garam
140ml air paip

Gula Merah/Gula Melaka untuk inti,secukupnya

200g Kelapa parut putih

Cara membuat:

1.Kupas Keledek,potong kiub,kemudian rebus hingga empuk.Bila sudah empuk toskan airnya.Panas-panas terus lenyek hingga halus.Ketepikan.

2.Tepung pulut,tepung gandum,garam di satukan dalam basin,jirus dengan air,uli hingga jadi doh.Masukkan keledek tadi.Uli lagi hingga bercampur elok dengan doh.

3.Ambil sedikit doh,(saiz terpulang pada anda)bulatkan kemudian leperkan dan letak inti gula merah/gula melaka.Bulatkan kembali.Buat sampai habis.

4.Panaskan air dalam periuk hingga mendidih.(lebih kurang 1 liter air)Masukkan bebola dan bairkan masak hingga bebola terapung.Angkat,toskan airnya,kemudian golek di atas kelapa parut.Siap.

Selamat mencuba.



Terima kasih sudi membaca.

4 ulasan:

Amie berkata...

Yuhuuuuu... kawan blogger gue sudah mula meriah2kan dapurnya....mo bawak lari sepiring onde2nya ke LD!

Wani SK berkata...

Singgah sini sedapnya rahel kalo dekat dah hulur pinggan,, hii

rahel berkata...

hi Kak Amie
hahaha..kalau la dapat kan..

rahel berkata...

Wani,kan..paling siok klu bejiran...hulur pinggan ja dekat tingkap..haha