Khamis, 15 November 2018

DONUT MAYONIS

Salam petang πŸ˜‚
Bersiaran lagi di petang ini.Cuaca sejuk skarang di Kota Kinabalu.Hari ini dari pagi hingga ke petang masih hujan.Mahu keluar bawa' budak jalan-jalan pun malas dibuatnya.Sudahnya kami berkurung saja di rumah sambil tengok kartunπŸ˜ƒ


Bila berkurung saja di rumah,ada saja yang mau dibuat.Paling penting budak Alfian yang satu ni suka makan donut.Kalau boleh hari2 kena ada donut,mana larat emaknya menguli doh hari-hari.Mesin pengadun doh pun sudah rosak,minta ganti baru agaknya.


O ya,hari ni kita buat Donut Mayonis yang dulu2 viral tu,resepi dari Ros Jintan Manis,tapi kucedok resepi tu dari blog Izah Daut.Apa kabar agaknya Izah Daut tu😊.Bercakap bab donut yang satu ni memang geng masak2 da tau,donut gebu montok jadinya.Kalau bab mendonut ni memang kena tahu sedikit sebanyak tekhniknya,resepi memang banyak berlambak kat mana2,bahan lebih kurang sama ja,cuma teknik tu yang mahal,skarang senang sudah,ada yang mengajar buat donut secara online,dalam sana banyak tips dan teknik cikgu hidangkan.Setakat ni macam 3 kelas online donut da saya join.Masing2 ada keistimewaan.


Ok lah,mesti korang tak sabar sudah mau tengok balik resepi donut ni kan? Jomlah kita mendonut.

DONUT MAYONIS

Resepi asal:Ros Jintan Manis
Sumber:Izah Daut

Bahan-bahan:
330g tepung gandum
1 1/2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung
1 biji telur,dipukul sedikit menggunakan garpu
140ml air suam
1 1/2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 g yis ( 1 1/2 sudu teh)
1/2 sudu kecil baking powder (ni Rahel yang tambah)

Sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti (i skip sebab guna topping lain)

Cara membuat:

1.Buat doh kaedah 1,penggunaan bread marker (BM),masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing2 dan tekan start,tunggu sampai siap diuli dan boleh terus ke langkah no.4 di bawah.

2.Kaedah 2,jika uli guna tangan,masukkan semua bahan doh & uli hingga tidak melekat pada tangan,tips untuk dapat doh yang lembut,ambil plastik bersih dan letakkan doh di dalam plastik itu,ramas2 beberapa init.lebih kurang 5-10 minit.Keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan,anda akan dapat doh yang elastik.(saya uli selama 30 minit)

3.Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastik wrap dan biarkan doh naik 2x ganda.Selepas itu tumbuk2an doh bagi mengeluarkan angin.

4.Bahagi doh pada bebola kecil & rehatkan selama 6-8 minit,kemudian bentukkan seperti donut,lubangkan tengahnya,biar naik 2x ganda & goreng sehingga keemasan.Gunakan api sederhana,angkat dan salutkan dengan serbuk gula,sedia untuk dihidang.

Nota dari Rahel:
Doh saya timbang 36g,maka dapatlah 16 biji donut gebu.
Bentuk donut terpulang pada anda.
Untuk topping coklat,anda boleh cairkan dark chocolate compound secara double boil,kemudian celup permukaan donut.
Untuk Chicken Flos ,anda boleh sapu permukaan donut dengan susu pekat manis,kemudian tabur chicken flos.


Selamat mencuba.



Terima kasih sudi singgah blog saya.

2 ulasan:

Saranur74 berkata...

Assalamualaikum..😘 salam rindu
Donut rahel sentiasa menarik

rahel berkata...

Waalaikumsalam Saranur74.Terima kasih sudi singgah sini.