Khamis, 28 Jun 2012

Kek Keju Beri Biru & Pisang

Selamat petang semua...dan salam manis selalu.Diharap kawan-kawan semua sihat dan ceria selalu.Skarang ni cuaca panas terik pulak di Tawau..walau pun ada nampak awan kelabu tapi tak boleh hilang jugak panasnya..korang tau la...kalau tuan tanah sudah kepanasan..mesti mau cari yang sejuk-sejuk punya..mau kasi nyaman tekak dulu..ahaksss...

Kira lama jugak Rahel tak buat kek keju kan...tapi kan..kek ni sudah 3 hari bersemadi dalam esbok..hehehe.Ni pertama kali gue buat kek keju beri biru yang dingin..selalunya buat yang main bakar punya..dan kali ni gue kasi hirisan pisang sikit kat tengah-tengahnya..biar lebih mantop gitu..dan memang serasi banget la beri biru ni digandingkan dengan pisang..tapi ingat! guna pisang ranum tau..jangan guna pisang yang mengkal (separa masak)..nanti keras pulak mau dicucuk dengan sudu..huhuhu..
Bah..ok la tu...skarang time untuk melegakan tekak..nak nyam nyam dulu..dan kalau ada yang teringin menerai kek keju ni..dipersilahkan singgah DI SINI untuk melihat resepinya..sebab tuan tanah nak layan Kek dulu..nanti kalau kek sudah habis baru gue mari...
Cuci mata dulu yer...hihihi...

26 ulasan:

zila norazila berkata...

h ehhee kasi tuan tanah makan kek dulu puas2..share sikit kt org kt sini yer:)sgt2 cantikkksuka tgok.

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Rahel..

Cantiknya kek.. Mesti sedap.. Suka tgk bunga ros putar kat tepi2 tu..

ady berkata...

wow3!!!!cantik!!!petang2 mcm ni mkn kek keju sedap..nak sepotong!!

Amie berkata...

ooooiii tuan kek! Hilang biji mata kejap (terpejam-pejam) menikmati kek keju beri biru pisang tu....

EmbunRosaliza berkata...

Sedapnya rahel, cantik pulak tu kek ni, kalo dapat sepotong lagi best ni+

ogyep yummy mellow berkata...

Wah.. Kelasssss gitu.. Bila baca namanya, beri biru.. Hati bertanya.. Beri biru..!!!! Seperti pernah didengar ya.. Hehehe.. Blueberry rupanya..

Cantik Rahel.. Pas tu rahel Malaysian kan pulak Kek tu dgn pisang.. Betul2 klasik.. Sukaaaaa

Asyifa Mustaffa berkata...

kelasss !! mabeles !!

dah mcm kek pisang kat secret recepie je nie...

Azie berkata...

As salam kenal Rahel, dekorasi yg sangat cantik dan kreatif. Jom lawat Azie Kitchen and exchange link

Siti Aisya mzm-fc berkata...

Assalam Rahel..first time rasa nak komen.sebelum ni malu2.heheh..cantiknyeeee kek tu !!

Choco Ani berkata...

Aduahaiii Rahel.. kenapalah ko goda aku dgn kek ituhhh terfengsann jap.. :)) sedap nya dari ropaa kek ituh sudah ku tahu rasanya... nak sikittttttttt

Nuwairani Ismail berkata...

wohooooo! berkilat2 gitu beri birunya... nani pun belom pernah buat lagi unbaked cheese cake. susah mo dapat non dairy whipping cream. sebab tu selalu buat yang bakar jak

CitarasaKu berkata...

Salam Rahel....glamour nya ciskek nie nampak anggun gitu. Betul tu skg nie cuaca panas sangat dapat makan ciskek yang sejuk nie lega tekak yang kering.

AZLITA AZIZ berkata...

Salam Rahel..

Waaa... cantik sungguh kek rahel ni, warnanya lembut, sentuhan yang kemas, gambar yang menarik dan sudah semestinya kek yang lazat!

gabungan beri biru dan pisang.. wah! menarik boleh di cuba ni rahel

ibundo berkata...

rahel!!!
syantiknyerr....
kalaulah rahel duk dekat dekat sini.. alahai..mesti bundo datang bawak pinggan.

Tina Othman berkata...

salam rahel

wah ciskek, lamanya tak makan, tgk pun dah droll dah hehe

quinnie berkata...

cantiknya rahel...kemas je..suka tengok bunga tu elok cantik bentuk nya..:)

rahel berkata...

Terima kasih kawan2 semua kerana sudi singgah dapur Rahel...cayang awak semua..mmuahhh!

FnF Simple Life berkata...

sgt cantek kek ni...lapisan bawah tu sponge cake ye...

ummiakid-lily berkata...

fuyoooooo tak tahan menengok sambil mata kelip²...cantik, mantop, gojes dan halus sentuhan kejadian kek tu...adoiii pengsan...

Mamasya berkata...

Salam Rahel. kek yg cantik..posingpun menawan.tambah pula dg kombinasi cheese dan pisang...yummm

Evelyn Gemina berkata...

Hi hi hi kak rahel, sorry baru singgah sini sbb gue busy, hehe....Anyway, nampak sedap & cantek betul kek tu, nnt sya pulang tawau buatkan sebiji ya, sebiji bkn sepotong : P

Wani berkata...

wah dah jadi ratu kek pulak ni ..sungguh cantik dan kemas .. tertawan sudah tak tahan.. nak hulur pinggan ,rasa2 dah habis dimakan tuan rumah hihi

rahel berkata...

Terima kasih banyak kepada kawan2 yang setia melawat dapur Rahel..cayang awak semua..

kakbesah berkata...

salam rahel.. x tau nk komen ape.. tatap puas2 smbil telan air liur je la..hee..

Aymy With L♥ve berkata...

Sungguh menggoda warna kek ni... Manja2 unggu gitu... kalau dapat sepotong dua lagilah sedappp... :)

rahel berkata...

Wsalam Kakbesah..
hehe..tatap jangan tak tatap..dah tatap sila telan2 liur..hihihi..

Thanks Aymy sebab sudi jengah dapur Rahel..