Sabtu, 22 Mac 2014

Tat Nanas

Salam ceria selalu kepada semua pelawat dapur Rahel....

Hermmm...macam suasana raya pula,tiba2 muncul dengan tat nanas.Masa kemas2 bahan dalam esbok ternampak sepeket inti nanas yg belum terusik,jadi time ada masa lapang sempatkan diri la menggentel inti nanas sebab sudah terbayang-bayang akan keenakan tat nanas gulung minyak sapi,memang nda' sabar sudah  n semangat betul menguli doh...masa picit doh guna acuan tat gulung jari2 pun begegar memicit tapi punya la keras...degilnya doh ni...tak mau pula dibentuk jd tat gulung...sikit lagi cik tong yang dapat tapi bila diingat2 akan bahan2 yg ada dlm doh tu memang boleh tahan harganya maka nda' jadi la dihumban ke cik tong..akhirnya gue ambil keputusan tuk buat tat bulat comel...besar2 lagi tu.Sedapnya di makan...siok la.Tak mau cakap apa2 bab dia punya rasa n texture...nanti kalau teman2 sudah buat ni tat baru sendiri bagi pendapat ya....


Tat Nanas (Tat Gulung Minyak Sapi)
Sumber:Kompilasi Tat & Brownies/Salhah Bujang

Bahan-bahan:
250g tepung gandum
100g mentega~sy guna Anchor Salted butter
100g minyak sapi
80g gula kastor
80g tepung biskut marie~dikisar halus~ayak
1 biji kuning telur

Bahan lain:
Inti nenas secukupnya
Serbuk roti/coklat urai berwarna~saya tak letak pun

Cara membuat:
1.Putar mentega,minyak sapi,gula kastor dan kuning telur sehingga lembut.
2.Masukkan tepung gandum dan biskut sedikit-sedikit dan diuli lembut.
   Rehatkan doh sekejap.
3.Kemudian masukkan doh ke dalam acuan tat.Letak inti nenas di tengahnya dan gulung.
4.Sapu kuning telur dan tabur serbuk roti atau coklat urai berwarna-warni.
5.Bakar dalam ketuhar selama 20-30 minit pada suhu 170'C selama 20 minit pada suhu 180'C.

Nota:
Rahel buat tat bulat macam dalam gambar.


Enjoiii.......

7 ulasan:

Tina Othman berkata...

adui rahel, menariknya dahlah peberet tart nenas ni

nanti nak try lah sb special ada biskut marie kan, yummm

Amie berkata...

Memang macam raya bah Rahel... tunggu daku datang serang Tawau sama anak2ku yah...

iamBIG berkata...

hai rahel, saya suka refer blog awak..tp kenapa xboleh bukak dh blog tu...ke mmg ni blog awak yg baru?

mama sara nur berkata...

Biskut kegemaran rmai
Lain dari biasa ni sb letak biskut merry
Tqq rahel cp resepi ya

Bbwana adienia berkata...

sedapnya rahel..wah..terliur aku tengok tat nanas tu baa..lama nda makan ni..hehe..

eintan ramli berkata...

mesti cuba rayani Rahel. Tq2

zila norazila berkata...

slmat hri raya rahel he hee..isshh gebus2