Selasa, 22 November 2011

Rendang Ayam

Selamat bertemu kembali..apa khabar? harap semua sentiasa sihat & ceria.
Kali ni Rahel nak share lagi satu resepi rendang ayam yang biasa Rahel bu-
at kat rumah,bahan2nya simple dan mudah disediakan.Tentu ramai yang
pandai masak rendang kan? tapi resepi tak sama,lain orang lain seleranya.




Oklah kawan-kawan..ini aja bahan-bahan yang perlu disiapkan ketika hen-
dak membuat rendang ayam..silahkan dibaca dulu ek..

Rendang Ayam
Resepi:Rahel

Bahan:
650g ayam,potong sederhana
3 1/2 cawan santan pekat
10 tangkai cili kering*
5 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
2 cm kunyit hidup*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
2 batang serai,diketuk
4 sudu besar kerisik,tumbuk halus
1 keping asam keping
2 lembar daun limau purut,hiris halus
minyak untuk menumis
garam dan gula merah secukup rasa

Cara:
1.Kisar bersama bahan bertanda* hingga halus,kemudian tumiskan
   dengan sedikit minyak sehingga bahan kisar pecah minyak.
2.Masukkan ayam,kacau sebentar hingga berubah warna.Kemudian
   masukkan serai,asam keping,daun limau purut,kacau sebentar.
3.Tuangkan santan pekat dan kerisik,kacau sebentar.Perasakan dg
   garam dan gula merah.Kecilkan api & biarkan kuah pekat & pecah
   minyak baru angkat dan hidang.



 selamat menikmati masakan sendiri.. 

15 ulasan:

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Slmt pagi Rahel...
aduh pepagi nih nmpk rendang ayam buat mama ngences jer..sedap mkn kering2 bersama nasi impit..

ady berkata...

as-salam Rahel
.wah memang best ni rendang dapat makan dgn pulut kuning...dah terliur ni..

Acik Erna berkata...

rahel..sedapnya rendang ayam..
teringin nak merendang lagi ni.

Ida,Japan berkata...

rajin betul adik sorang ni msk rendang....k'ida rajin time raya jer he..he tapi raya haji hari tu tak buat la pulak....sedapnyer rahel

Amie berkata...

Wah! Dia dah merendang pulak dah... terasa-rasa macam hari raya lah Rahel... he hehehh

chikadakbiru berkata...

amboiii sedapnyee lauk die ari nih....sib baik kite baru je makan hari ahad ari tuh..kalau tak ..memang la kena buat lain

Sue @ Nenie berkata...

Salam kak..Wahhhh terguda sungguh saya tengok rendang ayam itewwww....Makan ngan nasi putih best..buat cicah ngan pulut kuning pun best jugaaaaaa

EmbunRosaliza berkata...

assalam rahel, sedapnya rendang, mkn ngan pulut best ni

rahel berkata...

s,mat pagi Mama Hawa
saje kasi kamu org nampak rendang ayam...biar ngences terus..hihihi..


wsalam Ady
setuju...rendang siok dimkn bersama nasi impit..suka2.


Acik Erna
jomlah merendang lagi..sedap ni..


Kak Ida,Japan
hehe..mekaseh...skali skala jer buat rendang..tunggu time rajin ke dapur..


Kak Amie
teringat masa2 raya lagi ni...agaknya tak byk mkn rendang time raya dulu..huhuhu..


Chikadakbiru
tak salah kalau buat lagi rendang..kenyang makan..


wsalam Sue @ Nenie
yup...best la dimkn ngan nasi putih,kalau rajin buat pulut kuning,lagi mantap..

rahel berkata...

wsalam Rosaliza..
ramai yg suka mkn rendang ngan nasi pulut..best2.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

berselera nampak rendang yg rahel masak.. lawan dengan pulut kuning pun sedap juga ni..

Ucu Faridah berkata...

ada lagi ke rendang tu....minta sikit, mesti sedap..

rahel berkata...

MaDiHaA
memang saje Rahel tempek pic rendang ayam ni..biar kamu semua terkenang-kenang rendang ayam ngan nasi pulut..hehe..


Kak Ucu..
Rendang Ayam tinggal nama jer...kena buat yg baru la..hihi..

Yana Shaiful berkata...

amboi..siap posing dlm pan lg tuu..hihiii.. sedapnya rendang klu dpt mkn dgn pulut kuning.. :=)

rahel berkata...

Ni kira jimat pinggan la Yana..hehe...serasi bersama pulut kuning.