Selasa, 29 November 2011

Blueberry Chicken Wings

Selamat petang semua..dah petang kan? hehehe..terlewat lg hantar laporan hari
ni,skejap je masa berlalu dengan pantas,tak terasa dah petang  pulak,skejap lagi
malam.Oh ya,kali ni Rahel nak share  satu resepi kepak ayam panggang yang di-
lumur  dengan blueberry filing..sedap hingga  menjilat  jari.Bukan pasrty je yang
sesuai  dengan blueberry  tau,tapi jenis  daging pun  sesuai jugak...so  kalau  ada
lebihan2 bluebeberry filing/jem blueberry kat  rumah tu jangan disia-siakan ek...
baek jadikan bhn masakan.


Oklah kawan-kawan..ni aje bahan-bahan yg perlu ada jika hendak membuat blue
berry chicken wings..simple je dan mudah disediakan,harap kawan-kawan semua
suka ek..

Blueberry Chicken Wings
Resepi:Rahel

Bahan:
6 keping kepak ayam,bersihkan
1 1/2 sudu makan blueberry filing/jem blueberry*
2 sudu makan madu*
2 sudu makan cuka epal*
1 sudu kecil serbuk lada putih*
1 sudu kecil garam*
2 sudu makan kicap manis ABC*

Bahan Tambahan:
2 sudu makan blueberry filing/jem blueberry
2 sudu makan madu
2 sudu kecil cuka epal
secubit garam
3/4 cawan air

sedikit minyak masak

Cara:
1.Panaskan oven 180'C selama 10 mnit.Alas dulang pembakar dengan aluminium
   foil.
2.Kepak ayam disatukan dengan bahan bertanda*,gaul rata.Tuang sedikit minyak
   di dlm dulang pembakar,kemudian susun kepak ayam dalam dulang pembakar.
3.Panggang dalam oven selama 30 minit pada suhu 180'C.
4.Satukan bahan tambahan dalam periuk kecil,panaskan hingga mendidih & agak
   pekat.
5.Satukan dengan kepak ayam panggang dan gaul rata.Angkat dan sedia dihidang.


Selamat mencuba dan selamat menjamu masakan sendiri..hahaha..daaa..

9 ulasan:

chikadakbiru berkata...

wahh rahel..menariknye resepi nih.....cantik nye gambarrr

ady berkata...

as-salam rahel
eemmm.....menggoda ayam tu rahel..tak tahu pulak blueberry blh buat ayam panggang..

dZana berkata...

aslmkum rahel.. msti lagi sedap ni.. dgn rasa masam manis jem blubry.. selalu madu jer..

anymz berkata...

benda baru pd akak ni rahel..mmg ada lebihan blueberry ni ha..boleh try lah resepi ni nanti.:)

cik cek berkata...

Resepi lain dari lain ni...ada blueberry lagi...Wah! menarik ni....
Emmmm...gambonya menggoda kalbu...bestnya kalau dapat makan ni....sedapnya hingga menjilat jari...:)

rahel berkata...

thanks Chikadakbiru...cantek menari n tertarik..hehe...


wsalam Ady..
hmmm menarik kan?..hehehe..skarang dah tau klu blueberry boleh dijadikan ramuan utk ayam panggang...


wsalam dZana...betul..sedap masam manis2..


Kak Anymz...hehe..lebihan jem blueberry harus dipelbagaikan...dijamin puas hati dg hasilnya.


Kak Cek..memang lain kan? hehe..tapi Rahel suka yang cam ni..sedap tau..
Alah..nak bagi Kak Cek rasa tapi jauh..so kena buat sendiri la ek..

Amie berkata...

wah! kreatifnya Rahel...mesti sedap ni blueberry chickem wings...nampak hasilnya pun dah buat kita melelehkan liur ni....uwaaaaa....balik Lahad atu dengan liur menjejes-jejejs sepanjang jalan.... nak cuna gak resepi yang nampak sangat lazat ni!

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak Rahel..Wahhhhhhh idea menarik..tak pernah terfikir pula guna jem blueberry untuk panggang kepak...mesti sedap dan ada kelainan ni....

rahel berkata...

iye Kak Amie...meleleh air liur macam sos blueberry tu..hihi..cuba la kak..sedap ni..


wsalam Sue @ Nenie..
menggamit selera gitu ek..hehehe..skarang dah ada resepi..boleh mula proses memanggang kepak ayam blueberry..