Selasa, 26 Mac 2013

Apam Polkadot

Selamat bertemu kembali...dan apa khabar teman-teman skalian? sihatkah?
 
 
Ini kali mo tayang Apam Polkadot sahaja..sebab kebelakangan ni Rahel macam nda' yakin diri mo bikin ni apam yang cerewet...dulu-dulu memang cun sangat buat apam tapi sejak akhir2 ini macam merajuk pulak apam ni..siap buat perangai lagi...adakah kerana Rahel sudah beralih arah kepada pembuatan kek? ececece...sampai lupa trik! nasib baek la ada kawan-kawan blogger masakan n rakan2 facebook yang sudi memberi tunjuk ajar hingga ini kali memang berhenti sudah tu apam buat perangai...dengar cakap sudah...gebu banget.
 
Oh ya,resepinya macam dulu juga,cuma ada yang Rahel ubah suai sikit..kalau ikutkan resepi yg dulu bahan2 tu kita kena satukan n skali pukul hingga pekat kan..tapi yang ni Rahel pukul gula kastor,telur,ovalet terlebih dulu,kemudian masukkan tepung n susu segar.Rahel lebih selesa guna cara ni..tapi terpulang la pada teman2 kalau nak mencuba skali harung..tapi sendiri mo ingat la...takut jadinya banyak karenah...ada yang senyum...ada yang malu-malu kucing...ada yang ayuuuu...
 
 
Apam Polkadot
 
Bahan-bahan:
3 biji telur sejuk
220g gula halus
275g softasilk (Rahel guna tepung gandum)}
3 sudu teh baking powder                             }-->>diayak
1 sudu teh ovalet
140g santan (Rahel guna susu segar)
 
Filling n Pewarna pink,purple
 
Cara membuat:
1.Telur,gula halus,ovalet dipukul hingga kembang lebih kurang 7-10 minit.
2.Tambahkan tepung secara bertahap berselang-seli dengan susu segar sambil dikaup balik
   hingga bercampur rata.
3.Bahagi adunan kepada dua bahagian.Letak pewarna.Sudukan adunan ke dalam acuan apam
   yang sudah diberi cawan kertas (isi sampai 1/2 ),kemudian letak filling,kemudian
   sudukan lagi adunan hingga 3/4 penuh.Akhir sekali,dot2kan permukaan.
4.Kukus apam dengan api sederhana selama lebih kurang 10 minit.
 
Catatan:
*Balut tudung periuk dengan kain bersih.
*Jangan buka tudung periuk ketika apam dikukus.
 
 
Terima kasih banyak-banyak buat rakan Facebook Rahel yang bernama Nor Cda,kerana sudi jadi sifu I untuk Apam Polkadot yang gebu..

Selamat mencuba...


14 ulasan:

Tina Othman berkata...

wah thanks rahel bagi tips, saya mmg tak minat apam ni tapi sb ada request terpaksa jugaklah belajar buat

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

cantik je gebur tu rahel... akak dulu pun selalu anggap buat apam polkadot ni leceh.. tp bila dah selalu buat utk customer.. dah tak rasa leceh lagi.. malas seronok pula buat..

akak buat bancuh sekali harung je.. kalau buat 2 adunan pun sama bancuh sekali harung.. tp berat sikitlah kena sesekali berhenti sbb guna mixer tangan yg murah aje.. hehehe...

mala berkata...

nice color!

Bbwana adienia berkata...

comelnya apam..warna pun sweet..

umi's cup cake berkata...

Apa pun cara rahel buat... ia tetap yang terbaik...

Yong Is My Name berkata...

Hi Rahel

Sungguh Gebus!!
Hensem sungguh apam nie

mama sara nur berkata...

apam comel yg sedappp
montok2 Rahel bikin ye bertambah comel kaler gini sweet jg

hana berkata...

cantik gebu! geram nengoknyer.....

Yana Shaiful berkata...

cantik..gebuss tul..nnt nk try gak resepi nih ^^

Cendana Kasih berkata...

tembamnya apam ni rahel..

ady berkata...

as-salam
cantik dan gebu apam tu rahel..

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum Kak Rahel...Saya paling jelesss bila tengok orang duk tayang apam ni..Sebab setakat ni saya buat tak pernahnya nak menjadi...Huwaaaaaaa

Ummi berkata...

Rahel, cantiknya apam polkadot mu ituuuu....gebusss n kembung menawan...hehe

Qasey Honey berkata...

sgt cantik n gebuss Rahel apam tu..nti nak try la resepi ni juga...tq