Jumaat, 13 April 2012

Kek Coklat Mayonis

Selamat petang kepada semua yang singgah ke dapur Rahel petang ni,semoga semuanya sihat dan ceria selalu.Setelah banyak hari gue tak buat kek akhirnya buat lagi untuk santapan petang dan kali ni kita try pulak Kek Coklat Mayonis,mula-mula tengok tajuk kat google memang tak dapat nak bayangkan akan kejadiannya,tapi yang membuat gue tertawan ialah keknya nampak sangat moist dan kemas je texsture dia..dan hari ni gue dah rasa akan keenakan kek mayonis ni,sesuai sangat la dengan tekak gue..


Untuk kali ni,Rahel buat hiasan kek yang simple je,mula-mula ingatkan nak letak chocolate ganache,tapi tak jadi la..tapi kan..keknya tetap enak skali..macam tak mo berhenti makan..nah..jaga-jaga...itu tandanya apa?... 


Ok la tu...mula-mula gue letak dulu resepi cream  untuk deco kek coklat mayonis sebab yang sebenarnya dalam resepi asal tak menggunakan cream cheese tapi guna chocolate ganache,so terpulanglah pada kawan-kawan nak guna yang mana..ikut selera la kan..tapi perlu jugak Rahel letak resepi cream ni sebagai rujukan Rahel nantinya...

Cream Cheese Icing:
Resepi:Rahel

Bahan:
250g cream cheese
50g gula aising,ayak
1 sudu makan susu tepung
1/2 sudu teh esen vanila

Cara:
1.Pukul cream cheese hingga rata.Tambahkan gula aising dan susu tepung,teruskan putar
   hingga berkrim.
2.Tambahkan esen vanila.Putar rata.
3.Salut pada seluruh permukaan kek.

*Ketepikan sedikit cream cheese dan beri pasta strawberry untuk hiasan di atas kek. 


Selamat menjamu mata,resepi ''Kek Coklat Mayonis'' menyusul DI SINI jemput masuk...

31 ulasan:

Balqis Nazid berkata...

cantiknya...
sayang pulak rasa nak masuk mulut ekekeke....

mimie berkata...

Rahel..... santekk kek kamuu.... n nampak sedapp...
penah wat kek span letak mayoo...mmg gebus jerr..lembut...

mn resepi..? nti tepek yerr...nk di coobaaaa.....hihihih

Sally Rashid berkata...

deco yg simple tapi sunguh cantik..senang mata memandang..

kek tu rasanya mcm mana yer rahel..?? tak dapat nak bayangkan

♥MAMASYAZA♥ berkata...

ermmm mesti sedap ni

zila 4ever berkata...

rahel..
cantik dan nampak sedapppp..deconya pun cantik..suka tengok:)

INA berkata...

menawan sungguh kek mu Rahel..

FnF Simple Life berkata...

cantik sgt...

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rahel... adoii kenapa cantik??? kenapa sedap sangat??? tak tahan niiii......

Asyifa Mustaffa berkata...

Wow ! menyelerakan...mntak sepotong...eh3...silap pulak..nak mntk resepi jer...hehehe...

ogyep yummy mellow berkata...

Salam ziarah Rahel... Cantik keknya... Nak ptong mesti tak sampai hati kan..??

Cheq Sue berkata...

sekarang ni kan macam2 dah boleh buat dengan mayonis tu, kalau dulu buat burger ajelah...siapa sangka kan...

a'in fajar berkata...

cantik kek walau deco yg simple..csabo nk tunggu resepi kek coklat yang ada mayonis..tk penah tau pun matonis lah letak kat kek..best2 resepi ain 4low..meh singgah

Acik Erna berkata...

nak tunggu resepi kek mayonis dari rahel..

Ilhamkreatif berkata...

Salam ziarah Rahel...Habis ke kek tu..mintak sikit bole..

hana berkata...

cantiknyer kek nih... tentu sedap skali.. bagi skali pasti nak lagi.. perghhh

Ummi berkata...

Assalam Rahel...waaaahhh tergoda sungguh tengok deco manis cantik atas kek tuh...perghhh, sweeeettttt sesangat...mcm tuannya..hehe. Sedap nampak kek ni...cop dulu laaa..pasti kena buat ni...x tahan tgk.. Igt td baru nak mintak kuih bom, aleh2 click dah ada kek rupanya...lambat tul update bloglist akak tu..apa kena ntah laaa... ^__^

Ucu Faridah berkata...

bukan saja terjamu mata...tapi siap tertelan air liur lagi...hahahha..

Wani berkata...

kalau tak nak berhenti makan tu jawabnya kena ambil timbang .. kena timbang berat badan kui3 ;p ... jangan marah .,,, apapun kek ni nampak mosit betol. cantik la ..deco2 kat atas tu .. menggoda

Mas berkata...

Punyalah cantik hiasan kek tu rahel kate yg mudah2 saje...kalau yg tak mudah mesti lagi cantik berganda dari yg itu kan... huhuhu jelesnya dgn jemari rahel hihihihihi....

alahai tersangatlah moist kek tu....

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

kemas & rapi saja deko yang rahel buat tu... berkenan dengan deko warna pink mcm bentuk love gitu... sweet sgt.. simple but sweet!

Qasey Honey berkata...

Rahel..Qh sgt suka tgk deco kek ni...cantik dan kemas...ssh nk buat mcm tu...lg 1 nmpk sedap...

mala berkata...

salam rahel, cantik giler deco kek. sweet & simple!

Mamasya berkata...

Salam Rahel.ringkas deco kek tp nampak menawan...tempat kekpun cantik...berkenan tengoknya.

ummiaisyah berkata...

penah juga buat dulu-dulu...x sangka rasanya sedap kan..licinnya icing rahel tu...mmg pro la!

Rohah berkata...

Rahel...nak singgah makan..bole??

Chah berkata...

Toink toink tabik spring la Rahel! Kemas tul icing tu....

Melly Octaviana berkata...

Rahel..memang best lah..pinter mendekor dan buat cake, cake nya cakep sekali, kebayang enak dan moist nya.. bagi 5 potong yah.. ;)

Tina Othman berkata...

pergh, cantik betul frosting tu, kemas gila, saya bab frosting mmglah tak sabar nak bagi kemas2

kek tu, moist betul ye, nanti nak try lah

HaSue berkata...

cantik banget baa ko punya kek tu rahel.. rajin mendeko2 tu..lepas tu suka tengok cake stand tu..ko antar sebijik kek dgn stand skali kat gue yah

anymz berkata...

ini confirm akak masuk list ni rahel..mmg suka kumpul2 bermacam jenis versi kek...nampak sedap tu..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel...simple je deconya tapi tetap menawan