Khamis, 20 Ogos 2015

Nutella Cheese Tart

Selamat malam....


Cheese Tart yang comel dan gebu sudah semestinya menjadi idaman.Skarang ni fenomena Cheese Tart Obess,sana sini ternampak kegebuan cheese tart.Sebenarnya tidaklah susah untuk membuat cheese tart obes,yang penting kena dengan teknik2 dan juga bahan dalam resepi tu yang mainkan peranan..Resepi kali ni salah satu resepi yang terbaik yang pernah Rahel buat.Dulu blueberry cheese tart,skarang sudah jadi Nutella Cheese Tart,hanya tukar inti jak kan.Rahel lebih suka saiz cheese yang sederhana gebu...macam yg Rahel buat ni,sebab kalau terlebih obess,memang geramm ja...macam mo tenyeh2 ja cheesenya....hehehe.Pada yang tercari-cari resepi,apakata u try pulak resepi ini,manatau boleh jadi sumber pendapatan....selamat mencuba...


NUTELLA CHEESE TART
Rujukan:Blueberry cheeseTart 

Bahan untuk pastry:
150g mentega
90g gula (kurangkan jika tak suka manis)
1 biji telur
250g tepung
1/2 sudu kecil esen vanila

Cara menyediakan:
1.Pukul mentega dan gula hingga sebati.
2.Masukkan telur dan esen vanila.Sebatikan.
3.Masukkan tepung dan gaul sebati.Bentukkan ikut acuan.
   Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit.

Bahan Isian Keju:
250g krim keju
50g gula
1 biji telur

*Nutella secukupnya untuk inti~masuk dalam piping bag

Cara 
1.Pukul krim keju dan gula shingga kembang dan masukkan telur
2.Isikan pastry dengan nutella,diikuti dengan bahan krim keju.
3.Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit (ikut kepanasan oven masing2)


Enjoiii....

4 ulasan:

mama sara nur berkata...

salam RAHEL
cantik dan mengoda cheese tart ni
gebusnya.inti dgn nuttella pastinya lg lazat kan

hamizah che mat berkata...

boleh try ni nanti.. huhu
JOM FOLLOW SAYA

Kak Nita berkata...

Tq rahel ..sedap sgt nampak..
Inshaa Allah akan cuba nnt.

mya myra berkata...

Yg belang2 atas tu pakai nutella ke? Letak dlm piping ek?