Rabu, 16 November 2011

Ayam Masak Lemak Cili

Selamat pagi semua...apa khabarnya hari ini? semoga kawan-kawan semua sentiasa sihat dan ceria selalu.Pagi ni Rahel awal masuk blog lagi,nak letak entri yang tertinggal dalam draf.Menu kali ni memang simple je dan Rahel tau yang semua orang pun pandai buat Ayam masak lemak cili,tapi mesti dalam setiap masakan tu..ada citarasa sendiri kan,so nak share pulak menu ayam masak lemak cili  yang sesuai dengan selera Rahel..mmm kaw-kaw..



Oklah kawan-kawan..Rahel terus aje letak resepinya ek..boleh jadi rujukan Rahel di masa-masa akan datang..

Ayam Masak Lemak Cili
Resepi:Rahel

Bahan:
350g ayam,bersihkan-potong2
13 cili padi*
2 buah keras*
2 batang serai,diketuk
3 biji bawang merah*
3 biji bawang putih*
1 lembar daun salam
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan ikan bilis halus*
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
3 cawan air
1 cawan santan pekat
garam secukup rasa

Cara:
1.Kisar bahan bertanda hingga halus.
2.Tumis bahan kisar,serbuk kunyit,serbuk cili,serbuk lada putih dengan
   sedikit minyak hingga pecah minyak.
3.Tuangkan 3 cawan air,daun salam,serai.Biarkan mendidih.Masukkan
   potongan ayam.Biarkan masak selama 20 minit.Masukkan santan pekat,
   garam.
4.Biarkan mendidih selama 5 minit.Angkat.Sedia dihidang.


Selamat menikmati ayam masak lemak cili..

11 ulasan:

anymz berkata...

wah meriahnya bahan2 dlm masakan ayam masak lemak cili ni..pasti sedap kan?..sesekali ubah selera apa salahnya rahel..akak suka tgk bahan2 yg meriah..boleh cuba nanti..:)

cik cek berkata...

Wah! tgk resepi...tgk gambo...kak cek dah telan2 air luir dah ni...menarik utk dicuba resepi ni Rahel...:D

rahel berkata...

Kak Anymz..
hehe..takla meriah sangat ni..iyo la kak..memang kena ubah selera jugak baru sodap,cuba la..pasti suke..


Kak Cek
jangan telan2 liur je..pegila masak..hehe..cuba jgn tak cuba..

Nurul berkata...

Selamat tghari, K Rahel...
Emmm, nampak pun memang kaw kaw... lapar plak nurul tgk... nasib japgi nurul nak pegi lunch dah... ^__^

liza berkata...

oohhh rahel letak ikan bilis yer...mst lg sedap kan..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..Wahhhh betullah...bahan-bahannya sedikit berlainan dari kebiasaan, tapi pasti sedap kan....

Wahhh roti arab pun sedap..sesuai sangatlah cicah ngan ayam masak lemak cili ni...kuahnya pun nampak pekatttt jeeeee

Wattie berkata...

Assalamualaikum Rahel,
Agak2 ayam masak lemak ni leh geng tak ngan roti arab kat bawah tu, klu boleh pos mai Penang sikit, akak dah terliur ni

Yana Shaiful berkata...

yana baru jer lepas mkn nasi tp tibe plak lapo.. sedapnyaa..simpan dulu resepi ni..nk try bt nnt :=)

rahel berkata...

Selamat petang Nurul..dah petang kan..hehe
ngam la tu...klu lapar pegi mkn la jawabnya..


Iye Liza
selalu letak ikan bilis atau udang kering dlm bhn2 kisar supaya lebih ummm..


Sue @ Nenie
memang sesuai gak dimakan bersama roti arab..kuahnya pekat sikit..


Wsalam Kak Wattie..
betulla tu...kuah ayam masak lemak cili ni sesuai gak dihidang ngan roti arab..sodap..
alah..jauhla penang tu kak..hehe..


Yana
klu selalu lapar time lepas mkn nasi tu bermakna kena sambung lagi makan..haha..

CT Delima berkata...

As'salam Rahel


lauk kita serupa lah masak lemak cili. Tapi bukan k.ct yang masak, anak dara k.ct yang masak..hehehe

rahel berkata...

wsalam Kak Ct
waa beruntungnye ada anak dara yg dah pandai masak..