Rabu, 29 Februari 2012

Makaroni Bakar

Salam petang semua..dah siap minum petang k? Petang ni Rahel buat Makaroni Bakar pulak sebagai pelengkap minum petang,so malam nanti tak masak2 lagi bab yang ni pun dah buat kita kenyang memanjang.Ada jugak Rahel jalan-jalan sambil jeling-jeling dapur korang semua..memang tak boleh tenung lama-lama,semuanya menggamit selera...


Kalau dulu-dulu selalu nampak geng masak-masak buat makaroni bakar,ingatkan susah nak buat,tapi rupa-rupanya memang mudah dan tak cerewet,lepas bakar je dah boleh hidang and makan time panas-panas lagi...waduh..harum banget.. 


Baeklah teman-teman,sambil tunggu korang siap minum petang,gue siapkan dulu ini makaroni bakar..

Makaroni Bakar
Sumber:Rahel


Bahan:
170g makaroni
120g keju mozzarella
200g daging ayam kisar
5 lembar daun sup}
3 lembar daun bawang},dipotong halus
1/2 cawan mix vege
3 sudu kecil serbuk cili
1 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil lada putih
1 tangkai cili merah,dicincang
1/2 sudu kecil serbuk oregano
1 sudu kecil gula pasir
1 sudu kecil garam (secukup rasa)
1 sudu kecil pati ayam
2 biji telur,dipukul rata
1 cawan susu segar
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tomato

Cara:
1.Rebus makaroni selama 10 minit.Toskan.
2.Masukkan semua bahan-bahan dalam mangkuk,tambahkan makaroni,gaul rata.
3.Griskan acuan 4''x8'' dengan sedikit mentega,tuangkan adunan makaroni ke
   dalam acuan.
4.Bakar pada suhu 170'C selama 1 jam.Hidang bersama sos cili.

*Taburkan sedikit keju mozzarella di atas permukaan,kemudian bakar (jika suka).


Selamat menikmati Makaroni Bakar.

17 ulasan:

JUICY CAFE berkata...

alamak siss..petang2 nih tertengok macaroni bakar..sedappnyerrrr..

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Akak suka ni ada lagi ke?????

Shiela berkata...

enak ni Rahel.. gue suka banget..

♥MAMASYAZA♥ berkata...

sedapnyaaa

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

sedap ni macaroni bakar. macam kek dah bentuk tu. tambah2 sedap kalau letak cheese lebih2 sikit..pengsan k.ct makan tak hengat Rahel dah...hehehe

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Rahel..
Erm..anak2 mmg suka mac bakar ni. Macam kek lak rupanya dah..

ady berkata...

as-salam Rahel
sedapnye makaroni bakar..ada lagi tak..?

rahel berkata...

Shuhairi...hehe..sabar2 la geng..

rahel berkata...

Kak Paty's..
ada lagi la..nak berapa slice?

rahel berkata...

Shiela..
skali-skala tukar selera kan?

rahel berkata...

Mamasyasa..
eh..dah rasa k? hehe..

rahel berkata...

Wsalam Kak Ct..
amboi..bole fengsan k mkn cheese?..hihihi..

rahel berkata...

Nazd...
hehe..rupa2nya ramai yg gemar makan makaroni bakar...kite pun suke..

rahel berkata...

Wsalam Ady..
hem..satu adunan ni kira byk gak,so memang ada lagi la..

Diana @ Melley Mey berkata...

ada makaroni bakar kat cnie... fav daughter nie... tgk makaroni bakar yg dah d potong tu terus terasa lapar tau..

Fadzillah berkata...

Assalamulaikum....
Salam perkenalan Rahel.
Sedapnya makaroni bakar. Bolehlah saya cuba nanti.

Tanpa Nama berkata...

Please let me κnоw if yοu're looking for a article writer for your site. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd
гeally like to write some сοntent fοr
youг blog in exсhangе fοr а link back to
mine. Pleаѕe sеnd me an e-mail if іntеrested.
Regards!

Here is my web pаge payday loans