Ahad, 24 Mac 2013

Caramelized Chocolate Cream

Selamat malam dan selamat berhujung minggu bersama insan tersayang...semoga happy selalu...
 
 
Hujung minggu ni kita tak lepaskan peluang untuk menikmati sedikit pemanis mulut yang betul-betul nyaman lalu kat tekak...terasa lemak berkrim coklat ditambah pula dengan caramel di atasnya...sangat menyenangkan...sesuai disantap ketika berdating sama laling...hihihi...tapi kan kita mampu jamah satu bekas sahaja sebab ianya sangat lemak...nasib baek ada letak coklat...so rasa dia memang seimbang...
Pada yang pernah atau yang suka menikmati "crème brulee" wajip cuba pemanis mulut yang satu ni..kerana ianya lebih mewah dengan rasa crème yg dicampur dengan coklat...boleh dikata "caramelized chocolate cream" ini mengalahkan "crème brulee"...aik! sampai gitu skali? kena cuba baru tau....resepi ada di bawah sana...sila terjemahkan sendiri...ambo tak larat nak terjemahkan....
 
 
CARAMELIZED CHOCOLATE CREAM
Sumber:Food Lover Chocolate
 
Ingredients:
425ml / 1 3/4 cups heavy (double) cream
50g / 1 3/4 oz  (dark) chocolate broken into pieces
3 egg yolks
80g / 3 oz superfine (caster) sugar
 
Method:
Prep and cook time:50 min plus 4 h chilling time
 
1.Heat oven to 150'C.Grease 4 ramekins.(I guna 6 ramekins)
2.Heat the cream in a pan and bring to a boil.
3.Remove from the heat and add the chocolate,stirring until melted.Allow to cool slightly.
4.Mix together the egg yolk and half the sugar.(I letak 50g)
5.Whisk in the cream and chocolate mixture until blended.Pour into the ramekins.
6.Place ramekins in a roasting tin and half fill with hot water.Place a piece of foil loosely
   over the tin.Cook for 25-30 minutes until around the edges but still slightly wobbly in the
   center.Allow to cool.
7.Chill for at least 4 hours.
8.Heat the broiler (grill) until very hot.
9.Sprinkle 1-2 teaspoons of the remaining sugar over each ramekin so that it thinly covers
   the surface.
   Place under the hot broiler to caramelize the sugar and leave to set.
 
 
Enjoi...


6 ulasan:

mama sara nur berkata...

assalam Rahel
sedapnya kalu dpt makan ni
coklat memang pujaan ramai

Rohah berkata...

teringin nak buat ..tp dah kalih tahun tak buat juga..lembut masuk mulut nih..

ady berkata...

as-salam
sedapnye tak pernah mkn caramelized chocolate mcm tu..

ummiaisyah berkata...

wahhh..mewahnya dessert! creme brulee pon tak pernah mkn lg tau..yg ini pon br tau

Melly Octaviana berkata...

Begh...kalo tak dating boleh juga kah makan nih... bagi 2 yah,mau pergi dating sama laling melly nih..hihihi

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

dah lama dgr pasal creme brulee ni.. tp tak terbuat juga lagi... maklula alatan tak cukup.. hehe.. belum ada itu hot broiler...hihihi...