Selasa, 10 Julai 2012

Biskut Kelapa

Selamat pagi dan selamat bersiaran kembali.Apa khabar kawan-kawan semua? sihat ka? Pagi ni Rahel nak share pulak resepi biskut yang sangat sedap..pada Rahel la..sesuai untuk hidangan raya nanti..kalau ada yang malas-malas nak buat biskut..boleh pm Rahel di facebook atau call/sms aje.Kepada yang duduk di kota kinabalu atau lahad datu boleh jugak tempah biskut dari Rahel...

Biskut Kelapa
Sumber:Buku Resepi

Bahan:
200g mentega
200g tepung ubi
100g tepung jagung
100g tepung gandum
80g gula aising
1 biji kuning telur
1/2 st esen vanila
50g kelapa kering-kisar halus

Cara:
1.Sebatikan mentega,kuning telur dan esen vanila.
2.Masukkan pula tepung ubi,tapung jagung,tepung gandum,gula icing dan kelapa kering
   & uli rata.
3.Gunakan acuan semprit bunga dan paipkan di atas dulang yang dialas kertas,hiaskan
   dengan ceri merah.
4.Panaskan ketuhar.Bakar pada suhu 140'C selama 30 minit.


20 ulasan:

ummiakid-lily berkata...

Cantik acuan biskut kelapa tu...

Dulu x suke biskut kelapa, sekali kakak angkat kasi resepi, try buat...errmmm terus jatuh cinta...tiap raya InsyaAllah akan buat...

ady berkata...

as-salam Rahel
cantiknye biskut kelapa tu Rahel..
npknye kena buat untuk hari raya ni..

Asyifa Mustaffa berkata...

cantiknnya biskut kelapa rahel....:)

Gee® berkata...

K.gee suka biskut kelapa tu...raya nnati nk buatlah...

gerhana luka berkata...

salam, cantik la biskut kelapa Rahel bentuk bunga, ambik resepi ya.

Yana Shaiful berkata...

tringat pulak mama yana kat kg..dia suka biskut kelapa..tiap kali raya mst dia buat..cantik lah acuan bunganyaa..berkenan pulak hihii

Kak Sam berkata...

Macam tahu2 je kita tengah cari resepi biskut raya. Ok le masuk list dulu. Hehehe buat tak buat belakang citer.

CT Delima berkata...

As'alam Rahel

rinduuuuu!! alahai bz samai tak sempat nak singgah blog kesayang k.ct ni. sekali terlepas banyak juga tu, rugi betul nasib baik Rahel tak lupa k.ct kannnn hehehe

bolehlah k.ct tempah biskut dari Rahel aje nanti, nak buat dah macam malas dah ni Rahel hehehe

Nuridah berkata...

cantik nya biskut tu....

Ummi berkata...

Assalam Rahel cayanggg...sori lah lama akak x jengah dapur Rahel..bz sgt, blog pun x update...duk intai2 jek dapur org lain...huhu. Rajinnya Rahel buat kukis raya, amik tempahan ke Rahel...tiba2 terasa nak ngap kukis pulak laaa..hehe

Bicara Kak Noor berkata...

salam rahel, aduii biskut kelapa yang special ni mesti akak nak try jugak sbb biasanya kalau biskut kelapa yg dulu2 punya tu mcam bulan dan bintang je kan heee terer lah adik akak sorang ni pasal mendeco,raya dah tak lama lagi akak pun nak tiru ni boleh kan..

Mamasya berkata...

Salam Rahel.comei bentuk bunga biskut kelapa ni...pasti rangupkan biskut ni..

Melly Octaviana berkata...

Rahel..kalo tak raya boleh tempah juga kah..hehe
Cantik biskuitnya,jadi pengen nyomot nya.. isiin balang melly yah :-)

Apy berkata...

Assalam Rahel.. wah cantiknya nampak biskut.. mesti sedap kan.. :)

Lina berkata...

Assalam Rahel.. biskut mmg fav akak.. mesti sedap kan..:)

ibundo berkata...

salam rahel. Cantiknya biskut ni. Raya nanti mesti penuh meja rahel dengan koleksi biskut yang sedap2..

zila norazila berkata...

nampak sedap nie..suka mkn biskut kelapa..:)

kakbesah berkata...

salam rahel, wah beskot kelapa ye! mcm dh dpt agak aroma kelapa tu bila beskot sdang dibakar. respi pon simple..i like! rahel tu guna acuan yg mcm acuan buat coklat ke.. akk takutnye kalo guna acu yg jenis2 gitu(cam acu kuih2 putu jg)bimbang susah nk lekang kan doh yang dh diterap tuh.. pe agknye rahsia ia mudah lekang tu rahel? (ngendeng ngn xmalunyer..hee..)

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'kum Rahel cayangg waduhh ngeTOP nihhhhh i like.. mesti sedappp ngencess lagi hadoiii

man berkata...

sedap makan di waktu petang..