Rabu, 8 Februari 2012

Black Pepper Chicken

Salam manis buat semua..apa khabar hari ni,dah siap makan k? gue saja tanya korang..sebab berapa hari ni dapur Rahel sepi..sebenarnya ada masak2 jugak time tu,cuma tak ambik gambar je,maklumlah duduk berapa hari kat umah Mak Mentua..so memang nggak enak rasanya klu masakan tu kena flash2 kat depan2 diorang,jadinya gue kontrol ayu la..skarang ni berdua je kat umah bersama my laling..so boleh buat apa2 aje..kali ni daku masak black pepper chicken je..senang dan sedap..boleh makan banyak nasi tau..dan memang gue suka lauk yang cam ni..besos dan berjus gitu..jadinya tekak gue tak kering time makan nasi.. 


Ok la,kita tinjau-tinjau pulak resepinya kat bawah tu..senang nak buat..layan skejap..


Black Pepper Chicken
Sumber:Rahel

Bahan:
350g ayam,dipotong kecil
1 biji bawang besar (onion),dipotong dadu
1/2 capsicum hijau,dipotong dadu
1 tangkai cili merah,dipotong dadu

Bahan untuk Perap Ayam:
1 1/2 sudu kecil sos soya cair
11/2 sudu kecil sos tiram
1 sudu besar air
1 sudu kecil tepung jagung
1/2 sudu kecil minyak bijan

Bahan Sos:
1 1/2 sudu besar sos lada hitam
1/2 sudu kecil gula pasir
2 sudu besar air
1 1/2 sudu kecil tepung jagung
secubit garam,boleh tambah

1 cawan air


Cara:
1.Satukan ayam bersama bahan perap,biarkan selama 20 minit.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali,kemudian masukkan ayam beserta bahan
   perapnya.Kacau sebentar hingga naik bau,masukkan 1 cawan air dan biarkan
   ayam masak sambil dikacau.
3.Tambahkan pula,bawang,cili merah dan capsicum,kacau sebentar.
4.Masukkan pula ,bahan sos dan kacau sebentar hingga rata.Angkat dan hidang.



Selamat menikmati ''Black Pepper Chicken''


12 ulasan:

ady berkata...

as-salam Rahel
terliur tgk Black Pepper Chicken ni..mesti sedap ni hingga menjilat jari..

Melly Octaviana berkata...

Met Sore Rahel.. ymmeh.. ngeces nih liat nya, nasi hangat nya di simpan di mana, melly dah mau mkn dinner di sini..hehe

Sally Rashid berkata...

rahel...terus lapar tengok ayam ni..huhuhu

Qasey Honey berkata...

asslm kak...
nmpk sedap la menu ni...kena cuba nti ni...nyummm2..

AZLITA AZIZ berkata...

salam rahel...

petang2 baru akak dapat singah sini..
bila tekak ni tak selera nak makan nampak lauk rahel ni terus lapar rasanya..

ummiaisyah berkata...

salam...ni menu pembuka selera ni...

rahel berkata...

wsalam Ady..betui2..memang sedap.

rahel berkata...

Mat malam Melly..hehe..uda malam yah...nasinya disimpan sini aja..makan bareng.

rahel berkata...

Sally,hemm..kena masak lagi nampaknya klu mcm tu..

rahel berkata...

wsalam Ummiaisyah..hehe..pembuka selera k..penambah selera..

rahel berkata...

wsalam Kak Azlita..

waaa...cam pembuka selera la kan..hehe..
sup ikan merah tu pun sodap kak.

rahel berkata...

wsalam Dek Qasey...
boleh je..silahkan dicuba..pasti awak suka banget.