Rabu, 18 April 2012

Nasi Nanas

Selamat petang semua...tentu semuanya dah siap makan kan? skarang time untuk share resepi pulak.Walau pun kepala terasa berat macam nak demam tapi masi ada selera gak nak makan nasi..segera kugapai  buku resepi Hidangan Nasi untuk mencari resepi nasi yang sodap-sodap..tetiba ternampak pulak resepi ''Nasi Nanas'' ni,setelah dibaca resepinya memang terbayang-bayang akan keenakannya dan senang je nak buatnya,kebetulan bahan-bahannya semua ada,jadi gue segera la berjalan ke dapur...


Time masak nasi nanas ni memang ada terhidu bau cili..hihi..pedas sikit bau dia,ingatkan time makan tu nasinya terasa pedas,rupa2nya sikit pun takde rasa pedas..enak sangat nasi ni..pada Rahel ianya boleh dimakan begitu saja tanpa lauk sebab ada rasa masam2 yg halus dari nanas tambahan pulak dengan penggunaan jus nanas ketika memasak nasi..memang enak la..tapi ada juga Rahel buat sikit udang bakar dan kebab tauhu putih untuk dihidang bersama nasi nanas..tapi kan..korang boleh hidang dengan lauk yang korang suka..ikut selera la kan..


Baeklah tuan-tuan dan puan-puan semua..kita teruskan aje pada resepi nasi nanas yer..harap korang sudi menerainya sebab rugi kalau tak dapat merasa nasi nanas yang enak ni...

Nasi Nanas
Sumber:Kompilasi Hidangan Nasi

Bahan:
1 kg beras wangi-dibersihkan (Rahel guna beras basmati)
2.2 liter air
200ml air nanas*
80g kismis
200g nanas-dikiub 2cm
Minyak masak
Garam secukup rasa

Bahan A:
6 biji cili merah}
3 ulas bawang putih}
2 sm halia},dikisar
1 biji bawang besar-dihiris
1 batang kulit kayu manis
4 kuntum bunga cengkih

Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali.Goreng nanas hingga layu.Angkat dan ketepikan.
2.Masukkan 4 sudu makan minyak dalam periuk.Tumis bahan A hingga garing.
3.Masukkan air nanas,garam,beras dan air.Masak hingga nasi kering.
4.Akhir sekali masukkan nanas goreng,kismis dan tutupkan periuk.
5.Perlahankan api dan masak lagi selama 8-10 minit.

*Kisar 100g nanas dengan 200ml air kemudian tapis. (Rahel tak tapis)


 Selamat menikmati ''Nasi Nanas''.

24 ulasan:

Rahsia Dari Dapur berkata...

salam rajinnye rahel ye..membuka selera di petang ari..=)

Rahel berkata...

Wsalam..hehe..perut lapar...

INA berkata...

sedapnya..cantik jer udang tu posing..

Qasey Honey berkata...

aha la Rahel...lapo terus QH tgk nsi goreng ni petang2 cmni...dh la hujan...Qh nk tumpang mkn kt umh Rahel la...xtahan tgk...lg2 ade yg cucuk2 tu...hehehe

Sally Rashid berkata...

bekas air tu..nostalgia betul..

Melly Octaviana berkata...

Rahel..melly datng dengan perut yang lapar nih... tumpang makan malam yah.. ;)

zila 4ever berkata...

rahel..mau demam pun masih rajin..siap ada udg bakar lg..kita lum mkn lg nie..adussss..meronta2 btl ..nasi tue..:)

Tina Othman berkata...

alahai, dah lah sangat lapar ni sebab tak mkn lunch, tgk pulak nasi nenas ni, sedapnya

nak copy resepi ye, weekend ni boleh buat =)

Acik Erna berkata...

salam rahel..terliur dah acik ni..acik kalau bab mencuba nasi ni suka sangat..izinkan acik abil resepi ye.

Mas berkata...

meh sepinggan rahel..
sedapnya tengokk...

Wattie berkata...

Salam RAhel,
Akak datang bawa rainbow cake nak tukar dengan nasi nanas sepinggan boleh......

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rahel... nasi nenas yang cukup cantik dek kerana beras yang panjang dan nampak cukup moist.. tu belum komen yang kat celah2 tu... apa pun terbaik! sebab nasi tu tak pedas saya suka <<< komen ala2 Chef Papa Joe hehehe...

izahdaut berkata...

rahell apa kabar? geram la tengok onde2 kat bawah tu. hhe.. tapi nasi ni lagiii la mengancam jiwa dan rasa. dan dan rasa nak makan nasi cantik mcm tu...

Yana Shaiful berkata...

terliur plak tgk nasi nanas ni..xpnh bt lg..simpan dulu resepi ekk..kot2 pasni ada kerajinan nk cuba ^_^

Mamasya berkata...

Salam Rahel.nenas dimasak dlm lauk ke..nasi...mmg favorit..menambat selera.tambah dihidangkan dg lauk udang bertenggek kat atas...lagilah selera nak mkn....

rahel berkata...

Terima kasih pd korang semua yang sudi singgah n tinggalkan komen manis...kepada yang berminat ngan nasi nanas silahkan ambik resepinya..cuba jangan tak cuba..Mamasya,nanas yg digoreng tadi dimasukkan dalam nasi kemudian nasi dimasak lagi..

Mas berkata...

dah malam gini baru dpt bertandang...

aduh rahel sedapnya tgk nasi nanas tu lagi2 nasi tu panjang2 nampak bertambah selera plak tekak ni hehehehe....

Nur Honney Robbi berkata...

rasanye gimana ya???masam2 manis kah???

Amie berkata...

Halo... Puan Sri sudah sampai... nak maka nasi nanas yang nampak enak banget! Nasinya cantik ye..
Banyaknya resepi Rahel yang sedap2, kak Amie simpan dulu ye, senang2 nanti nak cuba resepi yang berderet2 nih.

Nuwairani Ismail berkata...

mesti kak rahel cekap di dapur. baru tengok resepi, boleh terus buat. kalau nani mesti study resepi satu hari dulu baru buat. heheh...teringin juga mo cuba ni. kalau makan dengan ayam masak merah mesti sedap banget!

Ilhamkreatif berkata...

Hai Rahel..sedap benor nengok nasi nenas melam2 ni,lapor lak.Boleh terasa kesedapan nenas tu..

Rohah berkata...

Memang bikin org terbayang2 keenakan nasie ni lah Rahel..org demam boleh sihat serta merta kalau mcm nie..ehehe

quinnie berkata...

teringin la rahel nak rasa nasi nenas ni..kalau terlebih rajin nak buat la..heehhe

Ros berkata...

Assalamualaikum rahel,

Hantar mai kat Kak Ros semangkuk...nampak sedap sangat tu,udangnya pun besar2 he.he.he....