Rabu, 5 Jun 2013

Lidah Kucing Keju

Salam....
 
Selamat pagi dan salam sejahtera kepada semua pengunjung setia dapur Rahel,semoga sihat dan ceria selalu.Pagi ni Rahel sempat jua buat kuih lidah kucing yang enak sekali...Rahel letak susu tepung n parutan keju cheddar...dan ternyata...tak mahu berhenti krup krap krup krap di pagi hari...hehehe.Sebenarnya sudah lama beli acuan lidah kucing ni tapi membuat kuihnya tu asik terbantut aje...ni semua sebab makcik hangat-hangat kuku aje.Kuih Lidah kucing ni sebenarnya dah lama famous di Indonesia kan...tapi kita di sini jarang yang buat kan?...mungkin sebab acuan dia yang memang jarang jugak dijual,cuma baru2 ni aje Rahel perasan yang acuan lidah kucing ni dah mula banyak dijual di sini,tapi harga satu biji Loyang tu pun memang boleh tahan jugak..tapi kalau uda minat tu memang pejam2 mata la time beli kan3x...hehe.Oh ya,tak lupa juga Rahel ucapkan banyak2 terima kasih pada Melly yang sudi berkongsi resepi kuih lidah kucing ni,ijinkan gue share pulak dalam blog kesayangan gue ni.Bah jom la intai-intai resepi Lidah Kucing Keju....
 
Loyang lidah kucing
Lidah Kucing Keju
Sumber:Melly

Bahan-bahan:
250g mentega
100g putih telur
140g gula halus
1/2 sudu teh emplex

225g tepung gandum                                   }
60g tepung jagung                                       }
15g susu tepung-->makcik yang tambah ni}-->diayak
1/4 sudu teh baking powder                         }

20g keju cheddar,diparut halus-->makcik yang tambah ni

Cara membuat:
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang,lalu masukkan emplex,keju dan pukul lagi.
2.Masukkan putih telur,terus pukul hingga bercampur rata.
3.Masukkan campuran tepung gandum.Putar perlahan selama 1 minit hingga rata.
4.Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letaklah pewarna kesukaan anda.
5.Isikan ke dalam piping bag guna nozel 7.Picitkan ke Loyang lidah kucing yg telah digris
   dengan mentega.
6.Bakar dalam oven pada suhu 150'C selama 20 minit.

Note:
*gris Loyang dengan mentega untuk pertama sahaja,seterusnya tak perlu dioles lagi.
*kalau tidak punya Loyang lidah kucing boleh guna Loyang biasa yang dilapik dengan
  baking paper,jarakkan adunan kerana adunan akan melebar ketika dibakar.


Enjoi...


23 ulasan:

Norzila Zakaria berkata...

alolo comeinya lidah kucing kak rahel..yg pink tu obvious nmpk cam lidah kucing..

Qasey Honey berkata...

alahai..bleh wt biskut raya nti ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduh mbak Rahel... sunggu menggiurkan gitu kuih lidah kucing mu.... tak puas rasanya jika hanya dpt merasa sekeping saja.. lain kali mbak Rahel buatkan MaDiHaA kuih lidah harimau ye... besar sikit saiznya.. hehehe... bergurau ye Rahel jangan marah...

akak copy dulu resepi.. insyaAllah jika termampu beli acuannya akak nak cuba buat juga utk raya ni barangkali.... TQ Rahel & Melly..

Hanim berkata...

Macam mane plak nak buat bentuknya bg yg xde acuan ye? Boleh tunjukkan tak hehehe.

Gee® berkata...

Wah! lidah kucing lemak2 gitu kan...gerenti syedap tuh...!!!

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak..emm pernah tgk juga acuan ni kat kedai2 bakery dan pernah juga dengar nama kuih ni cuma belum pernah jumpa n merasa lagi..mesti sedappppp ni

ady berkata...

as-salam
cantiknye lidah kucing..berwarna-warni..

Mamasya berkata...

Aslmkum Rahel
nampak menarik biskut lidah kucing bg warna-warni. pernah tengok acuan itu tp baru tahu utk biskut lidah kucing rupanya.

Bbwana adienia berkata...

salam rahel..

bestnya tengok lidah kucing tu..cantik dan yang paling best, perisa chez..so, yummy..

fazianbatrisyia berkata...

wahhh...lidah kucing yg glamour...tak penah lg nampak acuan tu...

hana berkata...

pandang dr tingkap umah igtkan selipar kalerpul rupernyer biskut cantik! hihihihi... klu guna acuan madeleines jadik tak gaknyer rahel?

Melly Octaviana berkata...

Fav cookies di rumah nih.. kat Serikin pun ada yang jual acuan ini tapi mahal, kalo mau murah beli nya di Jakarta..hehe

rahel berkata...

Terima kasih banyak2...Norzila Zakaria,Qasey Honey,Melly Octaviana,Kak Hana,Fazian Batrisya,Bbwana Adiena,Mamasya,Ady,Sue @ Ninie,Kak Gee,Hanim,Kak Madiha @ Ratna sebab sudi singgah ke dapur Rahel....

JEFFIEMA berkata...

kak rahelllll...aduh knp nggak ngomong ke gue klu acuan lidah kucing itu sdh ada d tawau..aduhh..hihihi

iema fb-bakers tawau/sabah..

Azie Sanimin berkata...

suka tgk lidah kucing rahel esp yang pink tu..cantik..btw saya suka tgk cara rahel ambil gambar..cantik & buat saya rasa teruja..
hihihihi..

Hidayah Dahan berkata...

Xde jual ke?

Hidayah Dahan berkata...

Xde jual ke?

nur ain berkata...

Mohon share resipi ye... tq...

nur ain berkata...

Mohon share resipi ye... tq...

rahel berkata...

Jeffiema,cepat lako pi chau sui teck...sana ada jual acuan lidah kucing,harap2 belum habis stok la...

Hidayah,
Tak cukup masa nak buat lidah kucing,so skrgbelum bersedia nak jual.

Nur Ain...silahkan.

Ateh Satria Satria berkata...

Salam ..nk tanya 100ml putih telor bersamaan berapa biji telor ??

Ateh Satria Satria berkata...

Salam ..nk tanya 100ml putih telor bersamaan berapa biji telor ??

rahel berkata...

Salam Ateh Satria...
Perlu 4-5 biji telur kot,tp elok ditimbang biar sukatan tak lari.Tq