Khamis, 19 April 2012

Nasi Madura

Salam manis kepada semua...dan selamat petang.


Hmm..kalau petang-petang begini memang ngam tayang nasi atau makanan yang menggiurkan,boleh juga hilangkan ngantuk..hehe..macam biasa la..kalau sudah kenyang baru ingat belog yang terbiar.Hari ni Rahel cuba lagi satu resepi dari KOMPILASI HIDANGAN NASI dan kalau boleh semua resepi nasi dalam buku tu akan diterai satu persatu..hem..kalau boleh satu hari satu resepi..hihihi..bolehkah?


Kalau sudah merasa resepi yang pertama tu sedap memang akan ada kedua kalinya dan seterusnya,lagi pun dalam buku resepi tu memang menggamit selera semua resepi nasi tu..dan harus diterai semuanya.Oh ya,nasi madura ni memang pertama kali gue makan..selama ni tak pernah dengar pun..ataukah saya yang tak tau langsung akan nasi madura ni?


Baeklah,gue cerita sikit bab nasi madura ni,rasa dia seakan-akan nasi kuning tapi yang nasi madura lebih power lagi la..kalau kita makan nasinya tu terasa sangat keenakannya..wangi pulak tu..mungkin kerana adanya penggunaan sedikit rempah dalam nasi yang membuatkannya lebih enak gitu..dan kali ni Rahel hidang bersama Ayam Masak Cili yang sememangnya lauk kesukaan gue,nasi kat pinggan pun pandai bertambah jer...sempat lupa belog seketika..adeiii..

Ok la,tak mo cakap-cakap sahaja..baek gue kasi lu orang tengok itu resepi Nasi Madura sama itu Ayam Masak Cili..nanti bolehlah korang terai yer,tapi jangan lupa sama gue tau...harus ada sound2 kalau sudah masak itu Nasi Madura..

Nasi Madura
Sumber:Kompilasi Hidangan Nasi

Bahan-bahan:
250g beras biasa}
250g beras wangi},dibersihkan & ditos   {Rahel guna beras basmati}
1 biji kelapa parut-ambil 1.1 liter santan
Garam secukup rasa

Bahan (A) dikisar:
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 sudu makan serbuk kunyit
5 biji buah keras
4 ulas bawang putih
2 sm halia

Cara membuat:
1.Masukkan santan ke dalam periuk.
2.Bubuh bahan (A),garam dan dikacau rata.
3.Jerangkan dengan api sederhana dan kacau sekali-sekala sehingga mendidih.
4.Masukkan beras dan masak hingga nasi kering.


Ayam Masak Cili
Sumber:Rahel

Bahan:
600g ayam,bersihkan dan potong
3 cawan air
5 tangkai cili merah}
25 tangkai cili padi}
5 biji bawang merah}
3 biji bawang putih},dikisar
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1sudu kecil lada sulah
1keping asam keping
garam dan gula secukup rasa

Cara:
1.Panaskan minyak dalam kuali,tumis bahan kisar,serbuk kunyit & serbuk cili hingga pecah
   minyak.
2.Masukkan air dan asam keping.Biarkan sehingga mendidih.
3.Masukkan pula potongan ayam.Renihkan sampai kuah agak pekat selama 30 minit.
4.Kemudian perasakan dengan pati ayam,garam dan gula.Kacau sebentar sehingga sebati.
   Angkat.Sedia dihidang bersama nasi madura.


Selamat menikmati Nasi Madura dan Ayam Masak Cili.

25 ulasan:

Qasey Honey berkata...

Rahel tguuu...QH nk tumpang mkn kt sni la petang ni...mmg tgh lapo ni...sgt myelerakan dan mbangkitkan selera la nasi ni...

Tanpa Nama berkata...

Rahel, saya kagum dgn resepi2 yg ada dlm blog ni. Just wondering, Rahel tau ka resepi acar timun yg campur telur dan susu tu? Selalunya dihidang sejuk. Bukan yg ada karot mcm yg selalu tu. Kalau tau, hrp blh kongsi sbb susah mo cari acar tu. TQ

ogyep yummy mellow berkata...

cantiknya nasi tu... sedapnya ayam tu....

CitarasaKu berkata...

Salam Rahel....nampak macam nasi lemak sikit bila bersantan tapi kelainan nya dalam rempah...nasi nie memang tak pernah dengar lagi ...first time juga. Nanti kita nak try juga...Rahel thanks for sharing ye.

Chah berkata...

Harus kejelesan ku naik ke kepala rahei oii....sedap nya nmpak nasi tu...tq for da resepi...err esok nasi ape plak? Bkn apa saya nkla jd orang first tunggu kt pagar umah rahel nnti...hehe...

zila 4ever berkata...

rahel..
tgok nasi tu panjang2 jer berasnya..cantik la...nampak semuanya sempurna..ayam tu pun..aaiisshhh kasi peha tu kesini..nak test..:)

AZLITA AZIZ berkata...

Salam Rahel..

Akak pernah makan nasi Madura. Rasanya memang sedap! dan akak suka..
Beras yang Rahel guna sangat cantik! panjang dan nampak lembut..

Bekas nasi tu pon akak suka.. antik! payah nak dapat lagi sekarang hihi

Yana Shaiful berkata...

Aduhh Rahel..nasi nanas pun blum dicuba..dh ada nasi madura pulak..dh tergoyang nafsu mkn nii.. hahaa.. tumpang bebuka puasa kat sini je lahh..gabungan pulak dgn ayam cili my feveret..sedapnyaa ^_^

Nuwairani Ismail berkata...

mcm kelmarin baru nmpk nasi nanas. hari ni nasi madura la pulak...hadoi... bikin lapar betol petang2 begini.

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Rahel... hadoii nasi tu aje memang berpinau mata memandang.. keramat sungguh! dan sedap betul nampaknya... peha ayam tu gue punye kan kan... lambat datang ni mesti dah habis alaa.....

tun_telani berkata...

salam rahel.. tun pun x pernah dengar nasi madura nih. ada santan, mesti sedap berlemak. ala2 nasi lemak bergabung dgn nasi minyak gitu. hihi..
ayam masak bercili mcm tu mmg jd feveret tun jugak. mkn hari2 pun blh.

FnF Simple Life berkata...

fuhhh... geram tgk nasi tu...panjang2...

Amie berkata...

Ooooo Rahel! Ada lagi tak nasi madura yang panjang-panjang tu? Dah lewat nampaknya Kak Amie baru sampai.. nak bermalam di sini, masak sekali lagi untuk gue dik!

rahel berkata...

Qasey Honey,
boleh aje..jangan lupa bawak pinggan skali ek..hehe..

Ogyep,
mekasih sudi singgah..yuk masak yuk.

Citarasaku,
memang ada mcm nasi lemak tp power jugak nasi madura ni..ada rempah wo..

Chah,
jeles k...boleh aje..tapi jgn lupa bawak beras basmati ek..hehe.

rahel berkata...

Zila,
nak peha ek...mari sini laa..

Kak Azlita,
sedap kan nasi madura ni...hehe..bekas nasi ni dah lama gak letak dlm almari jer..

Yana,
silalah singgah skejap..bole berbuka puasa kat sini..

rahel berkata...

Nuwairani,
betul tu,kemarin nasi nanas..ari ni nasi madura...perut punya pasal..

Shahriah,
ada nampak bintang k? hihihi...jom singgah..ada satu ketul lg peha ayam bercili..

Kak Tun telani,
betul tu,memang masih baru lg resepi ni bagi saya...sedap dimakan bersama ayam cili.

rahel berkata...

FnF,
hehe..ini beras basmati punya kerja laa..

Kak Amie,
jangan lupa bawak selimut yer...hehe..nasi madura ada lg ni..

HaSue berkata...

Uii rahel..takut ba ku baca nasi madura..lain pula ku bygkan..hahaha...gurau ja rahel jgn marah aa..
rajin ko mau cuba satu hari 1 resepi nasi..bagus2..nanti gue tumpang mkn umah ko saja buleh kan!hehe
Apa2pun mmg menggiurkn nasi madura ko tu..rasa mau kaut 1 pinggan

Wani berkata...

baru tengah malam baru menjengah dapur rahel ... ada lagi tak nasi tuuu .. menggoda semacam bila tengok nasi yang panjang2 hihi sekali set dgn ayam tu sekali ya ... .. nasi nanas kat bawah tu tertarik jugak ..

~~zana@pb~~ berkata...

Salam kenal Rahel, senang je masak nasi ni ye? Boleh la akak cuba nanti, bosan la nasi putih. Kat rumah akak mmg guna basmathi hari2, kononnya nak diet...hehe..

Rohah berkata...

salam Rahel, malam tadi nampak dapur Rahel dah gelap je, so tak dapat nk singgah..(ishh2 memandai je akak nie, padahal mata dah ngantuksss sangat).So jenguk semula pagi2 ni ye...
manjang2 beras dia..selera terus jadinya..Satu hari satu resepi (sama ngan cita2 akak tu..ehehe..) tp kekadang ada juga yg akak tak dapat kejar..huhu

Tina Othman berkata...

yeay ada resepi nasi, boleh lah buat hujung minggu ni, beras basmathi ada kat rumah

kalau nasi mcm ni, laju je nak makan, kalau nasi putih tu, alahai hihi demand tinggi tekak ni

Ucu Faridah berkata...

sekali pandang nasi madura ni mcm nasi ayam..tapi ada klas yng tersendiri...
ayam tu cukup ke seketul...kalau gue gak cukupan...

quinnie berkata...

kita pernah makan nasi madura ni..kalau tak silap dulu pernah popular kejap nasi ni..hehehhe..sedap bau2 rempah tu..:)

Melly Octaviana berkata...

slurrpp.. adoiii.. makin lapar liat nya.. rahel dah tidur yah.. hehe