Khamis, 9 Ogos 2012

Tat Nenas Gunting

Salam...
Tat Nenas Gunting
Sumber:Reen Khan

Bahan:
300g tepung gandum}
4 sudu besar tepung jagung}-diayak bersama ke dalam mangkuk.
3 sudu besar gula aising}
200g mentega
2 biji kuning telur

Cara:
1.Masukkan mentega yang telah dipotong dadu ke dalam bancuhan tepung.
2.Kalau guna unsalted butter masukkan sedikit garam.
3.Ramas tepung dengan butter guna hujung jari hingga berderai.
4.Kemudian masukkan telur dan satukan menjadi doh.
5.Masukkan inti,bentuk seperti bentuk nenas,gunting pada permukaannya seperti sisik ikan.
6.Atur di dalam dulang pembakar yang disapu sedikit dengan butter.
7.Bakar pada suhu 180'C selama 15-20 minit atau sehingg acantik masaknya.

Selamat mencuba...

11 ulasan:

EmbunRosaliza berkata...

Assalam rahel, akk pun ada buat juga, tapi akk panggil tat nona, cantik n kemas duri2 tu

Mas Sani berkata...

Alahai...telitinya la jari kamu tu rahel, bentuknya nmpk sama besar je semuanya......

ibundo berkata...

salam rahel. Dah banyak dah kukis yang rahel buat. Sedapnya lah hai...

REEN KHAN berkata...

terima kasih rahel mencuba tart nenas landak ... nyman kan..:)

Qasey Honey berkata...

slm Rahel..rajinnya dia wt tat nenas gunting tu...jelesnye tgk...QH yg gulung tu pon xtbuat2 lg..

faa.rosli berkata...

yes! akhirnya dapat resepi yg senang! thanks share..minta izin share plak ye...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

comelnyerrrr.. dulu adakak suka buat tat gunting.. tp intinya akak suka letak buah prun... sbb malas nak gentel inti nenas.. hee...

Tina Othman berkata...

bestnya, first time tgk tart mcm ni, resepi simple tapi bab nak gunting tu tah reti ke tak hehe

FnF Simple Life berkata...

kemasnye tat nenas gunting ni rahel... geram seh... cun sgt!

Shiela berkata...

cantek biskutmu dear..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

k.ct suka makan tart nenas, dah bermacam2 jenis diversikan biskut ni kan. Dah banyak ya buat biskut raya Rahel, bolehlah k.ct datang rumah nanti.

Balik sabah atau raya kat sini aje :)