Jumaat, 27 September 2013

Cheese Cake Meleleh

Salam ceria selalu...


Pagi ni Rahel muncul dengan Cheese cake meleleh yang tengah hot...huhu..kita jak yang ketinggalan bah.Pernah suatu masa ada orang Tanya pasal cheese cake meleleh...sempat juga Rahel bengong sekejap...hehehe...sebab masa tu belum tau lagi akan kewujudan kek yang meleleh creamnya ni.Bila minta resepinya dengan kawan-kawan dalam facebook memang ada jak yang sudi berbagi resepi...terima kasih sangat2 ya teman2...Rahel pun nda' sangka kalau diorang dengan begitu cepat pm kan resepi..memang ada beberapa teman yang bagi resepi cheese cake meleleh yang berlainan...semua best2,tapi sempat try resepi yg dishare oleh Narimah Abd Rahman yang katanya resepinya diambil dari Shakila ab Rashid.Terima kasih buat kedua2nya.

Lain orang lain resepinya,jadi akan Rahel cuba juga resepi yang lain2 tu...tunggu masa jak.Sebetulnya Rahel mau share beberapa resepi cheese cake meleleh yang teman2 bagi di fb,tapi Rahel belum mintak kebenaran...jadi kita tunda dulu ya..len kali baru dishare...jika diluluskan ada la tu...kalau tidak kena guna resepi yang ini sahaja.Kepada teman2 yang belum merasa cheese cake meleleh,silahkan mencuba..pastinya anda takkan berhenti...ianya sangat nyaman.Terima kasih banyak2 kepada semua penyumbang resepi cheese cake meleleh.Terima kasih kepada semua yang telah sudi mengoder cheese cake meleleh,dari semalam hingga hari ni tempahan tak putus...syukran.


Cheese Cake Meleleh


Kek:
100g tepung hongkong (kalau takde boleh guna tepung gandum)*
60g tepung jagung*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk (air dari peti sejuk)
75g mentega cair

Cara:
Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*

Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.

Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 45 minit.

Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair

Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.Parutkan cheddar cheese di atas kek.

Selamat mencuba.


41 ulasan:

mala berkata...

kek ni mmg famos dah lama especially di brunei. mala kenal kek ni pun masa tinggal di sana.

cheq da berkata...

Sedapnya...ingin cubanya nti

cheq da berkata...

Sedapnya...ingin cubanya nti

Sweet red cherry berkata...

hai, salam rahel..

em, chez kek meleleh ni memang sedap..nda puas makan sepotong..chez kek ni ada yang panggil snow chez kek..

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel

nama kekpun dah tahu yummy...tengok kek lagilah yummy....pasti dicuba.
copy resepi dulu,tq Rahel kongsi resepi.

tun_telani berkata...

tu diaa.. snow cheese cake pon xtry lagi, dh kuat cheesecake meleleh pulakk.. adoiii.. cari chedder cheese yg block tu x jumpa pulak, kt sini jumpa yg slice cheese je.

Rohah berkata...

tanGkap leleh la..Nak buatlah

EmbunRosaliza berkata...

Sedapnya cheese cake, terliur tgk, rajin betul rahel msk

Ita Rossi berkata...

Alahai Rahel..ini ke dia cheese cake meleleh tu? Baru je beli dari seorg rakan minggu lepas rupanya kek ni dah femes ye. Rasa macam snow cheese cake ke? (snow cheese cake pun x buat lagi). always terlambat lah k ita ni.

Amie berkata...

ikut lelelkan liur di sini Rahel weiii

Nita Lanita berkata...

X sabar nk rasa.. Kena buat juga ni.. Tq Rahel utk resepinya..

Wattie berkata...

Salam Rahel,
Ni kira adik beradik snowy cheese cake kan Rahel, cuma ada tambahan whipping cream, wah berganda gandala sedapnya....

Wani SK berkata...

emm sedapnya bila la nak terbuat nih

Unknown berkata...

as salam...tq Rahel share resepi yg dah lama saya cari kat internet.. alhamdulillah.. jazakallah huhoiron.....

Unknown berkata...

as salam...tq Rahel share resepi yg dah lama saya cari kat internet.. alhamdulillah.. jazakallah huhoiron.....

Unknown berkata...

tumpang tanya...
sy try buat ikut resepi sis ni tp kek sy mcm mendap/bantat laa...any tips utk dptkan sponge kek yg gebu x?

Unknown berkata...

Assalamualaikum..saya nak cuba resepi ni boleh..semoga perkongsian ini menjadikan anda lebih kaya dan berjaya dunia dan akhirat!

Unknown berkata...

Shieda ieda ... saya wat kek guna 2sb ovallet....cara2 sama mcm rachel wat....sblm bakar..ketuk2 dulu bg angin kuar.. agaknya kek tu bantat sbb setiap oven x sama jd kita kena pandai main suhu...

SimTini berkata...

Yealah..mgkin jgk suhu oven memainkan peranan...kek sy buat guna resepi ini td pun padst..tak berapa nak naik..huhuh! ;(

Unknown berkata...

Klu mendap / bantat makne ye kek awk t'lebih mix...tips sy :
Lepas mix telur + gule + ovlte msukkn tepung & kacau pkai senduk je jgn pkai mix...agk2 tepung dh digaul sume bru mix kan ;)

Unknown berkata...

Klu mendap / bantat makne ye kek awk t'lebih mix...tips sy :
Lepas mix telur + gule + ovlte msukkn tepung & kacau pkai senduk je jgn pkai mix...agk2 tepung dh digaul sume bru mix kan ;)

Unknown berkata...

Mcm mne nk jd kan strektur kek jd lebih gebu & lembut yer??taw x cara-cara yer.. :)

Unknown berkata...

how much ?

desuebakery@blogspot.com berkata...

Mohon kebenaran untuk mencuba resepi ini...

Terima kasih..(Admin De Sue Bakery)

sue_maya berkata...

Da bt..kek jd dgn jayanya...lmbut gebu..tp xmeleleh..npe ek...da ikut sukatan tp xleleh jgk...da jd snow cheese cake plak...tp sedap
...krcewa sbb x leleh huhuhu

Unknown berkata...

Slam.. brp bajet smua ni bt n bpr byak Dpt ni ek dlm 1 resepi? 1 kotak tu ker?

fadhilah mohd jainal berkata...

best resipi ni. boleh cuba buat nanti. thanks - blog -

Unknown berkata...

terliur tengok. sedapnya

www.mnmforlife.blogspot.com

ZARA ANTHONY berkata...

ktk urang sabah ka swak?..sori nanyak

Unknown berkata...

Sedapnyee....... Mohon share yee :)

Rose@QasehNurlisa berkata...

Salam rahel.Yummylicious kek ni.Rose mohon share linknya di laman blog ya.salam kenal.Rose@QasehNurlisa

Nazifa Mazni berkata...

Sedapnya...akan dicuba satu hari nanti

khayla licious berkata...

Kek ni dh lm..sy dh jual kek ni start tahun 2011..ms tue kek ni xglamer pun
..nama xda leleh kot..tu yg xglamer..hehhehe

Unknown berkata...

Assalamualaikum ka.. nak tanya. total telurnya tu supposely berapa biji ?

Hamiza berkata...

Asssalamualaikum. Saya nak tanya, macam mana nak nak buat dalam bekas plastik mcm gambar di atas? Potong dari kek yg besar ke? Berapa saiz kek asal dan berapa potongan dapat untuk bekas plastik tu? Terima Kasih.

Unknown berkata...

Salam. Sis nak tnya. Kalau kita kukus kek ni boleh ke ? Kalau boleh berapa lama amik masa ye . tq ☺

rahel berkata...

wsalam kepada semua yg sudi singgah.Terima kasih.

rose@qasehnurliza...
silahkan


khayla
ya,memang kek ni dah lama muncul tapi masa tu org buat cream dia tak meleh sangat,sebab tu la kureng peminat...


amalina
wsalam,4 biji telur campur 2 kuning telur maknanya kena siap 6 biji telur..cuma kena buangkan 2 putih telur tu.


nor hamiza
wsalam,kek kena bakar dlm loyang yg besar,dah masak baru potong sesuai selera.


nadhra rais
wsalam,tak pasti pulak bole kukus atau tdk sebab tak pernah kukus...

Unknown berkata...

Assalam... sist...minta izin ya guna resepi yg sist share ni... terbaikkk..semoga Allah membalasnya...

Unknown berkata...

sis Rahel.. saya sudah mencoba resep ini, tapi cake saya pakai resep yg lebih mudah.. terima kasih sudah berbagi resep :)

PTPS ESPORT PT berkata...

Assalamualaikum sis Rahel. mohon izin cuba resepinya ya. terima kasih :-)

NINA FARHANA berkata...

Sekali je pernah try buat. Tp kek bantat. Trus xnak buat dh. Huhu. Teringinn pulakk rasee nak makann 😣😣 kene seruu aura rajn dtg ni😂