Khamis, 1 Mac 2012

Fillet Ikan Dori Goreng Tepung

Salam manis kepada semua dan selamat bersiaran lagi...



Fillet Ikan Dori Goreng Tepung
Sumber:Rahel

Bahan:
250g fillet ikan dori-keringkan dengan tisu dapur
sedikit garam

Batter:(disatukan)
100ml air
1 tangkai daun kari,dicincang
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubikayu
1/4 sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar minyak masak
1/4 sudu teh serbuk kunyit
secubit garam

Cara:
1.Potong ikan dori sesuai selera,taburkan garam.
2.Panaskan minyak yang cukup dalam kuali.
3.Celup ikan ke dalam batter,goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
   Angkat dan toskan.Hidang bersama sos cili.

Cili Sauce

Bahan:
1/2 cawan sos cili
5 tangkai cili padi,tumbuk halus
2 sudu teh tepung jagung}
3/4 cawan air},dibancuh bersama
1 sudu besar gula pasir
1sudu kecil cuka
secubit garam

Cara:
1.Satukan bahan sauce dalam periuk kecil,panaskan hingga mendidih.
2.Angkat dan hidang bersama fillet ikan dori goreng tepung.



Enjoiii...

24 ulasan:

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Hai Rahel.kak Ros suka2.Tapi tiap kali masak ikan dory 2 dari anak kak ros gatal2.kesian betul.

ummiaisyah berkata...

sedapnya kalo diratah ikan tu..rangup dan lemak rasanya kan!

Mas berkata...

sedapnya ikan goreng gini..
cicah ngan mayonis dan sos cili..memang best..

EmbunRosaliza berkata...

bestnya rahel makan panas cicah sosemmmm walaaa

Tina Othman berkata...

thanks share resepi, saya suka ikan dory ni sebab takde tulang kan, sesuai untuk org malas ni, tapi suka makan, mintak izin copy resepi ye =)

rahel berkata...

Hai Kak Ros..
Alah..kesianlah budak2 klu mcm tu kan...

rahel berkata...

Ummiaisyah..
betul tu..sedap dirath mcm tu je..celup2 dlm sos cili..mantap..

rahel berkata...

Yes Mas...
serasi bersama mayonis n sos cili..mkn panas2..

rahel berkata...

Embun Rosaliza...
memang enyak banget..hehe.

rahel berkata...

Tina Othman..
silahkan dicuba..memang sodap ni..

Qasey Honey berkata...

hmmm mmg nmpk sedap la..nyumm

CT Delima berkata...

As'salam Rahel

k.ct singgah sebelum malam ni. ada lagi tak ikan dori goreng tu mahu buat makan malam ni.

kalau cecah dengan sos tu lagilah sedap, nampaknya tak cukuplah tu Rahel, nape masak sikit sangat..hehehe

ady berkata...

as-salam Rahel
npk lazatlah ikan dori goreng tu Rahel..sedap ratah2 aje..

Diana @ Melley Mey berkata...

Rahel...
wah sedapnya tgk fillet ikan dori goreng tpg tu.... cicah lg ngan sosnya tu... sedaaaap

Nieza berkata...

sedapnya! saya selalu gak buat goreng tepung gini..senangkan guna fillet ikan dori tak ada tulang:)

izahdaut berkata...

rahel.. sedapnya ni. buat fish n chip pun best kan. kekenyangan. anak2 suke makan gini. diorg ni prefer ikan dari ayam. sebab ayam lekat celah gigi katanya. hehehe

Melly Octaviana berkata...

Rahel.. numpang makan dong... sedapp

rahel berkata...

Qasey H,
Yes..semestinya sedap..

rahel berkata...

Hehehe Kak Ct..
biasa la..Rahel kan hanya berdua ngan laling makan..so buat sikit jer la..

rahel berkata...

Wsalam Ady..nampaknya macam tu la..rata2 je sambil tengok tv..hehe..

rahel berkata...

Wsalam Diana...yang ni memang enak dicicah dlam sos cili..

rahel berkata...

Betul tu Nieza,kalau guna fillet ikan dori memang senang je kerja..

rahel berkata...

Hehehe..Kak Izah,biasanya anak2 suka ayam,tp yg ni terbalek pulak..anak2 Kak Izah suka ikan ye..ngam la ngan ikan dori tanpa tulang ni..

rahel berkata...

Melly..monggo..monggo..